Koken op voorraad: bereid en vries voedsel in

Kook van tevoren om later tijd te besparen – een groot vriesvak alleen is niet genoeg. Welke gerechten smaken ook opgewarmd?

De bereiding van sommige recepten is zo uitgebreid en vervelend dat het gewoon handig is om grotere porties te koken en in te vriezen. Over het algemeen geldt dat hoe meer vocht een voedingsmiddel heeft, hoe beter het geschikt is om in te vriezen en te ontdooien. Welke gerechten zijn bijzonder populair? En wat zijn de gevaren van bevriezing?

Goed invriezen behoudt plezier

Bij temperaturen van -18 °C blijven voedingsstoffen, smaak en consistentie lang behouden. De meeste bereide voedsel kan maximaal drie maanden in de vriezer worden bewaard. Welke gerechten zijn het beste voor de vriezer?

Soepen en stoofschotels

Met een zeer hoog vochtgehalte zijn soepen bij uitstek geschikt om ingevroren te worden. Van kippensoep tot tomatensoep of een heerlijke goulash: Eerst laten afkoelen in de pot, dan verpakken, etiketteren met datum en naam en naar de vriezer. Als een soep met rijst wordt geserveerd, wordt deze indien mogelijk niet ingevroren, maar apart gekookt bij het opwarmen en later geserveerd. Het apart bereiden van pasta, rijst en Co. is niet tijdrovend en behoudt de bepaalde bite.

Menigte

Heerlijke lasagne, gehakt schapenkaas ovenschotel of groente ovenschotel: Nadat de stoofschotels zijn ingevroren, kun je ze opnieuw opwarmen in de oven. In tegenstelling tot soep zijn noedels, rijst en Co. moeilijk apart te bereiden. In het geval van een lasagne kan het invriezen ervoor zorgen dat de pastalagen erg zacht worden. En rijst is ook papperig na het opwarmen – misschien een saus invriezen in plaats van een braadpan?

Lees ook:   Wat Is Gezonder Risotto Of Pasta? (Question)

Sauzen en bouillons

Bolognese, carbonara of chili con/sin carne zijn zeer geschikt voor in de vriezer. Net als bij een soep is het belangrijk om de sauzen eerst te laten afkoelen en bijgerechten na het ontdooien apart te bereiden. Het toevoegen van een paar verse (of bevroren) kruiden geeft het verwarmde gerecht een bijzonder heerlijke smaak. Zelf een vlees- of groentebouillon koken van verse ingrediënten is zeer tijdrovend en een langdurig proces. Met behulp van het vriesvak is het voldoende om het werk slechts een paar keer per jaar te accepteren.

Gevaar van microgolven en temperaturen onder nul?

Of het nu gaat om zoete of hartige taart, pannenkoeken of visfilets – in principe kunnen alle gerechten worden ingevroren. Het enige risico is als voedsel vaak wordt ontdooid, omdat bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen tijdens de vries- en ontdooifase. Vocht geleidt warmte en kou zeer goed. Voedingsmiddelen met een lager vochtgehalte zijn daardoor minder geschikt voor vorst en rijst, pasta en bonen kunnen snel aanbeet verliezen. Het koken van pasta alleen beetgaar voor het invriezen of het gebruik van pittige rijstvariëteiten zoals basmati- of jasmijnrijst zou moeten helpen. Over het algemeen is het echter lekkerder om ze vers te bereiden.

Fans van de magnetron zweren bij de tijdsbesparing. Ook als er onderzoeken zijn [1] , die aantonen dat het preparaat in de magnetron een invloed kan hebben op ons lichaam, ontkennen de meeste wetenschappers [2] een schadelijk effect van microgolfstralen. Geschikte beveiligingsinrichtingen zorgen ervoor dat alleen kleine stralingen die de grenswaarde niet overschrijden, naar buiten doordringen. Gerechten smaken het beste als ze na het invriezen zo langzaam mogelijk worden ontdooid en verwarmd in een pan, pan of oven.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Hutsepot met kip, spek en worst

Hoe schadelijk is de magnetron?

Meer over dit onderwerp:

Bronnen: