Bewaar de koelkast goed en koel hem af

Is het vlees in de koelkast weer bedorven? Is de boter weer zo hard dat het sneetje brood versnippert bij het smeren? En is vandaag sowieso een dag waarop niets werkt? Nou, dit kan allemaal te wijten zijn aan de verkeerde voedselopslag in de koelkast. Maak je geen zorgen, hulp is het benaderen en oplossen van alle problemen.

De perfecte sandwich: zet de koelkast op de juiste plaats

Als warme lucht stijgt en koude lucht naar beneden daalt, heeft elk compartiment zijn eigen temperatuur. Dit maakt de koelkast een perfecte opslagplaats voor verschillende voedingsmiddelen.

Bovenste compartiment in de koelkast

Het bovenste compartiment heeft idealiter een temperatuur tussen de 6 en 8 graden.
Dit omvat: restjes, geroosterd vlees, jam, geopende blikjes, roomkaas, ongeopende kaas, ongeopende ham.
Fruit, vlees, vis, eieren, verse melk horen hier niet thuis.

Middelste compartiment in de koelkast

Het middelste compartiment heeft idealiter een temperatuur tussen de 4 en 5 graden.
Dit omvat: room, geopende kaas, yoghurt, verse melk, kwark.
Groenten, fruit, vlees, vis horen hier niet thuis.

Onderste compartiment in de koelkast

Het laagste compartiment heeft idealiter een temperatuur tussen de 2 en 3 graden.
Hier horen in: worst, geopende ham, vers vlees, verse vis, gerookt eten.
Boter, margarine, jam horen hier niet thuis.

Groentecompartimenten in de koelkast

Groenteventilatoren hebben idealiter een temperatuur tussen de 8 en 10 graden.
Hier horen in: kruiden, champignons, wortelgroenten, sla, kool, bessen.
Dit omvat niet: vlees, vis, appels, aardappelen, tomaten, bananen.

Liebherr BioFresh: Speciale opslag voor groenten en fruit voor meer versheid; Foto: Liebherr

Liebherr BioFresh: Speciale opslag voor groenten en fruit voor meer versheid; Foto: Liebherr

Deurvakken in de koelkast

Deurcompartimenten hebben idealiter een temperatuur tussen de 10 en 15 graden.
Hier horen eieren, boter, margarine, sauzen, dressings, drankjes, bier.
Fruit, groenten, kaas, ham, worstjes horen hier niet thuis.

Lees ook:   Salade caprese maken: Italiaans recept en variaties

Vriesvak in de koelkast

Het vriesvak heeft idealiter een temperatuur van -18 graden.
Alles wat langer mee moet gaan hoort hier thuis: bevroren kant-en-klaar voedsel, vers vlees, verse vis, fruit, kruiden, brood, gebak.

Wat niet in de koelkast te zetten:
Aardappelen, tomaten, citroenen, sinaasappels, bananen, avocado’s, ananas, appels, peren, mango’s, papaja’s, perziken, komkommers, verse bonen, paprika’s, uien, knoflook, honing, azijn, olijfolie.

Fooi: Aardappelen, meloenen en komkommers mogen niet op warme plaatsen worden bewaard, maar op koele, donkere en luchtige plaatsen – zoals in de voorraadkast of in de luchtige kelder.

Fooi: Als de boodschappen zijn gedaan, is het raadzaam om het voedsel dat bedoeld is voor de koelkast op te halen en vervolgens met een beweging van de pols in de koelkast te zetten. Dit voorkomt talloze opening van de koelkastdeur, een te lange openingstijd en voorkomt zo water in de koelkast.

Fooi: Voedselresten moeten goed in de koelkast worden verpakt. Het beste in een container met een deksel. Voordat u ze erin doet, moeten de restjes afkoelen om onnodig stroomverbruik en water in de koelkast te voorkomen.

Fooi: Zo nu en dan moet de koelkast worden ontdooid en gereinigd om de vorming van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen en ook om de koelkast een langere levensduur te garanderen.

Nu duidelijk is welke voedingsmiddelen waar thuishoren, staat niets een broodje in de weg. En als vandaag nog steeds een slechte dag is , kan het niet langer de koelkast zijn.

Omslagfoto: Liebherr Side-by-Side SBSes 7165