Betonnen werkbladen: foto’s, voor- en nadelen, evenals de kosten van beton in de keuken

Keukenbladen van beton zijn momenteel erg in zwang. Zowel in keukens in betonlook, als in het werkblad. Want de grijze betonlook past in zijn eenvoud heel goed bij designkeukens in alle kleuren. Omdat een betonnen werkblad meestal individueel wordt gegoten voor uw keuken, zijn er bijna geen grenzen in termen van vorm, grootte en dikte. Zo spreken velen natuurlijk voor een betonnen werkblad. Met zoveel ontwerpvrijheid kunnen alleen werkbladen van keramiek of kunststeen bijblijven.

Hoe betonnen werkbladen eruit zien, welke voor- en nadelen een betonnen werkblad heeft en wat een betonnen werkblad kost, leer je in dit artikel. Als u niet geïnteresseerd bent in beton als materiaal op zich, maar eerder in de betonlook, hebben we aan het einde van het artikel een paar spannende alternatieven voor echt beton.

Inhoud op deze pagina:

Voor- en nadelen van betonnen werkbladen in de keuken

Voordelen van betonnen keukenbladen:

Afgezien van het feit dat een betonnen aanrechtblad er geweldig uitziet, heeft dit materiaal nog andere voordelen die overtuigen

  • Individueel ontwerp: De meeste betonnen werkbladen worden afzonderlijk gegoten – dat wil zeggen pure vrijheid in de keuze van additieven en vorm. U kunt bijvoorbeeld eenvoudig uw gootsteen laten “gieten” volgens uw wensen.
  • Krasbestendig en hittebestendig: Hete potten en scherpe messen kunnen beton niet beschadigen.
  • Veerkrachtig: Beton is een uiterst stabiel materiaal, uw betonnen werkblad is zonder problemen bestand tegen alle belastingen.
  • Waterdicht en hygiënisch: Wanneer het goed is afgedicht, is beton waterafstotend. Gemorste vloeistoffen rollen dan gewoon af.

Nadelen van betonnen werkborden:

Zoals altijd zijn er twee kanten van de medaille. Met andere woorden: Er zijn ook een paar nadelen aan betonnen werkbladen die we u niet willen onthouden:

  • Zuurgevoelig: Hoewel beton zelf een zeer hard materiaal is, is het ook poreus. Daarom verliest beton het in een directe confrontatie met zuren of agressieve reinigingsmiddelen. U kunt dit echter tegengaan met een passende afdichting of behandeling met wax.
  • Coole look: Beton zelf straalt niet bepaald vriendelijkheid uit. Als het betonnen werkblad echter slim wordt gecombineerd, vormt het materiaal een interessant contrast met warme materialen. Beton en hout in de keuken is bijvoorbeeld een combinatie die elkaar perfect aanvult.
  • Gewicht: Voor betonnen werkbladen wordt meestal een speciaal lichtgewicht beton gebruikt. Vanwege het gewicht moet echter van tevoren duidelijk worden gemaakt hoe de statische omstandigheden in de keuken eruit zien.
  • Prijs: Betonnen werkbladen worden meestal op maat gemaakt. Omdat ze extra worden gegoten, moet je voor een betonnen aanrechtblad dieper in je zak graven dan bijvoorbeeld voor eentje van hout. Als een echt betonnen aanrechtblad niet in uw budget zit, kunt u ook werkbladen of fronten in betonlook gebruiken.
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gebakken griet met warme groentevinaigrette en aardappelmousseline

Foto’s & foto’s van betonnen werkbladen in de keuken

Houten keuken met kookeiland, dun betonnen aanrecht. Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Houten keuken met kookeiland, dun betonnen aanrecht. Foto: Dietrich | Untertrifaller (Angela Lamprecht)

Betonnen keuken met hout

Houten keuken met grijs betonnen werkblad en zwarte onderkasten, Foto: HR-Betondesign

Betonnen werkblad met apparaten

Naadloze overgang tussen betonnen werkblad, spoelbak en apparatuur, Foto: HR-Betondesign

Kleine woonkeuken met bar gemaakt van beton en hout. Foto: Schwab Küchen Salzburg

Kleine woonkeuken met bar gemaakt van beton en hout. Foto: Schwab Küchen Salzburg

Prijzen & kosten voor betonnen werkbladen
Hoeveel kost een betonnen keukenblad?

Een betonnen aanrechtblad wordt bijna altijd individueel gemaakt voor uw keuken en is deshalb vrij duur in vergelijking met andere keukenbladen. Bijna alles is mogelijk qua vorm en grootte. Een keukenblad van beton is dus geen barproduct.

Zoveel individualiteit en creatieve vrijheid heeft ook een trotse prijs. Bovendien is het niet gedaan met het water geven. Het betonoppervlak moet dan worden gepolijst en afgedicht, wat ook erg tijdrovend is. Dit maakt een betonnen werkblad nog duurder.

Heel grofweg beginnen de prijzen voor een betonnen werkblad bij ca. 400 €/m² ongeveer. Afhankelijk van de verwerking, uitsparingen en speciale verzoeken kunnen de kosten echter ook flink oplopen.

Is het mogelijk om zelf een betonnen werkblad te maken (DIY)?

Als je de 1.000 YouTube-video’s over het onderwerp gelooft “Maak je eigen betonnen werkblad“, dus zelf een betonnen werkblad maken moet niet zo moeilijk zijn. In werkelijkheid zouden echter alleen ervaren doe-het-zelvers dit moeten durven doen. Want niet alleen de keuze van het juiste betonmengsel en de ideale mengverhouding zijn cruciaal zodat je uiteindelijk een bruikbaar werkblad hebt.

Ook voor het glad veren, aanbrengen van de mal, het gieten en monteren van het (extreem zware) betonnen werkblad is veel vaardigheid vereist. Om te kunnen genieten van een mooi betonnen werkblad – zonder scheuren, heuvels en dalen – is er waarschijnlijk meer nodig dan goede wil.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Salade met witloof, gamba's en spek, pesto van peterselie en pijnboompitten

Als een betonnen werkblad van een specialist te duur voor u is, zijn de volgende Alternatieven in betonlook Mogelijk interessant.

Alternatief voor betonnen werkbladen in betonlook

Dat beton in de keuken erg in zwang is, is natuurlijk ook aan keukenfabrikanten voorbijgegaan. Sommige bieden daarom nu keukens in betonlook aan. De volgende foto’s tonen mooie alternatieven voor een werkblad van echt beton.

Meer informatie over alternatieven

Beton Ciré: Het goedkopere keukenblad in betonlook

keuken met betonnen aanrecht Ciré; Foto: Sheraton

keuken met betonnen aanrecht Ciré; Foto: Sheraton

Grijs Dekton werkblad in betonlook in een witte keuken

Witte keuken met grijs keukenblad in betonlook; Foto: Dekton Consentino

Witte keuken met grijs keukenblad in betonlook; Foto: Dekton Cosentino

Concrete Look Keuken van Alno

Grijze keuken in betonlook, inclusief keukenblad in betonlook; Foto: Alno

Grijze keuken in betonlook, inclusief keukenblad in betonlook; Foto: Alno

Donkergrijze keuken in betonlook van Leicht Küchen

Zwarte of donkergrijze keuken in betonlook met kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Zwarte of donkergrijze keuken in betonlook met kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Zwarte of donkergrijze keuken in betonlook met kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Zwarte of donkergrijze keuken in betonlook met kookeiland. Foto: Leicht Küchen

Omslagfoto: Donkergrijs kookeiland met betonnen werkblad en kookplaat en geïntegreerde afzuigkap “Nikola Tesla” van Elica. Foto: elica

Meer over beton in de keuken: