5 ingenieuze tips & huismiddeltjes voor het schoonmaken van de keuken

Of uw keuken nu al 5 jaar oud is of u bent een trotse nieuwe keukeneigenaar – in het dagelijkse keukenleven struikelt u vaak over kleine of grotere problemen die u storen. Met deze 5 tips &tricks wordt het schoonmaken in de keuken een stuk makkelijker gemaakt!

Tip #1: Verwijder kalkvlekken in de roestvrijstalen spoelbak

Een roestvrijstalen gootsteen is in principe heel praktisch en hygiënisch: voedselresten en andere vlekken kunnen ook gemakkelijk worden verwijderd. Ware het niet voor de vervelende limoen… Om de kalkvlekken dagelijks te verwijderen, maken gretige nieuwe keukeneigenaren meestal de eerste paar weken, maar op een gegeven moment verdwijnt de motivatie. Na enige tijd zijn de vlekken echt hardnekkig en kunnen ze niet alleen met doekjes worden verwijderd.

Een eenvoudig huismiddeltje biedt hier een remedie. Neem hiervoor een doek en week deze in azijn. Plaats het op de kalkvlekken en laat het een paar uur inwerken. Veeg er dan gewoon overheen zoals gewoonlijk en de vlekken zijn verleden tijd.

Rvs spoelbak BLANCOANDANO 500 IF A semi-gloss. Foto: BLANCO

Tip #2: Reinig de afvoer met huismiddeltjes

Om uw afvoer te ontdoen van lichte verstoppingen en onaangename geuren, heeft u geen afgewerkte pijpreiniger nodig. Je kunt het gemakkelijk zelf mengen. Om dit te doen, giet 4 eetlepels zuiveringszout in de afvoer en stuur daarna een kopje azijn. De twee stoffen reageren met elkaar en je drain is bubbelvrij. Na een paar minuten afspoelen met heet water en je drain is weer klaargemaakt voor zeepresten en vet!

Tip #3: Verwijder flitsroest op bestek

Bestek is meestal gemaakt van roestvrij materiaal, maar er kunnen nog steeds kleine roestvlekken optreden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer roest van ander servies aan het eigenlijke roestvrijstalen bestek kleeft.

Lees ook:   Deze recepten maak je met overgebleven restjes pasta

Deze flitsroest kan echter eenvoudig worden verwijderd met eenvoudige huismiddeltjes. Een optie is om het bestek schoon te maken met vers citroensap of citroensapconcentraat. Als je niet van polijsten houdt, kun je het bestek een tijdje in Cola doen. Het fosforzuur doet de rest – het lost de roest op, die vervolgens gemakkelijk kan worden afgeveegd.

Tip #4: Maak vaatwassers schoon met huismiddeltjes

Zelfs een machine die er is om dingen schoon te maken, heeft af en toe een goede douche nodig. Naast de wasmachine hoort daar ook de vaatwasser bij. Uiterlijk wanneer er stank uit de vaatwasser opstijgt, is het tijd voor een goede reiniging.

Zichtbare kalkaanslag kan worden weggeschrobd met verdunde azijnessentie. Voor een effectieve algehele reiniging van de vaatwasser, kunt u eenvoudig een citroen opensnijden en op de bodem van de vaatwasser plaatsen. Het geheel werkt ook met een paar eetlepels citroenzuur. Laat de vaatwasser dan op hoge temperatuur draaien en geniet dan van de frisse citroengeur en een schone vaatwasser!

Tip #5: Slijp stompe messen zonder wetsteen

Botte messen slijpen zonder wetsteen

Je hebt geen wetsteen nodig om een mes te slijpen. Foto: unsplash.com/@johnathanpielmayer

Zelfs de beste messen worden uiteindelijk bot. Dit is niet alleen vervelend, als je harder moet drukken bij het snuiven van groenten en Co., loop je ook het risico om jezelf te snijden. Er is dus geen manier om de messen te slijpen.

Als je geen wetsteen bij de hand hebt, kun je terugvallen op een oude truc die oma al in haar repertoire had. Keramische borden of bekers zijn meestal niet volledig gelakt aan de onderkant. U kunt profiteren van de ruwe rand van de plaat. Als je je stompe mes met lichte druk over de rand beweegt, slijp je je mes zonder wetsteen. Probeer het gewoon uit!

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Boomstammetjes met tomaten/witte bonensla en gebakken aardappelen

Je zit al opgezadeld met keukentrucs, maar de juiste keuken ontbreekt nog? Wij helpen u graag bij het vinden van de beste expert voor uw keukenplanning!

Vind een expert

Meer tips &tricks voor de keuken vind je hier: Bespaar tijd en zenuwen: 10 ingenieuze tips &tricks voor de keuken

Omslagfoto: unsplash.com/@maundytime