Pan, grill of oven: steaks kunnen op vele manieren worden bereid. Maar er zijn ook de ene of de andere manier van voorbereiding, die op het eerste gezicht behoorlijk gek lijkt. Heel hoog op deze lijst staat zeker de vaatwasser. Slechts weinigen zouden op het idee komen om een biefstuk te bereiden met een spoelcyclus. Sterker nog, het resultaat zou veel biefstukfans moeten verrassen.
Koken in de vaatwasser
Kortom, het concept van koken in de vaatwasser is niet zo ongebruikelijk voor een biefstuk, omdat het op dezelfde principes vertrouwt als de sous-vide-methode. In dit geval wordt vlees in een waterbad op een bepaalde kerntemperatuur gebracht, zodat het dan maar kort gebakken hoeft te worden voor de geroosterde aroma’s. Met een vaatwasser doe je min of meer precies hetzelfde.
Volg deze stappen om een biefstuk in de vaatwasser te bereiden:
1. Vacuüm biefstuk in plastic.
2. Plaats de gevacueerde biefstuk in het bestekvak van de vaatwasser.
3. Laat de vaatwasser anderhalf tot twee uur op 90 graden draaien.
4. Verwijder na het spoelen de biefstuk en verwijder de plasticfolie.
5. Bak de biefstuk in een hete pan met olie of geklaarde boter aan beide kanten gedurende 30 tot 60 seconden.
6. Zout, peper en serveer!
Dingen om te overwegen
Om de biefstuk in de vaatwasser te bereiden, is stofzuigen erg belangrijk. Alleen als er geen vocht het vlees zelf bereikt, werkt de methode perfect. Om dit te controleren, moet u het pakket met het vlees zorgvuldig voelen voordat u het afspoelt en op verschillende plaatsen aanpersen. Als er op een gegeven moment vleessap uitlekt, dan lekt het plastic. Als je zelf geen vacuümsealer hebt, kun je het direct aan de slager vragen bij het kopen van vlees. Deze kunnen meestal helpen op dit gebied.
Hoe goed is een vaatwasser geschikt voor steaks?
Steaks trekken in een vaatwasser werkt eigenlijk best goed. Dit komt omdat een vaatwasser zijn temperatuur redelijk constant houdt, wat erg belangrijk is bij de sous vide methode. Het is echter de vraag hoe nuttig deze methode uiteindelijk is. Zelfs als meerdere steaks in de vaatwasser worden gekookt, is het verbruik van hulpbronnen relatief hoog. Daarnaast kan het resultaat goed zijn, maar het is niet echt beter dan de klassieke sous vide methode.
Menig energiebesparende vos kan nu op dit punt beweren dat het koken samen met de volgende afwasmachine kan worden uitgevoerd. Gezondheidsexperts raden dit echter af. Hoewel dit middelen bespaart, zijn de vacuümzakken en frituurslangen waarin de steaks zijn ingesloten niet ontworpen voor vaatwassers. In het ergste geval kunnen chemische stoffen uit het wasmiddel in het vlees terechtkomen.
Kortom, de bereidingsvariant met een vaatwasser valt dus meer in de categorie “Kun je het een keer proberen”. Zeker als je een paar vrienden als gasten hebt, is dit zeker een leuke party gag en moet het voor veel entertainment zorgen. Voor het dagelijks leven hebben de klassieke methoden echter de voorkeur. Dit geldt zowel voor de bereiding van steaks als voor het daadwerkelijke doel van de vaatwasser.