De best gecoate pannen 2023

Een gecoate pan is het beste hulpmiddel om perfecte gebakken eieren, flinterdunne pannenkoeken en malse visfilets te bereiden zonder veel vet – en vooral – zonder het risico dat voedsel aan de bodem blijft plakken. Dat er in elk huishouden een gecoate pan te vinden is, staat dan ook buiten kijf. De vraag is echter: Hoe ziet de perfecte antiaanbakpan eruit en hoeveel kan of moet het kosten? Daarom hebben we veel gebakken eieren als ontbijt onderzocht, vergeleken en gegeten. Het resultaat van ons onderzoek: De Wega koekenpan van Schulte-Ufer heeft de beste prijs-prestatieverhouding!

Schulte-Ufer Wega 64055 Koekenpan

Schulte Ufer Pannen

Wega koekenpan van Schulte-Ufer. Foto: Amazon/Schulte-Ufer

De Wega koekenpan van Schulte-Ufer presteert zeer goed op het gebied van prijs-prestatieverhouding. De koekenpan heeft een zeer goede coating en is robuust en duurzaam. De coating gaat zelfs bij veelvuldig gebruik mee en krijgt nauwelijks tekenen van slijtage. Het plastic handvat is stevig verankerd en wiebelt niet, zelfs niet na langdurig gebruik. Kwaliteit tegen een redelijke prijs – hier is de aankoop zeker de moeite waard.

Check prijs op Amazon: 72,61 Euro

Andere pannen in vergelijking:

Tefal E85606 van Jamie Oliver

Jamie Oliver’s Tefal pannen hebben een zeer goede reputatie in de keukenindustrie en terecht. De samenwerking tussen de coatingprofessional en de professionele kok komt ook tot uiting in de kwaliteit van de antiaanbakpannen. De pan bestaat uit verschillende lagen. De kern van de pan is gemaakt van roestvrij staal, waardoor de pan robuust is. De buitenste laag en bodem zijn gemaakt van roestvrij staal en in de pan zit aluminium, wat zorgt voor een betere warmtegeleiding en gelijkmatige warmteverdeling. Zodat u weet wanneer de pannen de juiste temperatuur hebben bereikt om te frituren, heeft de fabrikant een thermospot in het midden van de pan ingebed, die van kleur verandert zodra de juiste frituurtemperatuur is bereikt. De coating zelf is van hoge kwaliteit en duurzaam en voldoet perfect aan zijn doel, u kunt een stuk vlees of vis heerlijk in de pan bakken, zelfs met minimale vet- of olietoevoeging.

  • 28cm doorsnede
  • Geschikt voor inductie
  • PTFE coating:
  • Vaatwasmachinebestendig

Check prijs op Amazon: 47,08 Euro

Tip: Tefal had een probleem in de productie in 2018 en meest recent in de zomer van 2020, daarom schilfert de PTFE-coating gemakkelijk af en breekt op sommige batches.

WMF Devil Koekenpan

WMF Duivel Pan

WMF Devil koekenpan. Foto: Amazon/WMF

De WMF Devil pannen maken op het eerste gezicht een zeer goede indruk: hoogwaardige afwerking, langdurige coating en zeer goede warmteverdeling. Deze indruk wordt echter na verschillende missies vertroebeld. De antiaanbaklaag van de Devil pan van WMF begint na korte tijd te plakken en gaat niet lang mee. Dit wordt ook bevestigd door vele beoordelingen op Amazon en andere online portals. Van een gevestigd merk en tegen zo’n prijs zou er eigenlijk meer in moeten zitten.

  • 28cm doorsnede
  • Geschikt voor inductie
  • PTFE-coating
  • Vaatwasmachinebestendig

Controleer de prijs op Amazon : 47,32 € € Euro

Tip: Zelfs als de gecoate pan van WMF zijn concurrenten niet echt kan bijbenen, zijn de veelgeprezen WMF-potten en kookgereisets altijd hun geld waard.

Le Creuset 3-laags antiaanbaklaagPan

Koekenpan van Le Creuset. Foto: Amazon/Le Creuset

Koekenpan van Le Creuset. Foto: Amazon/Le Creuset

Le Creuset producten kenmerken zich vooral door hun kwaliteit en extreme duurzaamheid – waaronder de antiaanbakpan van de Franse fabrikant. Deze kwaliteit heeft echter ook zijn prijs. Of dit echt de moeite waard is voor de aanschaf van een gecoate pan is de vraag – aangezien zelfs de beste antiaanbaklaag op een gegeven moment slijt. Le Creuset wordt echter geleverd met een garantie van 30 jaar, wat u aan de veilige kant plaatst. De koekenpan is zowel geschikt voor inductie als voor keramische kookplaten en heeft een verbazingwekkend sterk bewerkt roestvrijstalen handvat, dat zelfs bij langdurig frituren afkoelt.hl blijft.

Lees ook:   Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
  • 28cm doorsnede
  • Geschikt voor inductie
  • PTFE-coating
  • Vaatwasmachinebestendig

Controleer prijs op Amazon: 181 Euro

GreenChef Koekenpan

GreenChef koekenpan van GreenPan. Foto: Amazon/GreenPan

GreenChef koekenpan van GreenPan. Foto: Amazon/GreenPan

Een duurzaam en “groen” alternatief is de GreenChef koekenpan van GreenPan. De pan is gecoat met een gepatenteerde Thermolon kit, die vrij is van lood, cadmium en andere chemicaliën. Het bestaat uit 100% natuurlijke materialen zoals zand. Bovendien een gepatenteerde Magneto inductietechnologie zorgt voor uniform koken zonder warmteverlies. De magnetische coating aan de onderkant geeft de pan extra stabiliteit en zorgt ervoor dat de pan ook bij dagelijks gebruik niet kromtrekt.

  • 28cm doorsnede
  • Geschikt voor inductie
  • toxinevrije Thermolon kit
  • Vaatwasmachinebestendig


Check prijs op Amazon: 41,40 Euro

Ons onderzoek en belangrijke informatie

Wat ons tot experts maakt

Wat maakt ons pan-experts? Zeker de persoonlijke ervaring. We hebben in ons leven in veel pannen gekookt – van de eerste naamloze pan van de discounter voor de studentenkeuken, tot de eerste Tefal-pan voor de verjaardag voor het eerste eigen appartement tot de nieuwste prestatie, de gasdruppelpan van de commerciële keukenhandel. Ik heb altijd veel in de keuken gekookt, maar helaas heb ik in de praktijk moeten leren dat een pan ook met zorg behandeld moet worden en dat deze na het frituren NIET met de ruwe kant van de spons schoongemaakt mag worden.

Pijnlijke ervaring: Een gecoate pan mag nooit worden schoongemaakt met de ruwe kant van een spons

Pijnlijke ervaring: Een gecoate pan mag nooit worden schoongemaakt met de ruwe kant van een spons

We hebben dus al veel pannen geprobeerd. Naast de praktijk hebben we ook de theorie behandeld: om erachter te komen welke criteria een gecoate pan onderscheiden, kamden we talloze kook- en bakblogs door, lazen we kookforums door en analyseerden we de Amazon-beoordelingen voor de individuele apparaten.

Details van onze selectiecriteria vindt u hieronder

Voor wie is de aanschaf van een gecoate pan geschikt?

Het is handig om minstens één met antiaanbaklaag in de keuken te hebben om vis, vlees, groenten en eieren te bakken zonder dat ze aan de pan kleven. Een pan met antiaanbaklaag is ook ideaal voor beginners – omdat het bijzonder gemakkelijk is om aan de slag te gaan met koken. De coating stelt u ook in staat om met heel weinig olie te koken zonder het risico dat voedsel aan de pan blijft plakken. Dit is perfect voor iedereen die aandacht besteedt aan een uitgebalanceerd dieet (trefwoord: vetarm) in de keuken.

Voordelen van een gecoate pan

Naast het ene argument “weinig vet, niet plakken”, is er nog een pro-argument dat je verleidt om een anti-aanbakpan te kopen. Pannen met antiaanbaklaag zijn niet alleen gemakkelijk te gebruiken, maar ook gemakkelijk en snel schoon te maken.

Voordeel van een gecoate pan: Bak gebakken eieren zonder veel vet

Voordeel van een gecoate pan: Bak gebakken eieren zonder veel vet

Nadelen van een gecoate pan

Gecoat kookgerei heeft echter ook enkele nadelen – met name dat het gemakkelijk te beschadigen is en een kortere levensduur heeft dan ongecoat kookgerei. Alle antiaanbaklagen zijn gevoelig en slijten uiteindelijk. Daarom, hoewel we denken dat anti-aanbakpannen praktisch zijn, raden we u aan om geen grote set anti-aanbak kookgerei te kopen. Kortom, je hebt maar één of twee goed gecoate pannen nodig die zo lang mogelijk meegaan, maar die je ook na langdurig gebruik zonder schuldig geweten kunt vervangen. Een ander nadeel kan het type coating zijn. Vooral PTFE-coatings kunnen soms schadelijk zijn voor de gezondheid als ze onjuist worden gebruikt. Bovendien worden giftige verontreinigende stoffen gebruikt bij de winning van PTFE, die het milieu permanent vervuilen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gekonfijte aardappel met gerookte makreel en veldsla

Soorten coatings

Pannen kunnen worden gecoat van verschillende materialen zoals aluminium, roestvrij staal, ijzer, gietijzer en koper. De klassieke antiaanbaklagen omvatten echter PTFE (algemeen bekend als teflon) en keramiek:

PTFE coatings/Teflon coating

PTFE staat voor polytetrafluorethyleen en is een synthetisch polymeer (d.w.z. een kunststof) dat water afstoot en wrijving vermindert. Het wordt niet alleen gebruikt voor kookgerei, maar is ook een veelgebruikt materiaal voor gewrichtsvervanging. PTFE wordt ook vaak teflon genoemd, maar teflon is slechts het merk van de fabrikant DuPont. Maar er zijn ook veel andere merken en bedrijven die zeer goede PTFE gecoate pannen produceren.

Teflon (en PTFE in het algemeen) is de afgelopen jaren onder vuur komen te liggen, grotendeels omdat het is gemaakt met behulp van een polyfluoralkylpolymeer genaamd PFOA, dat mogelijk kankerverwekkend en schadelijk voor het milieu is, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. Er was geen bewezen risico bij het koken met PFOA-bevattende anti-aanbaklagen – de pannen zelf bevatten weinig of geen PFOA – maar het was een gezondheidsrisico voor mensen die in fabrieken werkten of in de buurt van fabrieken woonden die PTFE produceerden. Fabrikanten van antiaanbaklagen hebben PFOA nu uit de handel genomen (EU-verbod sinds 2020) en vervangen door andere per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS), die sneller afbreken maar waarvan de gezondheidseffecten nog steeds worden onderzocht.

PTFE-coatings zijn ook in diskrediet gekomen vanwege een andere mythe. Er wordt vaak gezegd dat tefloncoatings giftig zijn. Maar dit is slechts ten dele waar. Zoals hierboven al vermeld, is de coating alleen schadelijk voor de gezondheid bij het koken, frituren, enz. als deze verkeerd wordt gebruikt. Namelijk als ze te veel worden verwarmd of langer dan drie minuten worden verwarmd (in het geval van inductiepannen zelfs maar één minuut) zonder inhoud. Bij temperaturen boven de 230°C kan de PTFE-coating verkleuren en loskomen van de pan. Vanaf 360 °C kan het dan ook tot de afscheiding van giftige dampen komen, die griepachtige symptomen veroorzaken – ook wel teflonkoorts of polymeerkoorts genoemd. Als de pan echter wordt verwarmd met inhoud (met of zonder olie), is oververhitting en dus een gevaar voor de gezondheid vrijwel uitgesloten.

Keramische coating

Niet alle keramische pannen zijn hetzelfde. Een pan kan gemaakt zijn van metaal en puur keramiek, maar zogenaamde keramisch gecoate pannen zijn helemaal niet keramisch. In plaats daarvan zijn de pannen bedekt met een keramisch-achtig materiaal genaamd sol-gel (afkorting voor “solution-gel”). Sol-gel coatings gebruiken geen polyfluoralkylpolymeren zoals PTFE, maar zijn in plaats daarvan op basis van siliciumdioxide. Om deze reden worden ze vaak aangeduid als duurzamer en beter voor het milieu.

Het grootste nadeel van een “keramische” pan is dat de antiaanbakeigenschappen niet zo lang meegaan als die van teflonpannen. De stelling dat de aankoop van keramische pannen duurzaam is, is dus niet noodzakelijk waar.

Bovendien specificeren veel fabrikanten een “keramische coating” bij het evalueren van hun product, maar een exacte samenstelling van de coating wordt meestal niet onthuld, daarom kan PTFE soms in de coating worden opgenomen. Daarom is het bij het kopen van een keramisch gecoate pan belangrijk om meer aandacht te besteden aan de samenstelling en aanduiding van de coating of de aanduiding “PTFE-vrij”.

Lees ook:   Waarom Ontbijtkoek In Stoofpot? (TOP 5 Tips)

Selectiecriteria: Wat onderscheidt een gecoate pan

Selectiecriteria voor gecoate pannen

Wat maakt een gecoate pan?

Een goede antiaanbakpan heeft de kenmerken van een traditionele koekenpan – gelijkmatige verwarming, klassieke vorm en diepte – maar bovendien een gladde coating die het koken makkelijker maakt. De coating is het hart van de pan. Bovendien hebben we bij het selecteren van onze producten aandacht besteed aan de volgende kenmerken:

Een glad, vlak oppervlak

Sommige pannen hebben een enigszins bol oppervlak, wat betekent dat de olie of vloeibare boter de neiging heeft om naar het laagste punt te zinken en niet door de pan kan worden verdeeld. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pan daadwerkelijk een plat oppervlak heeft.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een gecoate pan die de warmte gelijkmatig over de kookplaat verdeelt, voorkomt niet alleen dat uw voedsel verbrandt, maar gaat ook langer mee. De antiaanbakkofferHet degradeert sneller bij hoge temperaturen, dus hotspots kunnen de levensduur van een pan verkorten. We geven de voorkeur aan aluminium pannen omdat het een goedkoop materiaal is, een uitstekende warmtegeleider en duurzaam.

Pannen die volledig van aluminium zijn gemaakt, werken echter niet op inductiekookplaten omdat ze niet magnetisch zijn. Dus om een kookgerei te vinden dat werkt op inductie, moet u een aluminium pan gebruiken bij het kopen, die ofwel een gelijmde stalen plaat heeft of een ingekapselde bodem heeft (een dikke laag aluminium bedekt met roestvrij staal). Dit laatste is meestal van hogere kwaliteit.

Vorm en gewicht

Net als traditionele pannen werken antiaanbaklaagpannen met een brede vorm en hoge rand het beste. Met de vorm kunt u het voedsel wervelen en draaien, zelfs zonder spatels. En zelfs als je meer een spateltype bent, geeft de brede uitstulping je meer bewegingsruimte. Een hoge rand bevordert ook de verdamping, wat betekent dat er minder water in de pan komt en je voedsel een goudbruine korst ontwikkelt.

Pannen waarbij het gewicht tussen het handvat en het lichaam van de pan in balans is, zijn het meest stabiel en zitten plat op de kookplaat. Dit laatste is vooral belangrijk als u inductie- of keramische kookplaten gebruikt. Goed uitgebalanceerde pannen maken het ook gemakkelijker om pannenkoeken en / of andere delicate voedingsmiddelen te draaien. Dit is echter alleen mogelijk als het handvat ook comfortabel en ergonomisch is.

Prijs en duurzaamheid

Zoals gezegd bladdert vroeg of laat de coating van de pannen af. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de coating meegaat, maar teflon en keramische pannen worden niet voor de eeuwigheid gemaakt. Daarom is het ook belangrijk om er niet te veel geld aan uit te geven. De relatie tussen prijs en kwaliteit of een lange levensduur is cruciaal.

Inductievermogen

Als u op inductie kookt, moet u er ook voor zorgen dat de gecoate pan compatibel is met uw inductieveld. Sommige met antiaanbaklaag gecoate pannen zijn alleen gemaakt van aluminium, wat niet werkt op inductiekookplaten.

Conclusie: Best Coated Pan 2021

De prijs-prestatiewinnaar in de antiaanbakpanvergelijking is de gecoate pan van het Duitse familiebedrijf Schulte-Ufer. De koekenpan heeft een zeer goede coating en is robuust en duurzaam. Als u op zoek bent naar een duurzaam alternatief voor conventionele PTFE-coating, kunnen we de GreenChef koekenpan van GreenPan aanbevelen