Brick van Römertopf: Wat kan kleisteen doen?

De goede oude Romeinse pot viert zijn comeback! Het populaire kookgerei uit de jaren ’70 en ’80 is terug in een nieuwe, hippe vorm. Onder de naam Bricknick heeft Römertopf een designsteen op de markt gebracht. De zogenaamde baksteen ziet er niet alleen chique uit, maar is ook ideaal voor het bakken van brood, grillen en vele andere recepten.

Brick by Römertopf – Het verhaal achter de baksteen

De Baksteen is de nieuwe prestatie van Römertopf. Met de allrounder in baksteenvorm kun je grillen, koken, bakken en stomen. Wat doet denken aan de klassieke Romeinse pot in oma’s tijd heeft eigenlijk een heel andere oorsprong. Timm Donke, Leif Czakai en Nathan Fordy – de uitvinders van de Brick – kwamen op hun idee tijdens een stage in Oeganda. In de Oost-Afrikaanse staat is er een speciaal proces voor baksteenproductie. Bakstenen worden in Oeganda met de hand en samen door het hele dorp gemaakt door ruwe kleiblokken op elkaar te stapelen om te bakken en ze vervolgens te bakken op een groot dorpsfestival.

Bricknick – De klassieke Romeinse pot geherinterpreteerd

De baksteen van Römertopf - kookgerei gemaakt van klei in baksteenvorm; Foto: Facebook/roemertopf.de

De baksteen van Römertopf – kookgerei gemaakt van klei in baksteenvorm; Foto: Facebook/roemertopf.de

De uitvinders van de baksteen lieten zich inspireren door deze sociale gebeurtenis van baksteenverbranding: De Bricknic van Römertopf is geen eenvoudige baksteen, maar een holle baksteen in baksteenvorm gemaakt van klei, die je kunt vullen met voedsel zoals je wilt – alles wat goed smaakt, is toegestaan. De gevulde steen kan vervolgens op de grill worden geplaatst, in de oven worden gezet, op het fornuis worden gezet en zelfs in de magnetron worden verwarmd. De Brick van Römertopf is bijzonder geschikt voor een Bricknick.

Lees ook:   Wat kunt u doen met Bosch MUM 5?

Römertopf Bricknic – Een picknick met de baksteen

Onder de term Bricknick adviseert Römertopf een heel bijzonder evenement. De zogenaamde Bricknick is een picknick voor een barbecue. Klinkt in eerste instantie vreemd, maar is zeker HET evenement op je volgende feest: elke gast krijgt zijn eigen baksteen en vult deze met zijn favoriete ingrediënten. Vervolgens wordt van de gevulde stenen een oven gebouwd en in brand gestoken. Het resultaat is perfect gekookt eten en een onvergetelijk barbecuefeest!

Een Bricknick is een sociaal evenement; Foto: Facebook/roemertopf.de

Een Bricknick is een sociaal evenement; Foto: Facebook/roemertopf.de

Voordelen: Wat kan de Brick in het bijzonder doen?

De baksteen combineert de speciale eigenschap van klei: de baksteen gemaakt van klei geeft vocht af en zorgt er zo voor dat het bereide voedsel niet uitdroogt en sappig blijft – zelfs zonder de toevoeging van vet. Groenten, vlees en Co worden zachtjes gekookt in de Baksteen in zijn eigen sap. Koken in een kleipot heeft niet alleen in dit land een traditie met de goede, oude Romeinse pot. Ook andere landen koken al eeuwenlang in kleivaten. Daarnaast heeft de Brick nog andere voordelen: hij is bestand tegen temperaturen van meer dan 900°C, kan in de vaatwasser en heeft een perfecte warmteverdeling.

De Brick kan zowel op de grill als in de oven worden geduwd; Foto: Facebook/roemertopf.de

De Brick kan zowel op de grill als in de oven worden geduwd; Foto: Facebook/roemertopf.de

Brood bakken met de Baksteen

Vooral populair is de Baksteen van Römertopf voor het bakken van brood. Omdat klei niet alleen vocht afgeeft, maar ook warmte opslaat, maakt het het brood bijzonder sappig en luchtig en zorgt het ervoor dat er een goede korst ontstaat. De Brick is niet alleen geschikt als broodvorm om te bakken, maar is ook ideaal om het brood achteraf op te bergen. De Baksteen van Römertopf houdt brood lang vers en sappig als lunchbox.

Lees ook:   Nordic Sea servies van Broste

Ervaringen met de Bricknick van Römertopf

Zoals reeds vermeld, heeft koken, bakken en koken in kleivaten een lange traditie in verschillende culturen. In dit land werd het vooral gekenmerkt door het populaire servies van Römertopf in de jaren ’70 en ’80. De positieve eigenschappen van klei in de keuken worden dus bewezen door jarenlange ervaring. The Brick maakt de traditionele keuken in de RömerPot nu gewoon modern en weer hip.

Zacht gekookte groenten uit de baksteen van Römertopf; Foto: Facebook/roemertopf.de

Zacht gekookte groenten uit de baksteen van Römertopf; Foto: Facebook/roemertopf.de

Instructies: Moet ik de steen water geven?

Het wordt aanbevolen om de Brick een goede tien minuten water te geven voor gebruik, maar is geen must. Vervolgens kunnen de gewenste ingrediënten in de steen worden geplaatst. Je kunt de steen op de grill, in de oven of op de kookplaat leggen en in korte tijd je perfecte feest hebben: Op de grill of op een open vuur is het eten in ongeveer 20 minuten klaar, in de oven duurt het iets langer en is het pas na ongeveer 40 minuten klaar.

Baksteen kopen bij Römertopf

De Brick van Römertopf in maat L (afmetingen: 22 x 10 x 10,7cm) kost ongeveer 35 euro. De Brick is direct verkrijgbaar in de online shop van Römertopf of via diverse online retailers zoals Amazon of PureNature. De Brick is soms ook verkrijgbaar in stationaire winkels – maar alleen in goed gevulde keukenwinkels.

Instant Pot: Wat kan het nieuwe slimme keukenapparaat doen?

Omslagfoto: Facebook/roemertopf.de