Aardappelen in de oven: Hoe lang hebben aardappelen nodig in de oven?

Hoe lang hebben aardappelen nodig in de oven en hoe slagen aardappelpartjes erin om krokant te zijn? De aardappel is net zo divers als de bereidingswijze: gekookte aardappelen, jasaardappelen, gebakken aardappelen, gebakken aardappelen en frietjes zijn slechts enkele voorbeelden. Tal van verschillende soorten maken het nog ingewikkelder om algemeen advies te geven over kooktijd. Toch willen we je wat tips geven voor aardappelen uit de oven.

Hoe lang hebben aardappelen om in de oven te koken?

Hele aardappelen koken meestal 45 tot 75 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Hoe lang aardappelen daadwerkelijk een oven nodig hebben, hangt af van verschillende factoren. Afhankelijk van de variëteit, grootte en bereiding variëren de kooktijden. Bloemige aardappelrassen worden meestal sneller gekookt dan wasachtige aardappelrassen en hoe kleiner de aardappelen, hoe sneller ze erdoor zijn. Daarom verkort het de kooktijd wanneer je de aardappelen doormidden of kwartjes snijdt. Daarnaast speelt persoonlijke smaak ook een belangrijke rol: sommige mensen houden van zachte aardappelen, anderen geven de voorkeur aan hun aardappelen beetgaar.

Bereid aardappelen in de oven met schil

Een andere factor die de kooktijd van de aardappelen beïnvloedt, is de schil. Geschilde aardappelen zijn meestal sneller door dan aardappelen met schil. Toch zijn er voordelen aan het bereiden van aardappelen met schil in de oven, want wanneer aardappelen met schil worden gekookt, blijven de vitamines en voedingsstoffen beter behouden.

Aardappelen met of zonder schil bereiden in de oven?

Aardappelen met of zonder schil bereiden in de oven?

Zo lang duurt de gebakken aardappel in de oven

Gebakken aardappelen zijn vergelijkbaar met gegrilde aardappelen, dus de kooktijden in de sintels en in de oven zijn ook vergelijkbaar: je moet minstens 30 minuten plannen, afhankelijk van de variëteit en grootte van de aardappelen kan het ook 40 tot 60 minuten zijn. Rauwe aardappelen kunnen worden gewikkeld in aluminiumfolie met een schone schil en in de voorverwarmde oven op 200 graden worden geplaatst. Na ongeveer 20 minuten is het raadzaam om met een shashlik-spies te testen of de aardappelen al gaar zijn. Als je wilt, kun je een klein stukje boter, een beetje olie of al peper en zout toevoegen aan de aardappel in de aluminiumfolie. Tip voor bereiding: Het is mogelijk om de kooktijd te verkorten door de aardappel voor te koken. Als er gasten op bezoek zijn en je wilt dat het ‘s avonds snel gaat, kun je de aardappel wassen en kort koken als een jasje aardappel. Wikkel vervolgens in aluminiumfolie en plaats in de oven op hoge temperatuur. De licht voorgekookte aardappel neemt minder tijd in de oven dan een rauwe en is vaak na 15 tot 20 minuten klaar.

Lees ook:   Hoe Kun Je Couscous Opwarmen?

Aardappelpartjes of partjes uit de oven

Aardappelpartjes of blokjes zijn een goed en snel alternatief voor gebakken aardappelen. Ze komen het dichtst in de buurt van frietjes, maar zijn aanzienlijk minder vet door de bereiding in de oven in plaats van in de frituurpan. De aardappelen kunnen worden geschild of in plakjes worden gesneden van ongeveer een centimeter dik of gevierendeeld. De rauwe aardappelen hebben ongeveer 20 tot 25 minuten nodig in de oven op 180 tot 200 graden. De aardappelstukjes kunnen natuurlijk ook in de oven: knoflook, uien, paprika of andere groenten zijn ideaal. Meng de aardappelen en groenten met olie en, afhankelijk van de smaak, met kruiden zoals zout, peper, nootmuskaat of paprika en leg op een bakplaat. Bij 200 graden duurt dit mengsel ook ongeveer 20 minuten.

Aardappelblokjes uit de oven

Aardappelblokjes uit de oven

Welke soorten aardappelen zijn geschikt voor de oven?

Aardappelen verschillen afhankelijk van of ze wasachtig, overwegend wasachtig of bloemig kokend zijn. Deze categorieën zijn gerelateerd aan het zetmeelgehalte van de aardappel, want hoe meer zetmeel het bevat, hoe zachter het wordt. Stevige aardappelen bevatten minder zetmeel en zijn na het koken beter snijbestendig en sappig. Daarom zijn ze ideaal voor gebakken aardappelen, aardappelsalade of gebakken aardappelen. Daarnaast zijn er talloze verschillende soorten verkrijgbaar – sommige in elke supermarkt en andere oudere rassen eerder bij de boer op de markt.

Bekende en populaire wasachtige aardappelrassen

  • Linda
  • Sieglinde
  • Annabelle
  • Nicola
  • Heideniere

Tip: Hoe maak je de aardappelen bijzonder krokant in de oven

Voor bijzonder knapperige aardappelpartjes uit de OSnijd de wasachtige aardappelen, water in een kom koud water, kook dan voor, droog kort en laat rusten en afkoelen. Gedurende deze tijd kunt u de oven voorverwarmen. Dit proces verwijdert een deel van het zetmeel van het oppervlak van de aardappel en de partjes of blokjes worden aanzienlijk knapperiger in de oven.

Lees ook:   Baktijd van tarte flambée?

Gefrituurde kip bereiden in de oven: Hoe lang duurt een kip in de oven?