Bosch Doorstroom Boiler (2021 Review)


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Soms betekent renoveren of verhuizen de aanschaf van nieuwe apparaten die comfort en gemak, en zelfs warm water, in huis brengen. Een Bosch tankless waterverwarmer staat meestal op de lijst van wat mensen vervangen zodra ze verhuizen. Gezien het feit dat er een groot aantal Bosch tankless boilers zijn, welke moet u kiezen?

Met deze vraag in het achterhoofd zullen we u laten zien waarom u zou kunnen kiezen voor een tankloze boiler in plaats van de traditionele boiler, en u kennis laten maken met de tankloze boilerlijn van Bosch. Hoewel er veel goede merken zijn in de huishoudelijke apparaten industrie, zijn de Bosch apparaten een hoge kwaliteitsnorm blijven handhaven die hen onderscheidt als een van de beste merken die er zijn. Er zijn bepaalde essentiële factoren die u moet overwegen voordat u deze aankoop doet, en we zullen bespreken hoe Bosch dit heeft verwerkt in hun lijn van tankloze boilers.

Wat is een Tankless Water Heater?

Weet u dat waterverwarmers ongeveer 20% van uw totale energieverbruik thuis verbruiken? Traditionele boilers zijn gebouwd om water te verwarmen en op te slaan voor later gebruik, wat verantwoordelijk is voor het enorme energieverbruik. Dat is een van de voordelen die tankloze boilers hebben ten opzichte van de traditionele. In wezen besparen ze u veel geld op uw energierekening.

Maar dat is slechts één van de voordelen van tankloze boilers. Goede boilers zijn ook compact zodat ze in kleine ruimtes passen, terwijl ze een behoorlijk waterdebiet hebben. De tankloze warmwaterboilers van Bosch zijn uitgerust met hoogwaardige warmtewisselaars om de wachttijd te verkorten, en hun prestaties zijn zeer betrouwbaar.

Wat zijn de voordelen van Bosch Tankless boilers?

Hier zijn enkele redenen waarom u een tankloze boiler zou moeten overwegen in plaats van de traditionele boilers:

  • Verlaging van de totale energiekosten. Tankless waterverwarmers leveren warm water “on-demand” en werken alleen wanneer dat nodig is. Dit kan uw totale energie-uitgaven in een jaar tijd met 15% doen dalen.
  • Zij worden geïnstalleerd op de plaats van gebruik. Traditionele boilers worden meestal op strategische plaatsen geplaatst, die ver van uw gebruikspunt kunnen liggen. Tankless boilers zijn klein en gebouwd om te worden geïnstalleerd waar u ze nodig hebt.
  • Ze zorgen voor schoner water, zelfs bij langdurig gebruik. Traditionele boilers bouwen op den duur roest en aanslag op als gevolg van de opslag van water. Tankless verwarmers slaan geen water op en leveren dus schoner water.
  • Ze gaan twee keer zo lang mee als traditionele boilers. Terwijl de levensduur van een traditionele boiler tussen 6 -12 jaar ligt, kunnen tankloze boilers tot 20 jaar meegaan.

Waar moet u op letten voordat u een tankloze waterverwarmer koopt

Voordat u uw tankless boiler aanschaft, zijn er enkele cruciale factoren die u in overweging moet nemen.

Verwarmingsprestaties van een tankloze waterverwarmer

Tankloze boilers, ook wel doorstroomboilers genoemd, slaan geen water op, maar verwarmen het water dat er doorheen stroomt wanneer de kraan wordt opengedraaid. Het water gaat ofwel door een gasgestookte brander of een elektrisch verwarmingselement dat het verwarmt en naar de kraan stuurt.

Inferieure boilers kunnen defecte verwarmingselementen hebben die op een bepaald punt in hun levensduur hete plekken ontwikkelen. Dit zal leiden tot een langere wachttijd of het geproduceerde water zal niet heet genoeg zijn. Premium waterverwarmingsmerken maken gebruik van hoogwaardige verwarmingselementen of warmtewisselaars om een continue toevoer van warm water te garanderen.

Energie-efficiëntie

Een van de hoogtepunten van tankloze boilers is het lage energieverbruik in vergelijking met de traditionele boilers. Maar dit voordeel gaat verloren als uw tankloze waterverwarmer nog steeds evenveel energie verbruikt als de typische voorraadboiler.

De energie-efficiëntie van een waterverwarmer wordt aangegeven met de energiefactor (EF). Waterverwarmers met een hogere EF-waarde hebben een beter thermisch rendement. Bosch tankless boilers hebben doorgaans een thermisch rendement van 95 – 98%. Het is het beste om waterverwarmers te kiezen met een EF die hoger is dan 90%.

Hoe de maat bepalen van Bosch Tankless Water Heater

Tankless boilers slaan geen water op en zijn bedoeld om warm water te leveren op de plaats van gebruik. Met dit in gedachten moeten ze klein genoeg zijn om op kleine plaatsen te passen waar ze niet opvallen. Grotere tankless boilers (zonder een hoger debiet gemeten in GPM’s – Gallons Per Minute) zijn soms moeilijk in kleine ruimtes in te passen. Kies voor compacte tankloze boilers die in de beschikbare ruimte passen.

Debiet

Het debiet of de gallons-per-minuut (GPM) meten de snelheid waarmee een tankloze waterverwarmer warm water naar de kraan stuurt. Een verwarmingselement van 1 GPM is geschikt voor handen wassen, maar niet zo goed voor baden (waarvoor meestal ongeveer 2,5 GPM nodig is).

De gemiddelde boiler heeft een debiet van 2,5 GPM. Maar dit kan onvoldoende zijn, vooral als er meer dan één persoon tegelijk in bad zit. In dat geval hebt u wellicht een centrale tankloze warmwaterboiler met een debiet van 4 GPM nodig of twee tankloze warmwaterboilers van 2,5 GPM.

Brandstofbron (Elektrisch vs. Gas)

Er zijn twee soorten tankloze boilers (naargelang de brandstofbron) – tankloze boilers op gas en elektrische boilers. Gasboilers maken gebruik van branders om het water te verwarmen, terwijl elektrische boilers gebruik maken van verwarmingselementen.

Gas tankless water heaters vereisen over het algemeen extra speciale maatregelen voor de veiligheid van de gezondheid, en ze kunnen leiden tot extra aanloopkosten. Elektrische boilers hebben lagere initiële kosten, maar kunnen na verloop van tijd hogere bedrijfskosten (voor onderhoud) met zich meebrengen.

Veelzijdigheid

Een van de voordelen van tankloze boilers is hun veelzijdigheid; ze hebben een uitgebreider scala van toepassingen. Een uitstekende tankloze warmwaterboiler moet gemakkelijk te installeren zijn en aangesloten kunnen worden op een standaard stopcontact. Dat betekent dat hij niet alleen de keuken kan bedienen, maar ook het terras, het zwembadhuisje, de garage, de zolder en zelfs boten.

Zijn Bosch Tankless boilers betrouwbaar?

Traditionele boilers hebben een levensduur van 6 tot 12 jaar, dankzij roest, kalkaanslag en andere onderhoudsproblemen die de toestellen mettertijd doen verslijten. Tankless boilers zijn ontworpen om vrij te zijn van roest en kalkaanslag, wat betekent dat ze een langere levensduur hebben dan de boilers met opslagcapaciteit. Bosch tankless boilers hebben een levensduur van 20 jaar.

Beste Bosch Tankless Waterverwarmers

Bosch is een vooraanstaand merk van huishoudelijke apparatuur met hoogwaardige producten. Er zijn twee types Bosch tankless boilers (volgens ontwerp) – boilers op aanvraag die geplaatst worden op de plaats waar ze worden gebruikt en eenheden voor het hele huis die op een centrale plaats worden geplaatst voor de distributie van warm water naar andere delen van het huis.

Bosch heeft zowel gastankloze boilers als elektrische tankloze boilers, die in serie zijn gegroepeerd. De 3000T serie en de 6000C serie behoren tot de elektrische tankless boiler series, terwijl de gasmodellen vallen in de Greentherm, Therm, en de ProTL series. Bosch gas tankless boilers maken gebruik van de robuuste gas condensatie technologie voor ultra-efficiëntie.

1) Bosch Tronic 3000T serie

De Bosch Tronic 3000T-serie bestaat uit drie compacte modellen tankless waterverwarmers – de Tronic 3000T ES2.5 (2,5 gallons), de Tronic 3000T ES4 (4 gallons) en de Tronic 3000T ES8 (7 gallons).

Dankzij hun compacte afmetingen passen ze onder de gootsteen, in een kastje, op de vloer of aan de muur. De modellen van de 3000T-serie hebben, wanneer ze op opvallende plaatsen worden geïnstalleerd, een aantrekkelijk ontwerp dat gemakkelijk in elk decor past.

Wat de prestaties betreft, hebben de eenheden van de 3000T-serie een temperatuurbereik van 65 – 145⁰F en zijn zij zeer betrouwbaar. Voor maximale energie-efficiëntie zijn de units voorzien van cfk-vrije dikke schuimisolatie om de warmte binnen te houden. Het energierendement (98%) en de verwarmingsprestaties maken ze perfect voor het sandwichen van koud water – als buffer voor andere tankless waterverwarmers. De tanks zijn ook met glas bekleed voor duurzaamheid.

2) Bosch Tronic 6000C-serie

De Tronic 6000C-serie (bijv. de Tronic 6000C WH17) zijn compacte tankloze warmwaterboilers voor het hele huis, die zijn ontworpen voor de circulatie van water in uw huis op verzoek. Een Tronic 6000C unit heeft een thermisch rendement van 95%, waardoor eventuele energieverliezen van de systemen optimaal worden geëlimineerd.

De Tronic 6000C-serie is uitgerust met modulerende elementen die zorgen voor een constante temperatuuruitstoot naar de benodigde plaatsen in huis. Het toestel zelf heeft een draaiknop voor de temperatuurregeling en een LED-display voor de bewaking en regeling.

De Tronic 6000C WH17 vereist een ruimte van ongeveer 9 m² en een professionele installatie. Het toestel is ontworpen om water te leveren aan ongeveer 3 of 4 verschillende plaatsen in het huis tegelijk. Het toestel voor het hele huis is perfect voor een groot huishouden dat meerdere en gelijktijdige warmwaterbehoeften heeft.

3) Bosch Greentherm 9000-serie

De Greentherm 9000-serie tankless waterverwarmers op gas behoort tot de beste en meest geavanceerde tankless waterverwarmers (zoals de T99001 SE199) in de industrie. Naast het gebruik van de unieke Bosch condenserende gastechnologie, hebben de Greentherm 9000 serie units nog andere interessante kenmerken.

De eenheden hebben samen een temperatuurbereik van 100 – 140⁰F en een gemiddelde uniforme energiefactor (UEF) van 0,96. Dit betekent dat de toestellen zijn ontworpen om warm water te produceren met een thermisch rendement van 96%. De eenheden zijn uitgerust met verbrandingsmanagementsensoren om optimale prestaties te garanderen en recirculatiepompen die gasrecirculatie gemakkelijk maken.

In tegenstelling tot andere tankloze boilers zijn de Greentherm 9000 serie units uitgerust met een Wi-Fi connectiviteitsfunctie. U kunt de boiler op afstand bedienen en ook realtime meldingen ontvangen met de Greentherm 9000 app.

Andere kenmerken van de Greentherm 9000-serie zijn de roestvrijstalen warmtewisselaar, het splintervrije glazen deksel, de bodemafvoerpoorten en de gebruiksvriendelijke bediening met LCD-scherm.

4) Bosch Therm serie

De Therm-serie (Therm 830, 940, 950, 1050) zijn aan de wand gemonteerde tankloze boilers met een UEF van 0,92. Zij maken ook gebruik van de condenserende gastechnologie, waarbij de latente warmte van het circulerende gas wordt opgevangen en gebruikt om het water voor te verwarmen. Hierdoor hebben de condensing units een thermisch rendement van 98%.

De apparaten van de Therm-serie werken op veelzijdige brandstofbronnen (vloeibaar propaan of aardgas), hebben een duurzame warmtewisselaar met koperen leidingen, en een ingebouwd digitaal bedieningspaneel voor een betere temperatuurstabiliteit. De units hebben een warmwaterproductie van 180⁰F en ondersteunen intelligente cascadering voor grote woningen (tot 24 units).

5) Bosch ProTL serie

De modellen van de ProTL-serie (ProTL 175, 175C, 199, 199C) zijn speciale edities van de Therm 830, 940, 950 en 1050 series tankloze warmwatertoestellen. De modellen hebben een UEF van 0,95 en de ENERGY STAR-rating. De verschillende modellen hebben unieke kwaliteiten en premium kenmerken.

De ProTL 175C is ontworpen om een maximaal rendement te bieden, de ProTL 199 biedt de hoogste tankless boiler capaciteit, en de ProTL 175 heeft geavanceerde software, die intelligente cascadering ondersteunt voor grotere woningen (tot 24 units).

Waarom Bosch Tankless waterverwarmers kiezen

Hier zijn enkele redenen waarom u zou moeten kiezen voor een Bosch tankless waterverwarmer.

Hoogwaardige warmtewisselaars

Bosch tankloze gasboilers zijn uitgerust met hoogwaardige warmtewisselaarsystemen. Het volledige waterpad is gemaakt van corrosiebestendig koper en draagt bij tot de algemene verbeterde efficiëntie van het systeem.

Geavanceerde elektronica en diagnostisch systeem

Bosch tankless waterverwarmers zijn uitgerust met geavanceerde elektronische controles en uitstekende diagnosesystemen. De modellen elektrische boilers hebben een draaiknop voor het instellen van de temperatuur en een elektronisch LCD-scherm voor het controleren en regelen van de temperatuur. De Greentherm-modellen kunnen met de app op afstand worden bediend voor nog meer gemak.

50% energiebesparing

Dankzij de condenserende gastechnologie van de gasmodellen en de schuimisolatie in de elektrische modellen bieden de Bosch tankloze boilers een ultra-efficiëntie die uw energie-uitgaven nog verder doet dalen. Dit kan een besparing van meer dan 50% van de totale energiekosten in een jaar opleveren.

Veelzijdigheid

Dankzij het compacte ontwerp van de elektrische modellen hebben de 3000T-modellen een breed toepassingsgebied. U kunt ze installeren onder de gootsteen in de keuken, op een hoek in uw garage, of zelfs in uw RVs en boten.

Levensduur van 20 jaar

Bosch boilers zijn gebouwd om roest en kalkaanslag te weerstaan. De hoogwaardige materialen en glasbekleding verhogen hun duurzaamheid, betrouwbaarheid en gemiddelde levensduur. Een typische Bosch tankless waterverwarmer kan u meer dan 20 jaar efficiënt van dienst zijn.

Conclusie

Tankloze boilers besparen u veel op uw energierekening, passen in kleine ruimtes en zijn gebouwd om langer mee te gaan. Dit maakt ze voordeliger dan de traditionele boilers. De tankloze warmwaterboilers van Bosch behoren tot de beste in de sector en bieden topfuncties zoals betere prestaties, betere duurzaamheid en ook Wi-Fi-connectiviteit.

FAQs

Waar installeer ik mijn tankless waterverwarmer?
De tankloze boilers van Bosch kunnen ofwel onder de gootsteen, in een kast, op de vloer of aan de muur worden geïnstalleerd – afhankelijk van uw keuze. Het uiterlijk is aantrekkelijk en draagt bij tot de aantrekkelijkheid van uw woninginrichting als het op een zichtbare plaats wordt opgehangen.

Wat is Intelligente Cascadering?
Met Intelligent Cascading kunnen meerdere tankloze boilers worden samengevoegd.

Wat is GPM in een tankless waterverwarmer, en waarom is het belangrijk?
De GPM (gallons per minuut) staat voor het debiet van de tankless waterverwarmer. Het is een maatstaf voor de snelheid waarmee de verwarming het water bewerkt en naar de kraan stuurt.

Waar worden Bosch boilers gemaakt?
Hoewel Bosch een Duitse onderneming is, heeft Bosch Thermotechnology, dat waterverwarmers vervaardigt, een divisie in Bosch USA. Bosch USA heeft zijn hoofdkantoor in New Hampshire.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 april 2020. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts