Hoeveel rijst per persoon?

Hoeveel rijst nodig is voor een maaltijd is eigenlijk gemakkelijk te bepalen. Zoals met zoveel alledaagse dingen, roept de aandachtige overweging ook milieuvragen op, die hieronder worden beantwoord. Tip: De beste rijstkokers op Amazon

Welke rijst?

Rijst is verkrijgbaar in talloze ontwerpen en bewerkingsfasen die min of meer goed passen bij uw gezinssituatie en uw ideeën. Het is dus belangrijk om te kiezen, in de kleinste winkel vindt u ten minste vier commerciële vormen van “normale rijst”.

Basmati rijst

Basmati rijst

Basmati rijst

Basmati rijst is een langkorrelige, van oorsprong Afghaanse rijstvariëteit met veel fijn aroma. Tenzij anders vermeld op de verpakking, kunt u ervan uitgaan dat het geschilde en gepolijste rijst is die is “verlicht” door het voedingsrijke deel. Voordeel: Gemakkelijk te bereiden, brengt ondanks gebrek aan voedingsstoffen typisch rijstkarakter.

Rijst in een zak

rijst in de zak met rijsthonger; Foto rijst honger

rijst in de zak met rijsthonger; Foto rijst honger

De kookzak bevat meestal snelkokende rijst, geschild, gepolijst, voorgekookt en opnieuw gedroogd. Met de kookzak kunt u ook eetbare rijst krijgen als tijd en aandacht niet eens genoeg zijn om in olie te wervelen – laat gewoon in een pot kokend gezouten water vallen en vis er na 2 – 10 minuten uit, afhankelijk van de voorbehandeling en de afdruk van de verpakking. Als je een paar gesnipperde uien, champignons, filetreepjes varkensvlees, kip, rundvlees (in die volgorde) in een pan bakt, peper, zout en een snufje suiker op smaak brengt en er vervolgens room en een beetje (zakjes)bouillon inschenkt, staat een representatief gerecht voor verrassingsgasten klaar. Afgezien van energie, brengt de rijst uit de kookzak niet veel voedingsstoffen in je voedsel – er is rijst die veel meer “kan” doen.

Lees ook:   Slowcooker tips: zo maak je jouw gerechten nóg lekkerder

Geparaboileerde rijst

Geparaboileerde rijst

Geparaboileerde rijst

Geparboileerde rijst wordt na het oogsten kort in water gedrenkt en vervolgens onder hete stoom geplaatst, die ingrediënten oplost en naar binnen diffundeert in het graan. Het wordt vervolgens gedroogd en gladgestreken en bevat, afhankelijk van het parboilingproces, tot 80% van de voedingsstoffen, vitamines en mineralen van de hele rijstkorrel.  De “rijst voor alle gevallen” – geeft energie en bevat een paar waardevolle voedingsstoffen, gaat lang mee, is altijd beschikbaar, slaagt veilig en kost weinig (het is vaak verkrijgbaar in naamloze verpakkingen en mag dan alleen “langkorrelige toprijst” worden genoemd).

Bruine rijst

Volkoren rijst

Volkoren rijst

Hele rijst – ook wel bruine rijst, hele rijst, ongepolijste rijst of bruine rijst genoemd – bevat alles wat zich tijdens de groei in de plant heeft ontwikkeld: de zaailing die rijk is aan vitale stoffen waaronder eiwitrijke zilveren huid, alle verrijkte vitaminen en mineralen en vele waardevolle vezels. Alleen de drooghuidige, oneetbare wikkels (de zogenaamde kafjes) worden verwijderd. Het wordt nu aangeboden in normale verpakkingen en tegen normale prijzen naast de andere basisrijstvariëteiten.
Voordelen: Veel voedingsstoffen, die ook veel smaak brengen, in een redelijk optimaal biologisch beschikbare en dus zeer goed verdragen vorm. Dit is rijst, zonder exemplaren en gereduceerd tot zijn eigenlijke, voedzame kern.

Hoeveel rijst per persoon?

Rijst correct portioneren

Rijst correct portioneren

De officiële cijfers zijn altijd hetzelfde, per persoon wordt aanbevolen:

  • 100 – 120 g rauwe rijst voor hartige en zoete rijststoofschotels
  • 80 – 100 g voor rijstpannen met weinig aromatische ingrediënten (edele vis, geconcentreerde ingelegde zeevruchten, gedroogde tomaten of champignons) en kostbare specerijen (truffels, saffraan, vanille, kardemom)
  • 60 – 80 g rijst als bijgerecht bij ragouts, vlees en groenten
  • 40 – 60 g rijst voor rijstsalades en warme hapjes met rijst
  • 40 – 20 g rijst als garnering voor soepen en stoofschotels
  • 20 – 10 g rijst als voorgerecht zoals niet-sushi rijstbroodjes (mini dolma, dolmades of hele kleine sarma), huisgemaakte rijstmuntjes met groenten en/of kaas
  • De meeste kookzakken bevatten 125 g, theoretisch 2 porties, praktisch de hoeveelheid (goed doordacht?) past bijna nooit
Lees ook:   Wat Kost Een Quooker Aan Stroom?

De “van – naar” duidt op de fundamentele verschillen in eetlust, gewoonte, energiebehoefte: Bij het koken voor slanke, goed getrainde “bewuste eters” red je je meestal met de eerste indicatie. Voor goed gevoede tijdgenoten moet je misschien iets meer berekenen.

Hoeveel van welke rijst?

In uw huishouden kunt u nauwer onderscheiden, rijst verzadigt afhankelijk van het type rijst op zeer verschillende manieren:

  • Basmati-rijst is prima, onopvallend, smakelijk – je kunt het lepelen als vla, en als een jong, sterk persoon eet er net zoveel van …
  • Kookzakrijst smaakt naar niets anders dan de toegevoegde kruiden en wordt desondanks (of juist daarom?) vaak “erin geschopt” totdat het als een hamburgerbroodje in de maag ligt.
  • Geparboileerde rijst is als een goed brood: incidenteel gegeten, maar meestal in ongeveer geschikte hoeveelheden
  • Volkoren rijst bevat meer voedingsstoffen en meer vezels, dus je hebt minder nodig. Vooral in de eerste keer na de omzetting van “normale rijst” wordt hier vaak bereikt totdat de darm moeite heeft met kreunen onder de extra vezel.

Bij het meten kun je echter sowieso wat royaler zijn, want eenmaal afgekoelde rijst is een winst voor de gezonde voeding: Wanneer de rijst afkoelt, vormt het verhoudingen van zogenaamd resistent zetmeel – wat een absoluut favoriet voedsel is van goede darmbacteriën (daarom legt de rijst ook minder druk op je energiebalans, omdat ongeveer de helft van de calorieën wordt gepleisterd door de darmbacteriën).

Hergebruik overgebleven rijst

Rijst opwarmen en recyclen

Rijst opwarmen en recyclen

De koude rijst kan weer als bijgerecht worden geserveerd, voorzichtig opwarmend tot ongeveer 80 graden (= warm eten, dat niet verder kookt). Met een royale lepel curry, wat boter en/of een aromatische plantaardige olie zoals walnoot, hennep, pompoenpitolie krijgt het compleet nieuwe dimensies in smaak. Maar het kan ook heel goed worden verwerkt tot een rijstschotel – ook tot een zoete rijstschotel, die normale, ingetogen gezouten rijst geeft in vergelijking met de gebruikelijke rijstschotel van rijstpudding verrassende kruiden en bite. Of met rijstsalade en rijstsoep, rijstwafels, rijstwafels, rijstpannenkoeken; Aiwowo en Arancino, Dirty Rice en Djuvec rijst, Jambalaya en Kedgeree en Nasi Goreng, Paella, Pilaw en Zongzi.  Eet smakelijk!

Lees ook:   Gootsteenmateriaal: Welk materiaal is geschikt voor de gootsteen in de keuken? Roestvrij staal, keramiek, glas, graniet, kwartscomposiet of natuursteen?

De beste rijstkokers op Amazon

Hoe lang heeft rijst nodig om te koken?