Als mijn vis visachtig ruikt, is dat dan slecht? – Oorzaken en mogelijke oplossingen

De vraag, “Als mijn vis ruikt is dat slecht?” is altijd een gespreksonderwerp geweest voor de meeste visliefhebbers. Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige vissen naar vis ruiken?

Wanneer je vis een visachtige geur begint te ontwikkelen, weet je misschien niet wat de oorzaak is en of de vis nog wel goed is voor consumptie.

Maar in dit artikel zullen we kijken naar enkele redenen waarom vissen een visgeur beginnen te ontwikkelen en mogelijke manieren om dergelijke problemen te verhelpen.

Wanneer vis visachtig begint te ruiken, kan dat betekenen dat hij slecht begint te worden. Maar dat betekent niet dat de vis helemaal bedorven is.

Het wetenschappelijk bewijs achter visgeuren in dode vis

wetenschappelijk bewijs vis geuren

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vis een analyt bevat die bekend staat als trimethylamine oxide.

Na de dood wordt de trimethylamineverbinding afgebroken door bacteriën.

Hierdoor verandert het in stinkende trimethylamine, waardoor de vis een visachtige geur of stank ontwikkelt.

Als een vis sterft, blijft het lichaam trimethylamine oxide produceren, dat na inwerking van bacteriën, cdie vreselijke geur blijft produceren die we waarnemen.

Er schijnen andere verbindingen te zijn die vis visachtig doen ruiken, maar triethylamine schijnt de belangrijkste te zijn.

Het is wat ervoor zorgt dat bevroren of gekookte vis nog steeds een beetje ruikt ondanks dat het geconserveerd is.

Note: The fishy smell is caused by bacteria found on fish, not by the fish itself.

Dit zijn een paar methoden om te voorkomen dat uw verse vis een visgeur ontwikkelt.

Methode #1: Maak de vis schoon voor het eten

maak de vis schoon voor het eten

Reinig de vis grondig met water voordat u hem kookt. Dit proces helpt eventuele bacteriën te verwijderen die de vis doen stinken.

Gebruik een mes of een ander scherp voorwerp, alle schubben verwijderen op het lichaam van de vis.

Methode #2: Marineer de vis in citroensap of azijn

Wanneer je de vis schoonmaakt maar de geur blijft, marineer hem dan in citroensap of azijn voor een heerlijke smaak.

Het wordt afgeraden om vis langdurig in citroensap te marineren, maar je kunt vis 1 uur marineren.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Verloren brood met appel en speculaas

Deze methode helpt ook bij het doden van bacteriën in de vis.

Note: The presence of a compound called triethylamine is the science behind why fish smell.

Als mijn Vis Ruikt Visachtig Is Het Slecht?

een stinkende vis is het slecht

Ja, het is een slecht teken als je vis een visachtige geur heeftvooral als het niet goed bewaard wordt.

Dit is meestal een teken of indicatie dat de vis slecht begint te worden.

Het uiterlijk van een vis in combinatie met de geur kan ook aangeven of de vis echt slecht is.

Vissen ruiken visachtig door een amineverbinding die op hun huidoppervlak zit.

Wanneer vissen worden blootgesteld aan zuurstof, oxideren de amines, wat resulteert in de karakteristieke geur van de vis.

Triethylamineverbindingen, die deze geur veroorzaken, worden meestal gevonden in de huid van vissen en andere waterdieren.

Wanneer een vis sterft en zijn lichaam wordt blootgesteld aan de lucht, beginnen bacteriën te ontbinden de chemische verbindingen gevonden op zijn huid.

Note: You may perceive several bad smells coming out of it but provided it is still fresh and has firm and shiny flesh, it is still salvageable.

Is het slecht om vis te eten die visachtig ruikt?

is het slecht om stinkende vis te eten

Het antwoord op deze vraag hangt af van hoe erg de vis stinkt. Het is normaal dat alle dode vissen gaan stinken, ongeacht hoe ze bewaard worden.

Zelfs bevroren vis ruikt ook naar vis als hij te lang in de koelkast wordt bewaard.

Vis met een visgeur kun je nog heel goed eten, mits hij nog vers is, een lichtroze of witte huidskleur heeft en een stevige huid.

Maar als uw vis een melkachtige of glanzende huidskleur begint te krijgen met een slijmerig gevoel, is hij beschadigd en niet goed voor consumptie.

Het eten van vis met een penetrante geur kan misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

In ernstige gevallen kan het leiden tot neurologische problemen en zelfs de dood. Niet iedereen kan de geur van rotte vis verdragen, dus is het raadzaam deze in zijn geheel te vermijden.

Lees ook:   Wat is koolraap en wat kun je ermee?

Als tip: als je een vis tegenkomt die een sterke ammoniakgeur heeft, vermijd dan het eten ervan.

Tip:  Avoid eating fish with bad smells as it can cause numerous health challenges.

Hoe te voorkomen dat u een bedorven vis koopt

hoe te voorkomen dat je slechte vis koopt

Op dit punt heeft u al een idee van de oorzaken van de visgeur en ook van de gevolgen van het eten van slechte vis.

De volgende vraag die in je opkomt is waarschijnlijk “hoe ruikt slechte vis?”. Wel, een slechte vis heeft altijd een doordringende visgeur.

Hun huid is gewoonlijk papperig en kleverig, met een romige kleur.

Wanneer je vis koopt op de vismarkt of in een levensmiddelenwinkel, moet je, voordat je koopt, aan de vis ruiken.

Dit is een van de eerste testen om te weten of een vis slecht is of niet.

Als het goed of vers ruikt, kun je het kopen, maar als het ruikt naar ammoniak, bleekmiddel, of een andere chemische stof, moet je dat niet doen.

Hoewel een visachtige geur niet noodzakelijk schadelijk is, is het een teken dat de vis niet langer vers is en ten koste van alles moet worden vermeden.

Kan levende vis een visachtige geur hebben?

levende vis heeft een visgeur

Levende vissen hebben van nature geen visgeur. Ze kunnen ruiken naar het oceaan- of meerwater waarin ze worden gekweekt.

Als je ooit merkt dat je vis visachtig ruikt, kan dat zijn door een slechte gezondheid omdat levende vissen bekend staan om hun lekkere, zachte geur.

Als uw vis gezondheidsproblemen heeft, kan dat komen door een slechte waterkwaliteit, overvoeding of zelfs een bacteriële infectie.

Als je merkt dat je vis vreemd ruikt, moet je om te beginnen de waterkwaliteit en de temperatuur onderzoeken. Als alles normaal lijkt te zijn, dan kunt u overwegen uw vissen minder te voeren.

Overmatig voeren kan ervoor zorgen dat vissen meer afval produceren, wat resulteert in een visachtige geur.

Als geen van de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen positieve resultaten oplevert, dan kan it zou een bacteriële infectie kunnen zijn.

Bacteriële infecties kunnen ervoor zorgen dat uw vis een visachtige geur ontwikkelt, wat niet alleen gevaarlijk is voor de betreffende vis, maar ook voor de andere vissen die dezelfde vijver met hem delen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Panna cotta van advocaat met banaan en chocolade

Mogelijke oplossingen voor de visgeur bij vissen

mogelijke oplossingen fix stinkende vis

Zoals eerder besproken, lijken levende vissen normaal gesproken geen sterke geur te hebben, maar als ze dood zijn, beginnen ze een visachtige geur te ontwikkelen.

Wanneer je een vis hebt die visachtig ruikt, heb je een paar opties die je kunt gebruiken om deze geuren te verwijderen of te beperken.

Begin eerst met het schoonmaken van je vis door de schubben en ingewanden te verwijderen, en ze een goede spoeling te geven.

Als de geur terugkeert, probeer dan uw vis 30 minuten te marineren in citroensap, azijn of melk voor het koken.

Je vis koken met sterk ruikende kruiden zoals knoflook of gember is een andere optie om de geur te helpen maskeren.

U kunt uw vis ook in aluminiumfolie of bananenbladeren wikkelen voor het koken om te helpen de geur op te vangen.

Tip: Always refrigerate your fish to help reduce its fishy smell.

Conclusie

Ik geloof dat ik op dit moment antwoord heb kunnen geven op de vraag “Als mijn vis visachtig ruikt, is het dan slecht?”

Het is belangrijk op te merken dat hoewel vis een gezond voedingsmiddel is met veel voedingswaarde, zoals de aanwezigheid van omega-3 vetzuren en eiwittenkunnen sommige mensen de geur van vis nog steeds beledigend vinden.

Vissen die ruiken naar ammoniak, bleekmiddel of een andere chemische stof. moet koste wat kost worden vermeden.

Als de vis een matige visgeur heeft, kan hij nog steeds goed zijn om te koken. Ga gewoon zorgvuldig te werk door de huid van de vis te controleren op tekenen van bederf.

Merk ook op dat vis die enige tijd uit het water heeft gelegen een visachtige geur begint te ontwikkelen als gevolg van de oxidatie van de trimethylamine verbinding die aanwezig is in hun huid.

Bewaar uw vis dus altijd door hem te koelen.