Hoe groot is een bakplaat?

Bakplaten zijn verkrijgbaar in veel verschillende vormen en ook met verschillende afmetingen. Omdat er geen standaard is, specificeren fabrikanten in veel gevallen de interne dimensie of de buitenste dimensie van het vel. In recepten wordt er voldoende gesproken over de afmetingen van een bakplaat. Maar hoe groot moet een bakplaat eigenlijk zijn?

Veel fabrikanten van keukenapparatuur bieden bakplaten voor hun ovens om te kopen

Omdat er geen vaste maat is, zijn de vellen altijd anders. De vellen te koop worden aangeboden met buitenafmetingen van ongeveer 46 x 38 cm. De binnenafmetingen zijn 37 tot 40 cm lang en 28 tot 32 cm breed. Dus voordat u uw oude bakplaat weggooit, moet u de buitenste dimensie bepalen. Je moet de lengte en breedte meten, want als de bak te groot is, gaat de oven niet meer dicht. Bekende fabrikanten bieden vaak ook bakplaten of roosters aan voor hun ovenmodellen om te kopen. Bij het kopen van meer kan het bepalen van het zogenaamde E-nummer ook nuttig zijn. Deze vellen passen dan weer precies in de oven. Als er geen bakplaat meer is, is het mogelijk om een kleinere bakplaat te kopen. Dit bakje wordt vervolgens eenvoudig op het rooster gelegd om de vellentaart te bakken. Bij de diepvette pan lukt dit vaak niet omdat de bodem van de cake niet bakt.

De meeste fabrikanten kunnen geschikte bakplaten voor uw oven kopen

De meeste fabrikanten kunnen geschikte bakplaten voor uw oven kopen

Een bakplaat met uittrekbare oven past in bijna elke oven

Een alternatief is een bakplaat om uit te trekken. Deze tweedelige trays worden voor het bakken precies uitgelijnd zodat ze in de rails passen. Voor bevestiging zijn de vellen uitgerust met een schroef of clip. De platen zijn verkrijgbaar in lichtgewicht aluminium, plaatwerk of roestvrij staal. Het nadeel is echter dat de bakplaten niet strak zitten om uit te trekken. Als je een fruitcake of pizza op de bakplaat bakt, moet je een vel bakpapier onder het deeg leggen. Het inbrengen van de vetpan is ook een manier om de vloeistof te verzamelen. Zonder deze maatregelen moet de hele bodem van de oven na het bakken worden gereinigd.

Uitschuifbare bakplaten kunnen individueel worden aangepast aan uw oven

Uitschuifbare bakplaten kunnen individueel worden aangepast aan uw oven

Een op maat gemaakt product kan de portemonnee belasten

Wil je een beetje geld investeren, dan kun je ook een bakplaat op maat laten maken. Deze service wordt vandaag de dag nog steeds aangeboden door sommige loodgieters of slotenmakers. De platen zijn gemaakt van roestvrij staal, vertind en zwart vel of lichtgewicht aluminium. Natuurlijk is zo’n op maat gemaakt product altijd relatief duur in tegenstelling tot industriële goederen.

Lees ook:   Grand’O