Bouw je eigen keuken – Zo gaat dat!

Keukenmonteurs zijn in trek en hebben daarom hun prijs voor de installatie van een keuken. Met een beetje vakmanschap en het juiste gereedschap kan de keuken ook zelf worden geïnstalleerd. De basis hiervoor is een correcte meting, omdat zelfs de kleinste afwijkingen gepaard kunnen gaan met grotere problemen die zonder deskundige hulp niet kunnen worden verholpen. Belangrijk: Voor de montage heb je nog twee handen nodig, omdat het uiterlijk problematisch wordt bij het bevestigen van de wandkasten.

Nauwkeurige meting is essentieel

Drie keer meten in plaats van slechts één keer is het motto als het gaat om de meting in je keuken. Merk op dat u zowel op de vloer als aan de bovenkant van het later geïnstalleerde meubilair meet, vooral in oude gebouwen, en zorg ervoor dat er geen verschillen in breedte zijn. Als je muur aan de bovenkant breder is dan aan de onderkant, neem dan de kleinere afmeting en compenseer eventuele openingen met hout en het werkblad dat erop ligt.

Welke gereedschappen zijn nodig voor de keukenconstructie?

Je hebt een Phillips en een Flathead schroevendraaier, een hamer, vod en inbussleutel nodig. De benodigde Allen wordt meestal bij de keuken geleverd. Je moet ook afdichtingstapes en siliconen, spijkers en schroeven, een boor en deuvels en een draadloze schroevendraaier klaar hebben. Als je de uitsparingen voor de gootsteen en de kookplaat zelf maakt, is een decoupeerzaag met de juiste zaagdiepte belangrijk. Anders kun je met de juiste meting ook een werkblad met voorgezaagde uitsparingen bestellen en jezelf veel werk besparen.

Lees ook:   5x hartige recepten met zomerfruit

De juiste volgorde

Bij het opzetten van de keuken moet je het paard niet achter de wagen spannen. Zorg ervoor dat u in de juiste volgorde begint, omdat de afzonderlijke montagestappen op elkaar voortbouwen

1. Kasten installeren

Eerst monteer je alle kasten en zet je ze één voor één op. Je hoeft niet te letten op een precieze afstelling van de deuren en lades, want uiteindelijk maak je ze pas veilig als de kasten op hun oorspronkelijke plek staan en hangen. Gebruik de draadloze schroevendraaier, dit bespaart u tijd en geld. Ga voorzichtig te werk, want een kleine slip kan een enorme kras op het oppervlak van het keukenmeubilair veroorzaken

2. Bevestig bovenkasten

De tekeningen voor de boorgaten voor het bevestigen van de bovenkasten zijn in het beste geval al gemaakt. Boor nu de gaten nadat je de gewenste afstand tussen de basis en de bovenkast opnieuw hebt gecontroleerd. Draai de haken in de muur zodat de tegenhangers op de bovenkasten er gemakkelijk overheen kunnen worden geleid.

3. Plaats onderkasten

Op de bovenkasten lijn je de onderkasten van je keuken uit. Ga iets verder weg staan om de symmetrie te controleren en erachter te komen of de kasten echt goed gepositioneerd zijn en of de afstand ertussen resulteert in een parallel. Voordat u doorgaat naar de volgende stap, controleert of zaagt u de uitsparingen voor de connectoren.

4. Het keukenblad inclusief uitsparingen

Plaats het reeds uitgesneden werkblad correct op de onderkasten. Als alles past, maak dan de schroefverbinding met de onderkasten en gebruik de draadloze schroevendraaier. Werk voorzichtig, want vooral de snijranden kunnen gemakkelijk uitbreken.

Lees ook:   Keukenhoeken beter benutten: Meer ruimte met de hoekgootsteen van Blanco in een nieuwe look

5. De spoelbak en montage-installatie

De gootsteen en vervolgens de fittingen worden in de hiervoor bestemde uitsparingen gestoken. Sluit nu de sifon aan en sluit deze aan op de vaatwasser. De hoofdwateraansluiting is te zien als de testrun later komt. Maak nu alle afdichtingen en wacht ongeveer twee tot drie uur tot de lektest.

6. Monteer afzuigkap

In de tussentijd zit je niet stil, omdat de afzuigkap boven de uitsparing voor de kachel gemonteerd moet worden. Nogmaals, het is beter om de montagehoogte meerdere keren te controleren, zodat je er uiteindelijk niet regelmatig tegenaan botst. In het geval van afzuigkappen en de bijbehorende inrichting in de muur wordt een stijve uitlaatpijp gezaagd en na installatie op de juiste lengte gemonteerd, evenals aangesloten op de uitlaatopening. Vervolgens vindt de functionele test plaats, waarbij de stekker in het stopcontact wordt geplaatst dat bedoeld is voor de trigger.

7. Sluit het fornuis en de kookplaat aan

Het inbouwfornuis of vrijstaande fornuis vindt nu zijn reeds geplande plaats in de keuken. Voordat het volledig in de conversie wordt geduwd, sluit u het volgens de instructies voor de hoogspanningsstroomchluss. De kookplaat moet nu ook aangesloten worden op de eigenlijke kachel. Hier laat het montageplan zien in welke volgorde en richting de stekkers op de hiervoor geleverde adapters worden geplaatst. Let op: Tijdens deze werkzaamheden wordt de hoofdzekering uitgeschakeld

8. De ingebouwde koelkast

Als laatste stap vindt de ingebouwde koelkast zijn weg naar de behuizing van de kast. Het is het gemakkelijkst om in paren in te voegen en vervolgens aan te passen. Voor de aansluiting op de buitenkastdeur heb je gekozen voor de koelkast met de stop aan dezelfde kant als de inbouwkast. Met slechts een paar schroeven en tact maak je de verbinding. Daarvoor heb je de stekker in het stopcontact achter de koelkast gestoken en een functionele test uitgevoerd.

Lees ook:   Elderflower Spritz (aka Hugo)

Conclusie: Zelf de keuken bouwen is niet moeilijk

Zelf een keuken inrichten klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. De diy keukenopstelling bespaart geld en is gemakkelijk te hanteren met een beetje vakmanschap. Keukenmontage is niet moeilijk als u sequentieel te werk gaat en werkt met handmatige vaardigheden en het juiste gereedschap.

Hoeveel kost een IKEA keuken met en zonder meten, plannen en installeren?