Teppanyaki kookplaat: voor- en nadelen – mobiele grillplaat, bevestiging voor inductiekookplaat of kookplaat

Teppanyaki of Teppan Yaki – dit is de naam die wordt gegeven aan de bereiding van vlees, vis, groenten of ander voedsel op een hete stalen plaat. De trend komt uit Japan (“yaki” = “gegrild” en “teppan” = “stalen plaat”), die het op zijn beurt van de Portugezen hebben geleerd. Hoe het ook zij, de Teppanyaki-schotel is een geweldige manier om je kookhorizon te verbreden. Of het nu wordt geïnstalleerd als een vaste kookplaat, als een mobiele grillplaat of als een verlengstuk van een inductiekookplaat.

Teppanyaki kookplaat

Een Teppanyaki kookplaat bestaat uit een gladde stalen plaat (dikte: ca. 6 mm) met een afvoergroef of verhoogde rand. Alles van groenten tot vlees, vis en roerei tot Kaiserschmarren kan erop worden bereid. Overtollige olie en resulterende sappen lopen af en verzamelen zich in het afvoerkanaal. Daar kunnen ze gemakkelijk worden verwijderd met een theedoek. Een ingebouwde teppanyaki kookplaat is verkrijgbaar in verschillende maten. Afhankelijk van uw wensen ontvangt u kleine dominovelden, velden van ongeveer 70 cm breed of, als u graag op grote schaal kookt, zelfs velden met een breedte van 100 cm.

Een teppanyaki veld heeft als groot voordeel dat de temperatuur netjes ingesteld en constant gehouden kan worden. Een koekenpan wordt ook verwarmd tot een bepaalde temperatuur, maar wanneer koud voedsel wordt toegevoegd, verandert de temperatuur van de pan vaak. Dit is niet het geval met de Teppanyaki plaat vanwege de traagheid van het materiaal. Om dezelfde reden brandt er zelden niets op de teppanyaki-kookplaat.

Teppanyaki kookplaat met Bora Professional kookplaat afzuigkap; Foto: BORA

Teppanyaki plaat voor de inductiekookplaat

Als je geen ruimte hebt voor een extra Teppanyaki-kookplaat, maar al een inductiekookplaat hebt, kun je deze eenvoudig achteraf inbouwen. Met een Teppanyaki plaat gemaakt van ferromagnetisch materiaal, die eenvoudig op het glaskeramiek van de inductiekookplaat wordt geplaatst. De Teppanyaki kookplaat kan vervolgens indien nodig worden ingebracht en vervolgens weer in de kast worden opgeborgen. Het hangt dan echter van de inductiekookplaat af hoe goed de temperatuur kan worden aangepast.

Inductiekookplaat met teppanyaki opzetstuk van Neff; Foto: Neff

Mobiele Teppanyaki plaat en alternatieven voor gasfornuis en keramische kookplaat

Als alternatief voor de Teppanyaki kookplaat zijn er ook Teppanyaki opzetstukken voor het gasfornuis of de keramische kookplaat. Als de Teppanyaki-bevestiging niet helemaal recht ligt, kunnen sappen, olie en gebraden resten niet goed worden afgevoerd. Dit is geen probleem met een bevestiging op de inductiekookplaat, omdat deze gewoon op de vloer ligt. Met mobiele Teppanyaki-platen hangt het allemaal af van de kwaliteit – sommige platen in de lagere prijsklasse kunnen niet het gewenste grilleffect bieden. Grote steaks werken er meestal niet op, voor garnalen, kip of groenten is de prestatie voldoende.

Lees ook:   Welke alternatieven zijn er voor de afzuigkap?

Verschil Teppanyaki plaat – grillplaat

Het verschil tussen een conventionele grillplaat en een teppanyakiplaat is snel uitgelegd. Een teppanyaki plaat is perfect glad, terwijl een grillplaat een gegroefd oppervlak heeft.

kookplaat met oppervlakte-inductie en grillplaat; Foto: Neff

Accessoires voor de Teppanyaki plaat

Op het grote gebied kun je veel dingen tegelijkertijd voorbereiden. Om het eten altijd onder controle te hebben, heb je het juiste gereedschap nodig. In de meeste gevallen worden twee bijpassende spatels geleverd bij het kopen van een Teppanyaki-veld. Ook handig is een cloche, een kap gemaakt van roestvrij staal. Hiermee kun je groenten stoven of kant-en-klaar vlees warm houden op een lage stand.

Reiniging van Teppanyaki platen

Het schoonmaken van teppanyaki kookplaten en kookplaten is eenvoudig. Het beste is om te wachten tot het bord een beetje is afgekoeld, giet een glas water op het nog warme bord. Zo kun je makkelijk restjes verwijderen. Tot slot, veeg af met een papieren handdoek – klaar. De Teppanyaki opzetstukken voor inductiekookplaten zijn vaak zelfs vaatwasmachinebestendig.

Inductiekookplaat met kookplaatafzuiging en teppanyaki opzetstuk van Bora; Foto: BORA

Voor- en nadelen van Teppanyaki platen

Voordelen

  • Veel ruimte voor het bereiden van grote hoeveelheden (meer ruimte dan in twee koekenpannen)
  • Gezonde voorbereiding – overtollige olie loopt af door het vlakke oppervlak, lage vetbehoefte
  • Groot oppervlak zorgt voor maximaal geroosterd aroma en eenvoudige hantering van het voedsel
  • Cloche (roestvrijstalen kap) kan ook worden gebruikt om groenten te stoven
  • Eenvoudige reiniging door glad Oppervlak
  • Temperatuur wordt nauwkeurig aangepast en gehandhaafd – voorkomt verbranding en snelle droging van het voedsel
  • Traagheid van de plaat – constante warmte, zelfs bij grote hoeveelheden frituurvoer
  • Verschillende opties – groenten, vlees, vis, roerei, Kaiserschmarren,…
  • Geen extra kookgerei nodig
  • Entertainmentwaarde – niet iedereen heeft immers thuis een teppanyaki-record
  • Horizon verbreden – nieuw apparaat, nieuw voedsel
Lees ook:   Beoordeling van de Aerobie Aeropress

Nadelen

  • Vleessap en olie lopen af en kunnen niet worden gebruikt voor sauzen
  • Veel stoom en rook (afzuigkap!)
  • Lange opwarmtijd (afhankelijk van maat 8-10 min)
  • Bijkomende kosten
  • Benodigde ruimte (niet in het geval van een combinatie met inductieveld)

Fooi:

Tijdens het frituren ontstaat er veel stoom en rook. Als je kookt met een Teppanyaki bord heb je absoluut een krachtige kookplaatafzuiging of een afzuigkap nodig!

Omslagfoto: Teppanyaki kookplaat met kookplaatafzuiging van Bora; Foto: BORA

Afzuigkap naar beneden: identieke merken en fabrikanten van kookveldafzuigers in vergelijking