Granieten keukenblad: voordelen, nadelen, reiniging en verzorging van een granieten aanrechtblad in de keuken

Tevreden:

Voor velen is een granieten keukenblad het gedroomde werkblad voor de nieuwe keuken. Granieten werkbladen zijn ongetwijfeld een van de meest populaire werkbladen in de keuken – tenminste als u wat geld wilt investeren in een solide werkblad. Voordat u investeert in een granieten aanrecht, moet u echter uw kookgewoonten afstemmen op de voor- en nadelen van een granieten keukenblad.

In het volgende hebben we de voor- en nadelen van een granieten aanrechtblad in de keuken voor u samengevat:

Voordelen van een granieten keukenblad

  • Snij- en krasbestendig
  • Hittebestendig
  • Zeer duurzaam
  • Ongevoelig voor vocht
  • Zeer hygiënisch materiaal (dus ook geschikt voor gastro keukens)
  • Onderhoudsvriendelijk oppervlak
  • Breed kleurenspectrum beschikbaar
  • Ziet er nobel uit

Maar een granieten keukenblad heeft niet alleen voordelen. De steen in de keuken brengt ook een paar nadelen met zich mee.

Nadelen van een granieten keukenblad

  • Duur
  • als het patroon te wild is, kan het werkblad onrustig lijken
  • nogal gevoelig voor olie en zuren (bijv. bij langdurig contact met gesneden citroen)
  • Felle kleuren kunnen water absorberen
  • Zeer hard oppervlak, dus zorgvuldig omgaan met platen en glazen is een must.

Verzorging en reiniging

Bevruchting

De meeste werkbladen van natuursteen worden voor gebruik geïmpregneerd door een specialist met een speciaal middel. Zorg ervoor dat dit bij de prijs is inbegrepen.

Olie en zuren – vlekken alsof ze in steen zijn gehouwen

Ondanks alle onverwoestbaarheid heeft graniet ook zijn vijanden. En deze worden olie en zuur genoemd. De regels zijn simpel: leg olieflessen altijd mooi weg, veeg sporen van groenten en fruit snel weg. Maar raak niet opgewonden: je hoeft niet verwoed achter elke plek aan te jagen. Pas na dagen kan het tot verkleuring komen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Chocolademousse met koffie, vanillesaus met amaretto en amandelkoekjes

Vermijd agressieve reinigingsmiddelen

Deze natuursteen is eigenlijk een heel makkelijk te onderhouden kerel. Een vochtige doek en een beetje afspoelen zijn meestal voldoende om een einde te maken aan de vlekken. Als al het schrobben niet helpt, moet je je toevlucht nemen tot sterkere kalibers.  Vermijd echter zure of olieachtige wasmiddelen, omdat deze extra verkleuring kunnen veroorzaken. De vakhandel kan hierbij helpen met speciale natuursteenreinigers.

Prijs en levensduur

Onze tip

De kleur maakt de prijs: grijs is goedkoop, met blauw wordt het duurder.
Graniet kent nauwelijks grenzen in kleur, maar hoe meer blauwe componenten het bevat, hoe duurder het wordt. Granieten in grijstinten zijn bijzonder gunstig. Als u echter de voorkeur geeft aan een donker werkblad van natuursteen met granietachtige eigenschappen, wilt u misschien flirten met een gabbro – bijvoorbeeld met het diepzwarte Nero Assoluto. Deze edelsteen wordt in de volksmond toegejuicht in de keukenindustrie zoals het graniet, maar behoort geologisch gezien tot de gabbro. Details over Nero Assoluto

U wilt een granieten aanrechtblad in uw nieuwe keuken? Wij helpen u bij het vinden van een geschikte expert:

Vind nu een keukenstudio

Omslagfoto: Naturtein keukenblad van Strasser Steine – Silver Pearl, Leather Look, Foto: Strasser Steine