Welke molen is het beste voor koffiemolens?

De beste molen voor koffiemolens kan duidelijk worden geïdentificeerd en zal ook onmiddellijk worden gepresenteerd. Omdat de koffiemolen met deze molen waarschijnlijk niet in je keuken past, zul je een compromis moeten kiezen, waarvan je in dit overzicht alles leert over de eisen (waaronder dat het malen van koffie, espresso, mokka ook heel eenvoudig kan zijn):

De molen van de koffiemolen: soorten, verschillen, eigenaardigheden

Het belangrijkste onderdeel van de koffiemolen wordt aangeboden in vier verschillende ontwerpen, die niet noodzakelijkerwijs de beste molen voor koffie hebben en niet allemaal verkrijgbaar zijn in huishoudelijke compatibele maten:

1. Slagmolens

Slagmolens of propellermolens zijn al lang geïnstalleerd in elektrische koffiemolens voor particuliere huishoudens en worden vandaag de dag nog steeds vrij vaak aangeboden. Meestal met de opmerking dat de veelzijdige koffiemolen ook noten, zaden, kruiden en specerijen kan malen of hakken … Schoffelen is een goed sleutelwoord: Dit is precies wat het slagmes, dat als een propeller in deze molen om zijn eigen as draait, ook doet met de koffiebonen. Als je goede koffie wilt drinken, moet je dat ze niet aandoen; als je een krachtige blender hebt, is zo’n impactmolen (voor een vrij ongelijke maling) al voor je beschikbaar.

Koffiemolen slagmolen

Koffiemolen met slagmolen. Foto: Amazon/Coziselect

Koop koffiemolen met impactmolen op Amazon

2. Schijfslijpers

Schijfslijpmachines slijpen met twee schijven die op elkaar liggen, meestal gemaakt van staal in voedselveilige legeringen. Tijdens het malen worden de koffiebonen steeds verder naar buiten getransporteerd en steeds meer geplet totdat de gemalen koffie wordt uitgeworpen en verzameld in de verzamelcontainer. De mate van slijpen wordt aangepast door de afstand tussen de schijven te wijzigen. Schijfslijpmachines met keramische slijpschijven, die scoren met precisie, hoge slijtvastheid, chemische bestendigheid en de beste biocompatibiliteit, zijn van hogere kwaliteit en hebben een langere houdbaarheid.

Koffiemolen met slagmolen

Koffiemolen met schijfmolen. Foto: Amazon/Rommelsbacher

Koop koffiemolen met schijfmolen op Amazon

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Tomatensla met couscous en kervelpesto

Schijfslijpmachines kunnen goede slijpresultaten bereiken als de schijfdiameter groot genoeg is om hoge motortoerentallen te vermijden. Deze verhitten het gemalen materiaal en beschadigen de gevoelige aroma’s in de koffie, wat helaas al in verschillende goedkope consumentenmodellen is bekritiseerd.

3. Conische molens

Conische slijpmachines werken op dezelfde manier als schijfslijpers, maar bestaan uit twee in elkaar grijpende, verticaal uitgelijnde stalen kegels. Omdat de gemalen koffie niet door centrifugale kracht hoeft te worden verplaatst, maar door ontwerp en zwaartekracht naar beneden valt, is het motorvermogen / de snelheid niet nodig om zo hoog te malen als bij de schijfmolen: het gemalen materiaal blijft koeler en de gevoelige koffiearoma’s worden gespaard.

Koffiemolen conische molen

Koffiemolen met conische molen van Rommelsbacher. Foto: Amazon/Rommelsbacher

Koop koffiemolen met conische molen op Amazon

In het geval van goedkope verbruiksmolens met kleine molens en zwakke motoren kan dit voordeel worden omgekeerd: in plaats van te malen met een hoog koppel bij lage snelheden, wordt een laag koppel gecompenseerd door hoge snelheden, met een aanzienlijk verlies van aroma in vergelijking met grote conische molens.

4. Walsmolens

Roller grinders of slow grinders werken met twee langzaam roterende, gegroefde rollen die de koffie verpletteren in plaats van malen. De koffie wordt nauwelijks verhit tijdens het malen, het aroma blijft waarschijnlijk het best bewaard met dit principe. Helaas zijn er nog nauwelijks modellen met deze dure grinders die geschikt zijn voor de eindgebruiker.

Tip: Soms worden koffiemolens met hybride molens aangeboden, waarbij kegel- en schijfmolens in serie worden geschakeld om de koffiebonen eerst ruw te breken en vervolgens fijn en zeer gelijkmatig te malen. Als het speciale ontwerp niet alleen bedoeld is om motorvermogen te besparen, zijn dit goede molens die perfect functioneren zonder druk van bovenaf – maar dan meestal ook in het “high-end” bereik in termen van prijs.

Welke grinder is de beste?

Voor het aroma van de koffie zeker een rollermolen, voor je keuken niet per se. Koffiemolens met rollerahlwerk zijn meestal krachtige apparaten die worden gebruikt voor het verwerken van grote hoeveelheden in de branderij-industrie en nauwelijks ruimte vinden in een privékeuken. De molens van de Oostenrijkse koffiespecialist Schärf moeten deels met walsmolen werken en prachtige resultaten behalen van fijn tot grof, maar zijn ook qua grootte en prijs meer in de professionele sector.

Lees ook:   Van oud naar nieuw: Belangrijke tips voor keukenrenovatie

Schijfslijpers en conische slijpmachines kunnen beide zeer bevredigend werken, hier is het belangrijker dat u goed let op de beslissende kenmerken en hun effecten op de grootte en prijs-prestatieverhouding: is de motor krachtig genoeg om goede slijpresultaten te behalen bij lage snelheden? Is het gegarandeerd dat de molens zelfs na enkele jaren ter vervanging kunnen worden gekocht? Hoe zit het met schoonmaken? Kan oude, gelijmde gemalen koffie gemakkelijk zelf worden verwijderd of moet de koffiemolen worden opgestuurd? Ook interessant is het volume, dat snel stijgt met conische molens in gebieden die je niet in je keuken wilt hebben.

De beste koffiemolenmolen voor uw huishouden en behoeften

Als u elektrisch gemalen koffie, espresso, etc. in uw privéhuishouden wilt serveren als van de barista, heeft u een professionele koffiemolen en de barista-kennis nodig om deze koffiemolen competent te kunnen selecteren.

Als je gewoon huishoudelijke hoeveelheden goede koffie, espresso, mokka wilt bereiden en geen zin hebt om een halve barista te studeren of ruimte hebt voor een apparaatboerderij in de keuken, kun je gewoon een handbediende koffiemolen kopen. Een betrouwbare oude koffiemolen of een chique nieuwe met een high-performance interieur. Een van de beste handkoffiemolens ter wereld is de Comandante C40 (MK3 Nitro Blade) met meer dan 35 maalgraden voor veel verschillende koffiecreaties, die worden bereid in een conische molen gemaakt van slijtvast roestvrij staal met diamantgemalen microbladen.

Comandante Koffiemolen

Comandante koffiemolen C40. Foto: Amazon/Comandante

Koop Comandante C40 Koffiemolen op Amazon


Tussen de eenvoudige, zeer bevredigende oplossing voor “gratis spiertraining” en de professionele molens ligt een enorme markt vol elektrische koffiemolens voor consumenten, waar oriëntatie nogal moeilijk is. Het volgende is hier van toepassing (zoals vaak het geval is): De beste producten, ook in termen van prijs-kwaliteitverhouding, worden vervaardigd door gespecialiseerde fabrikanten, in / uit landen waar de producten van de apparaten een lange traditie hebben.

Lees ook:   Hoe Lang Kun Je Geopende Cola Bewaren?