Beste Inductie kookplaten in 2023 kopen, aanbieding en review

Als het om fornuizen gaat, heeft inductietechnologie alles te bieden. Een inductiekookplaat verbruikt weinig energie en maakt een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk. Uit ons onderzoek is gebleken dat de modellen die voor onze vergelijking zijn geselecteerd, een sterke troef in handen hebben.
Inductie kookplaat

AEG IKB64301XB

AEG IKB64301XB

Bekijk de dagprijs

Deze AEG IKB64301XB inductiekookplaat, geschikt voor inbouw, heeft 4 kookzones die je gelijktijdig kunt gebruiken. Wanneer je een pan op een van de kookzones zet wordt de pan snel verwarmd. Wanneer er geen pan op de kookzone staat schakelt deze automatisch uit. Het gebied rondom de pan blijft helemaal koel en kan gemakkelijk schoongemaakt worden. Er zijn 14 verschillende kookstanden die je kunt selecteren, om nog sneller aan de slag te kunnen gebruik je de boostfunctie. De geïntegreerde timer herinnert je aan de bereidingstijd en zorgt ervoor dat de kookplaat volledig uitschakelt wanneer je zelf even iets anders aan het doen bent. Wil je snel even iets opwarmen of een uitgebreid diner bereiden, geen probleem met de AEG IKB64301XB inductiekookplaat.

Siemens EH845FVB1E – iQ100

60 tot 90 cm breed
Siemens EH845FVB1E - iQ100

Bekijk de dagprijs

Deze Siemens EH845FVB1E inductie kookplaat is met 5 kookzones en een boostfunctie per kookzone een echte hulp in de keuken. De kookplaat is gemakkelijk in het gebruik door de touchscreen bediening. Dankzij de veiligheidsuitschakeling, en kinderbeveiliging is deze kookplaat kids-proof. Ook de resttijdwarmteindicatie is te zien per kookzone.

Miele KM 7465 FL

60 cm – 4 kookzones
Miele KM 7465 FL

Bekijk de dagprijs

De Miele inductiekookplaat KM 7465 FL heeft 4 PowerFlex-kookvlakken van keramisch glas, die pannen nog sneller verhitten. Het kookproces wordt met de TwinBoost versneld door flexibiliteit en een kookvermogen tot 3.65 kW. De gehele kookplaat is te bedienen via een centrale getallenreeks display, om alle kookzones en vermogensstanden van 1 tot en met 9 te regelen.

Bosch PUE645BF1E – Serie 4

Inbouw inductie kookplaat
Bosch PUE645BF1E – Serie 4

Bekijk de dagprijs

Deze Bosch PUE645BF1E inductie kookplaat heeft 4 kookzones en is makkelijk te bedienen met een simpele aanraking op het touch display. Iedere kookzone is voorzien van PowerBoost, waarmee je tot 50% sneller kunt koken. Wanneer je een pan op de kookplaat zet, wordt deze direct herkend. Daarnaast heeft deze Bosch kookplaat een timer met uitschakelfunctie voor elke kookzone. Wanneer de tijd is verstreken, gaat de kookzone automatisch uit. Je kookt bovendien met een veilig gevoel bij kinderen in de buurt, de kookplaat heeft namelijk kinderbeveiliging. De kinderbeveiliging wordt pas uitgeschakeld als de knop een paar seconden wordt ingedrukt.

Beko HIC64401

Beko HIC64401

Bekijk de dagprijs

Beko HIC64401. Kleur van het product: Zwart, Apparaatplaatsing: Ingebouwd, Type kookplaat: Keramisch. Soort bediening: Touch, Beeldscherm type: LED. Vermogen: 6800 W, Stroom: 32 A, AC invoer voltage: 230 V. Breedte: 580 mm, Diepte: 510 mm, Hoogte: 55 mm

ATAG HI6272MV

De kookplaat is voorzien van Bridge functie.
ATAG HI6272MV

Bekijk de dagprijs

De ATAG HI6272MV is een inductiekookplaat uit de elegante MAGNA-designlijn. De kookplaat is gemaakt van matzwart vitro-keramisch glas met RVS zijprofielen en daarmee erg slijt- en krasvast. Deze inductiekookplaat heeft vier kookzones uitgerust met Bridge Induction zones. Door het koppelen van twee Bridge Inductions zones (voor en achter) ontstaat er één royale kookzone. Ideaal voor het gebruik een Teppan Yaki of grillplaat.

Pelgrim IDK464ONY

Pelgrim IDK464ONY

Bekijk de dagprijs

De Pelgrim IDK464ONY is een zwarte glazen inductiekookplaat met 4 kookzones en tiptoetsbediening. De kookplaat heeft op de display een restwarmte-indicatie en timer per kookzone en beschikt daarnaast over een boostfunctie voor extra vermogen – zo laat u bijvoorbeeld water extra snel koken. De kookplaat is aan te sluiten op één fase.

WHIRLPOOL – WSQ4860NE

WHIRLPOOL - WSQ4860NE

Bekijk de dagprijs

Inductiekookplaat, zwart, 60cm, 4 inductoren, 4 boosters, 9 vermogensniveaus, 4 timers, kabel meegeleverd, totaal vermogen 7200W

Lees ook:   Alfi Alfi City drinkfles - 50 cl - Old rose

ETNA KIV164RVS

vrijstaande inductie kookplaat
ETNA KIV164RVS

Bekijk de dagprijs

De ETNA KIV164RVS is een vrijstaande inductie kookplaat van zwart glas met RVS omlijsting. De KIV164RVS is een ideale kookplaat voor als je over wil van gas op elektriciteit! De kookplaat is 59cm breed en is voorzien van 4 kookzones en bevat automatische panherkenning. Hierdoor voelt het systeem of er een pan op een kookzone staat. De kookplaat schakelt de zone uit als er geen pan op staat. Het vermogen is daarnaast in te stellen op 9 standen.

Severin KP1071

1 zone
Severin KP1071

Bekijk de dagprijs

Severin KP1071 Inductie kookplaat 2000W

Boretti MLIH83

met afzuiging
Boretti MLIH83

Bekijk de dagprijs

De Boretti MLIH83 is een 83 cm. brede inbouw inductie kookplaat met afzuiging uitgevoerd met 4 inductie zones met een afzuiging in het midden. Deze luxe uitvoering is voorzien van een afzuigcapaciteit van 629 m3/uur welke direct naar buiten afgevoerd kan worden of via een plasmafilter met een recirculatie oplossing gemonteerd kan worden. In dat laatste geval hoeft u dan geen weg naar buiten toe voor de luchtafvoer te creëren.

Hoe kiest u een inductiekookplaat?

De inductiekookplaat die u kiest, moet binnen uw budget passen en tegelijk optimaal gebruikscomfort bieden. Hier zijn de belangrijkste criteria om te overwegen.
inductiekookplaat kiezen

Criterium 1: Afmetingen

Bepaal eerst de plaats van uw toekomstige inductiekookplaat en meet vervolgens de afmetingen van de beschikbare ruimte. Aan de hand van de verkregen maten kunt u dan bepalen welke maat kooktoestel u moet aanschaffen. De huidige modellen zijn tussen 50 en 60 cm breed en 60 cm diep. Controleer ook of de hoogte aan uw behoeften beantwoordt. In het ideale geval staat het fornuis op dezelfde hoogte als uw werkblad.

Criterium 2: Het aantal branders

Afhankelijk van hun grootte hebben niet alle inductiekookplaten hetzelfde aantal branders. Terwijl sommige modellen 4 branders hebben, hebben andere er slechts 3. De grootte van de branders zelf varieert echter naargelang van het toestel. Als u voor een groot gezin moet koken en verschillende gerechten moet klaarmaken, kan een fornuis met een 4-pits inductiekookplaat noodzakelijk zijn. Maar een model met 3 grote branders kan ook geschikt zijn als u grote bakken gebruikt. Sommige high-end inductiefornuizen hebben instelbare kookzones om het kookoppervlak te vergroten. Dit is handig als u grote compatibele potten of pannen hebt.

Criterium 3: Gemak van schoonmaken

De reinigingsmethode is niet dezelfde voor de kookplaat en de oven van uw inductiekookplaat. Een spons gedrenkt in een aanbevolen reinigingsmiddel of vloeibare zeep kan volstaan om vuil van de keramische kookplaat te verwijderen, maar de oven vereist een meer tijdrovende reiniging vanwege het grote volume. Controleer of het model inductiekookplaat dat u kiest een zelfreinigende functie heeft. Er zijn twee soorten zelfreiniging: pyrolyse en katalyse. Pyrolyse verbrandt onzuiverheden bij hoge temperaturen – tot 500°C – en verandert ze in as, die u eenvoudig kunt verwijderen met een vochtige doek of spons. In een katalytische oven zijn de wanden bekleed met een microporeus glazuur dat vet vernietigt door oxidatie zodra de temperatuur 220 °C bereikt.

Programmeur
Heb je vaak geen tijd om een oven-veilig recept te vinden? Overweeg een inductiekookplaat met een timer te kiezen. Met deze functie hebt u toegang tot een lijst van voorgeprogrammeerde recepten. Het fornuis past het koken aan aan het soort en de hoeveelheid voedsel dat u in de oven doet.

Criterium 4: Het energielabel

Inductiekookplaten moeten ook een energielabel hebben. Controleer of het model dat u kiest voorzien is van dit etiket, dat het stroomverbruik van het apparaat aangeeft. Gelukkig hebben de meeste inductiekookplaten het energielabel A, wat betekent dat ze energiezuinig zijn.

Criterium 5: Opties

Voor een maximale veiligheid en gebruiksgemak moet u de opties van uw inductiekookplaat in overweging nemen. De aanwezigheid van een koude deur vermijdt het risico op brandwonden bij het gebruik van de oven. Als u graag gevogelte braadt, moet u nagaan of de oven een spit heeft. Om te voorkomen dat uw kind per ongeluk de inductiekookplaat inschakelt, kunt u overwegen een model te kiezen met een bedieningsvergrendeling. Ten slotte kunt u bij modellen met een modulaire kookzone of kookoppervlak grote potten en pannen gebruiken, ideaal voor het bereiden van maaltijden met het gezin.

Lees ook:   Bomann DU 7607 G Schuine Afzuigkap Zwart Glas 60cm

Hoe werkt een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat bestaat uit een elektrische oven en een inductiekookplaat van glaskeramiek. De laatste heeft drie of vier inductiekookplaten, die zich onder de glasplaat bevinden.

Elke kookplaat bestaat uit een koperen spoel en elektromagneten. Wanneer een elektrische stroom door een inductiespoel loopt, produceert deze een elektromagnetisch veld. Dit magnetisch veld wekt een zogenaamde geïnduceerde stroom op, die de bodem van een pan of ander compatibel vat verwarmt door middel van het Joule-effect.

Het grootste voordeel van een inductiekookplaat is de veiligheid die het biedt. Het kookproces begint pas wanneer een compatibele pan, pan of steelpan op de kookplaat is geplaatst. De inductiekookplaat schakelt ook automatisch uit wanneer u de pan verwijdert. Het oppervlak van de inductiekookplaat blijft koel, zelfs bij aanraking.

Dankzij de snelle opwarming van de kookplaten – bijvoorbeeld met behulp van boosters – verbruikt een inductiekookplaat weinig elektriciteit. Het bespaart tussen 30% en 60% energie in vergelijking met andere soorten fornuizen. Bovendien kan hij op zeer lage temperaturen koken, ideaal om gerechten te laten sudderen of boter te smelten.

Een inductiekookplaat heeft een groot aantal voordelen die het tot de ultieme kookplaat maken:

 • Laag energieverbruik.
 • Hoge kookprecisie.
 • Snel verwarmen en koelen.
 • Maximale bedrijfszekerheid, omdat alleen het oppervlak dat in contact komt met de pan wordt verwarmd.
 • Onovertroffen gebruiksgemak, met aanraakgevoelige toetsen en programma’s.
 • Bijkomende veiligheidsvoorzieningen zoals bedieningsvergrendeling en koude ovendeur.

Kookgerei
Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw kookgerei geschikt is voor inductie. Potten, pannen en steelpannen met een ferromagnetische bodem, alsmede staal en gietijzer, kunnen worden gebruikt. Potten en pannen van koper of aluminium, evenals glazen schalen, zijn niet compatibel met inductie.

De voordelen van een inductiekookplaat

voordelen inductie kookplaat

Snelheid

Een van de meest genoemde voordelen van inductiekoken is snelheid. Het is veel sneller om met deze methode te koken, omdat de brander niet hoeft te verwarmen, die op zijn beurt de pan verwarmt. Het beweegt direct naar voren om de pan en het voedsel te verhitten. Het omzeilen van het oppervlak betekent een snellere kooksnelheid.

Laag verbruik

Als u kookt, hebt u niet alleen energie nodig van het apparaat dat u gebruikt, zoals de kookplaat, maar verbruikt u ook extra energie van anderen, zoals uw airconditioner. Als u vaak in de keuken bent om te koken, zult u merken dat uw keuken een beetje warm en mistig lijkt te worden. Dit kan gebeuren ondanks de afzuigkap of een ander ventilatiesysteem. Door te koken op een manier die geen oververhitting veroorzaakt, vermindert u de hoeveelheid energie die nodig is om de keuken te koelen. Bovendien zijn inductiekookplaten om nog een andere reden energie-efficiënter dan andere kookplaten. Het duurt gewoon minder lang om ze te koken omdat u de pan rechtstreeks verhit, in plaats van eerst een brander en dan de pan te verhitten. En natuurlijk, hoe minder tijd u uw toestel gebruikt, hoe minder energie u verbruikt. Dus het is een win-win.

Veiligheid

Als u bent zoals de meeste mensen, voelt u zich waarschijnlijk vrij op uw gemak in een kookomgeving, ondanks de gevaren van het werken met vuur, vet en olie. Inductiekookplaten streven ernaar het risico van persoonlijk letsel te beperken, wat vooral handig is als u kleine, nieuwsgierige handjes in de keuken hebt. Daarom zijn inductiekookplaten perfect voor gezinnen met kinderen.

Lees ook:   Bosch KGN39VLCT

Temperatuurregeling

Hoe vaak heb je niet geprobeerd een recept te volgen waarin stond dat je de ingrediënten aan de kook moest brengen en dan moest laten sudderen? Het zit in het aantal recepten, maar het is niet altijd zo simpel. Zodra je het laat sudderen, blijft het eten in de pan koken. Waarom gebeurt dit? Omdat de brander moet afkoelen. U bent immers net overgeschakeld van een brandende naar een lage temperatuur. Dit is geen probleem voor inductiekookplaten. U kunt zelfs de temperatuur iets aanpassen en hij zal onmiddellijk van temperatuur veranderen.

Gemakkelijke reiniging

Inductiekookplaten kunnen eenvoudig worden schoongemaakt door ze af te vegen met een zachte spons. Met dit apparaat is er geen aangebakken of verbrand voedsel, omdat het niet heet genoeg wordt om dit probleem te laten ontstaan. Ook hoeft u niet te wachten tot hij is afgekoeld voordat u hem kunt schoonmaken. U kunt gewoon een zachte doek of spons nemen, hem ermee afvegen en klaar is kees. Het is net zo snel schoon te maken als te koken.

Tips

Reinigen met een geschikt product

Gebruik alleen een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het reinigen van een inductiekookplaat. Ongeschikte reinigingsmiddelen, zoals die met bleekmiddel, kunnen het oppervlak van de keramische kookplaat die de inductiekookplaten bedekt beschadigen.

Voorkom krassen op de inductiekookplaat

Wanneer u uw pan op uw inductiekookplaat verwijdert of verplaatst, moet u hem optillen om krassen op het glaskeramische oppervlak te voorkomen.

Gebruik een geschikte keukenthermometer

Als u een keukenthermometer moet gebruiken om de temperatuur van uw voedsel of vloeistoffen te controleren, kies dan een niet-digitaal model. Een digitale thermometer kan worden beïnvloed door het magnetische veld van de inductiekookplaat en kan daardoor niet goed werken.

Test uw kookgerei

Om te weten te komen of uw potten, pannen of schalen geschikt zijn voor inductie, test u ze met een magneet. Als de pan de magneet aantrekt, betekent dit dat hij kan worden gebruikt met uw inductiekookplaat.

Koude deur

Zorg ervoor dat uw inductiekookplaat een koude deur heeft. Dankzij de meerdere lagen glas, vaak voorzien van een luchtzak voor een betere ventilatie, warmt de ovendeur niet op en wordt hij nooit warmer dan 70°C, zelfs niet wanneer hij door pyrolyse wordt gereinigd.

Faq

Wat is de beste inductiekookplaat?
De beste inductiekookplaat hangt af van uw behoeften en uw budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Hoeveel kost een inductiekookplaat?
De prijs van een inductiekookplaat varieert naargelang het aantal branders, de geboden comfortfuncties en ook de grootte van de oven. De instapmodellen beginnen bij 350 euro, terwijl de modellen uit het middensegment tussen 450 en 750 euro kosten. Inductiekookplaten uit het topsegment zijn verkrijgbaar vanaf 900 euro, sommige modellen kosten zelfs 1.500 of 2.000 euro.

Kan ik me verbranden aan een inductiekookplaat?
De kookplaat van een inductiekookplaat blijft nooit lang heet, en alleen het oppervlak dat in contact komt met het kookgerei warmt op. Er is dus geen gevaar voor verbranding.

Verbruikt een inductiekookplaat veel elektriciteit?
Nee. Zelfs met een cumulatief vermogen van ongeveer 10.000 W verbruikt een inductiekookplaat veel minder energie dan andere soorten kooktoestellen.

Heeft mijn inductiekookplaat geïsoleerde wanden?
Ja, de wanden van een inductiekookplaat zijn geïsoleerd en zorgen voor een optimale luchtcirculatie. Dit betekent dat u het veilig kunt integreren in uw keukenmeubilair.

Waar ken je het beste één kopen ?.

 • Bol.com
 • Coolblue
 • Mediamarkt
 • Krefel
 • 2dehands
 • Vandenborre
 • Ikea