Als gepassioneerd kok sta je constant in de keuken. Je creëert nieuwe smaken, bedenkt nieuwe gerechten en experimenteert met bijzondere ingrediënten. Verbeelding kent geen grenzen in de keuken. Maar dit proces resulteert niet alleen in ongelooflijke menu’s, maar soms ook in echte smaakpapillen. De meeste koks zijn hectisch en meesters in het neergooien, branden en zelfs exploderen. De volgende zeven keukenafbraakjes zijn gebaseerd op echte verhalen – ik ben ook slachtoffer geweest van een of ander ongeluk. Nou, laten we zeggen – als je dat bent, gebeuren zulke dingen je elke dag. Ik voel met jullie mee, zusters en broeders.
De 7 grappigste keuken glitches
1. Ravioli op het fornuis
Je hebt honger en je hebt geen zin om te koken – dat weet je waarschijnlijk ook. Je snuffelt in de kast en – oh wonder – er staat nog een blikje ravioli. Je kunt ze zeker opwarmen op het fornuis, toch? Ik bedoel, dat scheelt gerechten en dus water – heel voorbeeldig. Wat gebeurt er als je een gesloten ravioliblik op het fornuis verwarmt? Dat klopt – het blikje ontploft. En terwijl je je in de kamer ernaast afvraagt of de buurman een Panzerfaust heeft afgevuurd, staat de lucht in de keuken niet vol met violen, maar vol met kleine, goedkope en populaire stukjes pasta. Chic, als je van behang met echt tomateneffect houdt. Je hebt daarna nog steeds honger.
2. Ei in de magnetron
Pot, water, ei. Veel te veel werk, als er de mogelijkheid is om het ei gewoon in de magnetron te maken – toch? Vals. In het begin ziet het er best goed uit. Tot het moment dat een doffe knal het appartement door elkaar schudt en oma in de kelder verdwijnt met de kreet “de Russen komen eraan!” Het mooie: Je hoeft de deur van de magnetron niet meer open te doen, want dat wordt al gedaan door het ontploffende ei. De magnetron overleeft het. Nou, bij ons kun je van de vloer eten – en vol raken. Roerei Verrassing!
3. Gooi messen
Wat maakt onder andere een goed koksmes? Een stevige grip die het blad niet loslaat – zelfs als de wereld vergaat, moeten het blad en het handvat onafscheidelijk zijn. Bijna romantisch. Nou, als je zo’n mes niet hebt, kan het volgende gebeuren: Je snijdt het in Zürich gesneden vlees met vurigheid en wilt nu een bot van het vlees scheiden met het mes. Je reikt uit met het mes en slaat toe – maar helaas gebeurt er niets omdat plotseling het lemmet weg is. Magie? Nee, bij het uittrekken vloog het mes door de achterkant van de keuken. Vrij mes, of zoiets. Het is maar goed dat hier niemand achter de kok stond. Circusartiesten moeten hard trainen voor zoiets.
4. Gepeperd
Oh ja, verpakking. Het cliché van de zoutvaatje, die niet goed is geschroefd en het hele voedsel zoutt, weet je zeker. Maar als iets soortgelijks in het echte leven gebeurt, is het zeer onaangenaam. Het overkwam me met peper toen ik de verkeerde kant van het deksel opende en het vrolijk strooide, in de verwachting dat de peper er in doses uit zou komen. Maar omdat het de verkeerde kant was, stroomde er een hele duin peper in het eten. Ik verkocht het aan de gasten die worstelden voor adem als een Neder-Beierse vuurpot.
5. Open kruidenzakjes correct
Je kent het van het openscheuren van graanzakjes. Je denkt dat je eigenlijk leert van je fouten. Maar in de drukte van het koken is er geen tijd voor een schaar, maar de oregano-zak wordt gewoon opengescheurd met elementaire kracht. Stom alleen dat het naar het midden gescheurd wordt en bij het kruiden de hele gedroogde oregano op het hete fornuis belandt in plaats van in de pot. Italiaanse wierook potpourri.
6. Brandwond, baby, brandwond
Gaskachels hebben hun voor- en nadelen. Een groot nadeel is dat je met een open vuur werkt. Hier moet je voorzichtig zijn. Maar een echte chef heeft geen tijd om op te letten. Het is net Chuck Norris. Helaas is de werkelijkheid soms anders dan de theorie. Bij het frituren met het gasfornuis heb je altijd een theedoek bij de hand, zodat je de hete potten kunt aanraken. Als je de theedoek ergens in de drukte gooit en hij landt domweg vlak naast de vlam, dan begint hij te branden. Een heldhaftige kok denkt geen twee keer na en pakt de dichtstbijzijnde fles om het vuur te blussen – het is gewoon dom dat het de high-proof cognac was om te flamberen. Anders krijgen jong en oud zo’n show pas te zien als het alarm voor Cobra 11 wordt afgegaan.
7. Wat een aroma
Het hoort bij de goede kok om zijn gasten te immer om weer te verrassen met nieuwe creaties. Een aromatische saus op basis van Romadour met crème double, kruiden en wijn met kalfsschnitzel bijvoorbeeld. Romadour is extreem aromatisch – sommigen zeggen. Nu kan men de discrete hint van de eerste gast bij het betreden van de eetkamer, of de toiletdeur ergens openstond, nog als toeval zien. Maar als de gezichten van de blije eters groen worden in plaats van rood van vreugdevolle verwachting vanwege de kaaswolk, dan kan men aannemen dat daar een reden voor is. Oké, dan gewoon plakjes voor iedereen. En de schnitzel met de saus voor de egel in de tuin, die “bang is voor niets anders”. Die avond deed hij echter afstand van de restjes, geheel tegen zijn gewoonte in, en wendde hij zich liever tot de slakken in de tuin.
Foto credit: fotolia – Andrey Armyagov
Inhoudsopgave