Hoe krijg ik mijn brood luchtig?

Bak brood luchtig en krokant

Zelfs bij het bakken van brood waait er een aangename geur door de keuken en het appartement. Des teleurstellender is het als de binnenkant van het brood, de zogenaamde kruimel, stevig en misschien ook vettig is aan de onderkant. Om ervoor te zorgen dat het brood thuis net zo luchtig is als bij je favoriete bakker, moet je je aan verschillende workflows houden.

Vooral het correct kneden van het deeg is belangrijk

Kneed brooddeeg goed

Kneed brooddeeg goed

Het brood van veel bakkers is al een lust voor het oog als je ernaar kijkt. De korst is gelijkmatig bruin en het kruim is fijn poreus en bijzonder luchtig. Natuurlijk kun je zo’n brood ook thuis maken. Uw ingrediënten van bloem, water en zout moeten ten minste op kamertemperatuur zijn. Voeg de gist toe als vis of droge gist. Voor een gelijkmatige bereiding moet je bloem, twee pakjes droge gist of een blokje verse gist per kilo gebruiken. De ingrediënten worden enkele minuten gekneed tot een homogeen deeg. In de deegmachines van de bakker duurt dit proces ongeveer 7 minuten na het mengen. Voor een keukenmachine zou ongeveer 5 minuten kneedtijd voldoende moeten zijn.

Het deeg moet rusten en ontspannen

Laat brooddeeg lang genoeg rusten

Laat brooddeeg lang genoeg rusten

Het deeg moet na het kneden een bepaalde periode rusten. Het glutengehalte van het meel ontspant en de gist kan zijn werk doen. Het deeg wordt na ongeveer 10 tot 15 minuten tot een bal gevormd. Na nog een rustperiode kan het brood weer gekneed worden of gevormd tot een lang brood. Optimaal is de opslag van het brood in een mand, die is bedekt met een theedoek. Zodra het lichaam een lichte kromming heeft en het zogenaamde uiteinde iets breder is, wordt het brood op een bakplaat gekieperd en gebakken op ongeveer 220 °C met of zonder stoom. Voor brood met een glad oppervlak wordt de ovendeur na ongeveer 10 minuten geopend. Hierdoor wordt de stoom verwijderd en scheurt het brood niet open. Stel vervolgens de temperatuur in op 180 of 190 °C.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Blinde vinken met pasta

Alleen goed verwerkt deeg wordt luchtig en luchtig brood

Wie zich aan de fooien houdt, wordt beloond met een knapperig en luchtig brood.

Wie zich aan de fooien houdt, wordt beloond met een knapperig en luchtig brood.

Voor een fijne en luchtige porie van het brood is de kneedtijd cruciaal. Door het kneden komt er lucht in het deeg, wat later belangrijk is voor de poriën om te rijzen. Het herhaaldelijk kneden met de hand en de deegsteun ertussen spelen ook een zeer belangrijke rol in de luchtigheid van je zelfgebakken brood.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.