Aluminiumfolie met welke kant op de grill?

Grillen met aluminiumfolie

De aluminiumfolie is een belangrijke hulp in de keuken en is ook ideaal om te grillen in de tuin of op het terras. De flinterdunne film bevindt zich op een rol en kan gemakkelijk worden afgescheurd en onmiddellijk worden gebruikt. Voor het zachtjes koken van vis, vlees en groenten of kaas is de film met de matte en de gladde kant ideaal. Maar aan welke kant moet de aluminiumfolie op de grill?

Het temperatuurverschil bij het grillen is erg klein

De aluminiumfolie, die meestal op een kartonnen rol zit, heeft een matte en een glanzende kant. De glanzende kant reflecteert warmte beter dan de matte kant. Voor het grillen zou het dus voordelig zijn als de folie met de matte kant naar het eten wijst. Zelfs met verpakte kaas, gebakken aardappelen of groenten moet de glanzende kant van de aluminiumfolie buiten zijn. Dit is echter slechts theorie. Dit effect, dat een duidelijk verschil kan worden gemeten bij het gebruik van de film, wordt alleen bereikt in een temperatuurbereik vanaf 500 °C. Grillen gebeurt echter bijna altijd op middelhoog vuur. Het bereikt dan 170 tot 230 °C. Bij hoog vuur kan het dan oplopen tot 300 °C. Het maakt dus niet uit of de matte of de glanzende kant omhoog of omlaag wijst tijdens het grillen.

Barbecueën met aluminiumfolie heeft enkele voordelen

De aluminiumfolie is echter ideaal om op een heel andere manier te grillen. Vis, vlees en groenten kunnen in de folie worden gewikkeld en voorzichtig worden gekookt. Warm blijven is ook mogelijk in de film, omdat de warmte niet zo snel kan ontsnappen door de dichte film. Als je het grillrooster bekleedt met aluminiumfolie, bespaar je jezelf ook tijdrovend schoonmaakwerk, omdat het vet niet in het metaal kan branden. Bovendien voorkomt het dat het ontsnappende vet op de houtskool of de brander van de gasgrill druppelt. De rook die vrijkomt bij de verbranding bevat stoffen die kankerverwekkend zouden zijn. Na het grillen mag de aluminiumfolie natuurlijk niet bij het restafval worden weggegooid. De metaalfolie rot niet op hopen en kan niet worden verbrand. Aluminiumfolie is echter recyclebaar en hoort dus thuis in het bijbehorende recyclingafval.

Lees ook:   Magnetronstomer, de praktische oplossing
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.