Brood goed bewaren: zak, brooddoos of koelkast?

Warm brood, volkorenbrood, zuurdesembrood, zwart brood, brood, brood met granen, brood met rozijnen, brood met vijg, brood met kaas, brood met boter. Brood. Duitsland is het land met de meeste soorten brood. Dat zijn meer dan 300 soorten brood. We moeten weten hoe we brood het beste kunnen bewaren. Dat zouden we moeten doen. Maar dat doen we niet. Dus hoe blijft het brood knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant? Hoe voorkom je rubberbrood, zweterig brood, beschimmeld brood of zelfs hard brood? Waar blijft het langer vers?

Geen rubber, geen steen: Bewaar brood op de juiste manier

De eerste regel is: Koop alleen zoveel brood als je echt nodig hebt. En koop alleen nieuwe zodra de oude is opgebruikt. Er is niets erger dan voedsel weg te moeten gooien. Dit is niet alleen een probleem voor het geweten, maar ook voor de portemonnee. Zelfs als het maar een paar centen is, is geld dat wordt weggegooid nog steeds geld dat wordt weggegooid. Alleen al in Duitsland belandt jaarlijks tot 20 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak.

Volgens de wettelijke voorschriften mogen bakkers in Duitsland geen conserveermiddelen in vers brood gebruiken. Dit heeft natuurlijk invloed op de duurzaamheid. En degenen die gewend zijn aan de lange houdbaarheid van plastic voedselproducten op de markt, zullen zich dan afvragen over schimmel op brood. Dus hoe kan brood goed en voor een lange tijd worden bewaard?

Plastic zak? Nee!

Brood in de plastic zak begint relatief snel te schimmelen. Trouwens, het is ook hetzelfde met andere voedingsmiddelen. Vanwege het luchtdichte oppervlak van plastic begint voedsel te zweten, wat niet alleen de korst van brood verzacht, maar ook een welkom wetland vormt voor schimmels.

Lees ook:   De lekkerste zoete recepten voor Pasen

Koelkast? Nee!

Brood in de koelkast droogt heel snel omdat de lucht in de koelkast heel droog wordt gehouden. Dit schaadt niet alleen het brood, maar ook de koelkast, omdat het brood daar vocht afgeeft en dus meer condensatie veroorzaakt.
Uitzondering: In de zomer kan het brood een paar uur in de koelkast worden bewaard om het wat frisser te houden. Het betere alternatief zou echter de koele voorraadkast zijn.

Broodbak? Ja!

Brood in de bijbehorende doos is de betere oplossing. Dit is waar de korst het langst meegaat, maar het hele brood verhardt ook na verloop van tijd. Broodpotten gemaakt van aardewerk houden het brood het meest effectief vers. Zo’n pot met deksel en luchtgaten houdt de korst niet lang krokant, maar het brood frist langer.

Canvas draagtas? Ja!

Brood in de papieren zak en dit in de stoffen zak kan er ook voor zorgen dat het brood langer meegaat. Omdat papier en stof luchtdoorlatend zijn, zweet het brood niet. Het is het beste om op te slaan in de voorraadkast, waar het luchtig, donker en koel is.

Vriezer? Ja!

Brood in de vriezer is de beste, maar een omslachtige oplossing. Het vriesvak houdt al het voedsel zonder onderscheid lang vers. Ontdooid smaakt brood naar vers van de bakker. Het duurt echter even voordat het bij kamertemperatuur is ontdooid. Maar dit is de perfecte oplossing als je op vakantie gaat en toch een half brood in de keuken hebt staan. Na de vakantie is het net zo vers uit de vriezer als voorheen (en hoeft er geen brood weggegooid te worden).

Lees ook:   Taco bowl

Omslagfoto: Dar1930 – Fotolia