Skith paneel voor de keuken – ontwerpen, ideeën en afbeeldingen

Bij het plannen van de keuken hangt het af van de details. Basisafdekkingen maken er bijvoorbeeld deel van uit. Ze zijn zeker niet het eerste waar je aan denkt bij het plannen van je nieuwe keuken – ze maken nog steeds een klein maar subtiel verschil voor het totaalplaatje. Voor welke basispanelen er zijn en welke ontwerpopties je hebt, leer je in het artikel.

Waarom plintpanelen in de keuken?

Waarom basispanelen nodig zijn voor inbouwkeukens wordt vrij snel uitgelegd. Logischerwijs moet een keuken op de een of andere manier op de grond staan. De voeten, die het gewicht van de karkassen ondersteunen, zijn meestal niet erg decoratief en worden bedekt door basispanelen. Dit heeft ook als positief neveneffect dat er zich minder stof ophoopt onder de keukenkastjes.

De behoefte aan plinten in de keuken is ook het gevolg van het feit dat onze voeten verder uitsteken in vergelijking met de rest van het lichaam. Zodat we tijdens het koken dichter bij de kitchenette kunnen komen, is het logisch om het onderste deel van het lichaam een beetje naar achteren te verplaatsen.

Ideeën voor het ontwerpen van basispanelen voor de keuken

Idee #1: Keukenvoet in carrosseriekleur

Waarschijnlijk is de eenvoudigste oplossing om de keukenbasis in de kleur van de keukenbody te ontwerpen. Het blijft dus onopvallend en past goed in het totaalplaatje.

IKEA keuken Metod. Foto: IKEA Möbelvertrieb OHG

Vind nu een keukenstudio

Idee #2: Keukenvoet in discreet grijs

Zelfs bij een variant in discreet grijs blijft het onderpaneel op de achtergrond en laat het de hoofdrol over aan de keuken. Afhankelijk van de schaduw wekt een donkerder onderstel ook bijna de indruk dat de keukenkastjes gewichtloos in de lucht zweven.

Weinmeisterhaus Potsdam; Foto: René Jungnickel, Ontwerp: BÜRO KÖTHE

Idee #3: Basisafdekking in roestvrijstalen look

Een onderstelpaneel in rvs look geeft de keuken een hoogwaardige uitstraling. In dit keukenvoorbeeld werd de basis ook afgestemd op het roestvrijstalen werkblad, wat resulteert in een harmonieus totaalbeeld.

Witte keuken met rvs aanrecht; Foto: Hase und Kramer Dornbirn

Idee #4: Keukenvoet met verlichting

Als je iets extravaganters wilt, kun je je keukenbasis ook een eigen verlichting geven. LED-armaturen leggen bijvoorbeeld geweldige accenten.

Loft keuken met wit kookeiland en schuifsysteem Foto: ISOLUZIONI + Sekulum

Loft keuken met wit kookeiland en schuifsysteem. Foto: René Lamb, ISOLUZIONI + Sekulum

Idee #5: Keuken zonder onderpaneel

Bewust minimalistisch – de oplossing kan ook zijn om het gewoon helemaal zonder onderpanelen te doen. De kitchenette ziet er dus erg licht uit en is daarom ideaal voor kleinere kamers, die niet zo druk lijken.

IKEA keuken Metod. PhotoCredit: IKEA Möbelvertrieb OHG

Bent u nog op zoek naar een geschikte keukenstudio of timmerman voor uw keukenplanning? Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste expert!
Vind nu een keukenstudio
Omslagfoto: René Lamb, ISOLUZIONI + Sekulum

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Wortelsalade met couscous en honingdressing