Hoeveel zwarte thee kun je per dag drinken?

Toegegeven, hij kan qua consumptie geen kaarsje vasthouden aan koffie. Toch is zwarte thee een populaire drank in dit land. We verbruiken 0,3 kilogram per hoofd van de bevolking per jaar. De wereldleiders zijn de Turken met bijna 10 keer. Maar leven ze er wel gezond mee? Zoals met veel dingen, lijkt de juiste hoeveelheid de maat te zijn!

Zwarte thee – een genot op elk moment

Earl Grey, Darjeeling, Ceylon en Assam: Misschien heb je deze zwarte theeën al eerder geprobeerd. Het aroma is kruidig, nootachtig – sommige zijn vrij fijn, andere zoet of sterk op de tong. Qua smaak kunnen ze niet in een korset worden geperst, wat het genot van zwarte thee interessant maakt. Het is echter geen geoogste bladeren in het zwart, maar het groeit groen aan de struik. De fabrikanten maken het zwarte thee door middel van fermentatie. Pas na deze microbiële transformatie van organische stoffen krijgt het zijn donkere kleur en typische onderscheidende smaak.

Hoeveel zwarte thee kun je drinken?

Het ‘negatieve’ van zwarte thee is dat de bladeren het psychoactieve neurotoxine cafeïne bevatten. In tegenstelling tot koffie wordt het in groene en zwarte thee ook wel thee genoemd. Als je volwassen bent, hoef je echter niet bang te zijn – in vergelijking met alcohol doet het veel minder kwaad. Tenminste niet als je de aanbeveling van de EFSA (European Food Safety Authority) opvolgt. Geconsumeerd 400 milligram van de stof per dag zijn niet alleen onschadelijk voor u, maar zelfs gunstig. Cafeïne stimuleert de hersenactiviteit, verhoogt je aandacht en concentratie. En aangezien één kopje van de aromatische drank ongeveer 40 tot 70 milligram van het neurotoxine bevat, zal 1 liter zwarte thee je tussen de ochtend en avond nauwelijks pijn doen. Zwangere vrouwen en mensen met gastro-intestinale klachten moeten echter worden beperkt tot 3 kopjes.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bladerdeegtaart met ui, artisjok, ansjovis en witschimmelkaas

Zwarte thee – goed voor je gezondheid

Het stimulerende effect van zwarte thee komt echter alleen in het spel als je het 3 minuten laat trekken. Bovendien verdwijnt dit effect. Toch blijft de thee ook daarna waardevol. Het bevat veel fluor en calcium in de kern – 2 heilzame stoffen voor tanden en botten. Verder bevat zwarte thee sporen van vitamine B1 en B2 en tal van mineralen en plantaardige stoffen. Al 2 kopjes per dag, zoals studies bewijzen, herleef je en verlaag je bloeddruk en cholesterolgehalte.