Hoe blijft mijn brood krokant?

Ben jij een van degenen die een snee vers brood niet kan weerstaan? Heerlijk geurend, zacht van binnen en krokant van buiten, je grijpt er graag naar. Maar al op de tweede dag is dit voorbij! Flauw en ouderwets kijkt ze je aan. Het is jouw schuld, want je hebt haar slecht behandeld!

Koelkast – de killer voor vers brood

Brood koelkast

Bewaar brood nooit in de koelkast

Als je je de hele tijd zo voelt en je familie kijkt gefrustreerd in de broodkom na de tweede of derde dag, heb je het brood zeker verkeerd bewaard. De grootste fout die de meeste mensen maken, is om het verse brood gewoon in de koelkast te zetten. Dat het hier donker is, stoort hem niet veel. Maar de kou, vooral onverpakt, ontneemt hem al snel de vloeistof en hij wordt in een mum van tijd ouderwets. Aan de andere kant is het anders als je het invriest in een gesloten diepvrieszak. Op deze manier gaat je brood tot 3 maanden mee. Anders is het het beste om het bij kamertemperatuur te bewaren. Als je het in de supermarkt koopt, krijg je het meestal verpakt in plastic, of bij de bakker in een zak. Als het brood binnen een paar dagen wordt gegeten, is dat oké. Als het echter langer in het plastic ligt, kan het schimmel maken.

Brooddozen voor lang houdbaar vers brood

Als je wilt dat je brood lang vers en knapperig blijft, ontkom je er niet aan om een speciale brooddoos te kopen. Dergelijke dozen zijn verkrijgbaar in elke huishoudelijke afdeling in verschillende maten en materialen, zoals hout, aardewerk en keramiek. Zorg er bij aankoop voor dat de container goed kan ‘ademen’. Dit betekent dat het materiaal voldoende luchtdoorlatend is, of dat er ventilatiesleuven zijn. Op deze manier wordt de vochtbalans optimaal geregeld en blijft je brood dagenlang vers.

broodbak

Als je je brood in de brooddoos bewaart, blijft het lang vers

Natuurlijk alleen als je de broodtrommel beschermt tegen grote temperatuurschommelingen. Het bereik tussen 18 en 22 graden Celsius is ideaal. Bovendien moet u de binnenkant van de doos regelmatig (om de 1 tot 2 weken) grondig afvegen met een geweekte azijndoek en deze vervolgens droogwrijven met papier. Je geeft schimmel dus geen kans om je brood aan te vallen. Hoe lang het knapperig blijft, komt ook door het brood zelf. Tarwe gemengde broden gaan ongeveer drie tot vijf dagen mee, die gemaakt van rogge vijf tot zeven en volkorenbrood zelfs tot negen dagen.

Lees ook:   MEDION MD 16192 in de test