Voedsel en psyche: hoe bestek de smaak beïnvloedt

De psyche is een belangrijke factor in onze eetcultuur. Als we niet kunnen zien wat we eten, is het meestal moeilijk om het voedsel te identificeren. Het is nog interessanter wanneer de neus gesloten wordt gehouden – de komkommer smaakt plotseling heel anders. Dit heeft natuurlijk te maken met de andere zintuigen zoals zicht en geur. Maar kan het materiaal de subjectieve perceptie van smaak daadwerkelijk beïnvloeden? Bestek van kunststof, zilver, roestvrij staal of in blauw, wit en rood? Kan de kleur van het bestek het gehemelte of zelfs het gewicht ervan misleiden? Wetenschappers deden de test in Oxford en kwamen tot verbluffende resultaten.

Bestek versterkt de smaak

We kennen allemaal het ding over zilveren lepels en ontbijteieren. De zwavel in het ei reageert met het zilver. Resultaat: eigenaardige smaak. Maar dit gaat over subjectieve waarneming, niet over een chemische reactie. Het tijdschrift Flavour publiceerde een uitgebreide studie over dit onderwerp. Heeft bestek invloed op de perceptie van het gegeten voedsel? De psychologen kwamen tot de conclusie dat de grootte, het gewicht, de kleur en het materiaal van het bestek van invloed zijn op smaak en consistentie. Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd met proefpersonen en de resultaten zijn zeer onthullend.

Voor de eerste test werden verschillende lepels en dezelfde yoghurt getest. De proefpersonen vonden de yoghurt van de lichtere lepel dichter en van hogere kwaliteit dan die van de zwaardere lepel. De yoghurt van de zware theelepel werd als zoeter ervaren, terwijl de yoghurt van de lichtere soeplepel zoeter werd ervaren dan van de zwaardere. Ongelooflijk, nietwaar? Natuurlijk wisten de proefpersonen niet dat ze dezelfde yoghurt probeerden en toch waren ze het grotendeels eens.

Lees ook:   Hoe Lang Blijft Een Hamburger Goed? (Perfect answer)

Voor de tweede test werd de kleur van de lepel en yoghurt getest. Ook hier is tot de conclusie gekomen dat de kleur de smaak beïnvloedt. Witte yoghurt gemaakt van een blauwe en een witte lepel werd bijvoorbeeld als zout ervaren. Dit heeft te maken met het feit dat de kleur blauw wordt geassocieerd met zoute snacks. Terwijl roze yoghurt van de groene lepel als zeer zoet werd ervaren.

Serveren met gekleurd bestek

Wat betekent dit eigenlijk voor ons als gepassioneerde chefs? Nou, dat we niet alles met het zilveren bestek moeten serveren, maar eigenlijk aandacht moeten besteden aan de kleuren van het eten en het bestek. Dit is ideaal om je kinderen de broccoli te laten eten. Als je als chef-kok van plan bent om je gasten te verrassen met een heerlijk dessert, probeer dan het eten in een roze kleur te houden en voeg er een groene lepel aan toe. Of om de rosbief met blauw bestek te eten. Zoals ze zeggen: Je eet ook met je ogen. En in dit geval is het echt bewezen. Wat geeft een chef meer plezier dan tevreden gasten? Intensere smaak! Ik weet niet wat je nu doet, maar ik ga meteen naar de supermarkt en koop bestek in alle kleuren – ga je met me mee?

Foto credit: fotolia – bidaya