Aardappelpuree goed invriezen

Aardappelpuree is waarschijnlijk een van de meest klassieke gerechten die je kunt bereiden met de “grote knol”. De pap is een geweldige aanvulling op vis of vlees. Naast nootmuskaat kun je het ook naar nieuwe hoogten in smaak helpen met truffelolie. Als het echter gaat om het invriezen van de aardappelpuree, verschillen de meningen. Het kan heel praktisch zijn om de voorbereidingstijd te verkorten door het simpelweg te ontdooien. We zullen je vertellen hoe je het goed kunt doen.

Hoe vries je aardappelpuree in?

Slechts zelden bereid je kleinere porties vers. Restjes zijn dus vrijwel voorgeprogrammeerd. Je kunt ze gemakkelijk invriezen. Volg gewoon een paar tips. Als je het gerecht met room, boter of melk hebt gekookt, kan het goed worden ingevroren. Deze ingrediënten zijn de sleutel en zorgen voor een geschikte consistentie. Laat de pap bovendien in alle rust afkoelen tot kamertemperatuur. Het is het beste om de restjes in kleinere porties te verdelen. Ontdooien (en misschien later opnieuw invriezen) is niet aan te raden. Verhit aardappelpuree niet als ze nog bevroren zijn. Anders lijden smaak en consistentie. Laat het in plaats daarvan ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur en maak het vervolgens weer heet.

De ideale container voor diepgevroren aardappelpuree

Plastic of glazen containers zijn zeer geschikt om de aardappelpuree in te vriezen. Zorg ervoor dat de container luchtdicht is. Als u een plastic diepvrieszak neemt, kunt u de inhoud platdrukken. Dit is niet schadelijk voor de aardappelpuree en u kunt ruimte besparen in de vriezer. Vergeet niet om de containers te labelen met de betreffende datum. Zo blijf je bij.

Lees ook:   Heerlijke Croque Monsieur uit de Airfryer

Denk na over duurzaamheid

Natuurlijk dient het invriezen van aardappelpuree om de houdbaarheid te verlengen. Bij ongeveer -18 graden Celsius kun je het voedsel weer tot twee maanden zonder aarzeling eten. Vooral vanwege de gebruikte boter, melk of room worden langere periodes afgeraden. In de koelkast kunnen aardappelpuree tot drie dagen relatief veilig worden bewaard.

De juiste voorbereiding na het ontdooien

Wanneer de aardappelpuree weer op kamertemperatuur is, moet je het voorzichtig verwarmen in een pan en op smaak brengen. Door de zeer lage temperaturen kan het zijn dat het een deel van zijn oorspronkelijke smaak heeft verloren.

Wist je dat?

… dat zonder toevoeging van boter, melk of room de aardappelpuree plakkerig en klonterig wordt door het zetmeel in de aardappelen? Dus als u de voorkeur geeft aan een preparaat zonder de bovengenoemde ingrediënten, moet u het niet invriezen. Ook een herhaalde bevriezing is niet aan te raden.

Op zoek naar alternatieven voor invriezen? Hier vertellen we je wat je kunt koken met de resterende aardappelpuree.