Hoe krijg je doffe glazen door de vaatwasser weer glanzend?


Doffe glazen recupereren, een uitdaging die niet onmogelijk is

Wie heeft er nooit wanhopig gekeken naar gebleekte glazen die uit de vaatwasser kwamen? We zullen niet tegen u liegen, het herstellen van beschadigde glazen lukt niet altijd, en de enige niet te stoppen oplossing is om ze met de hand te wassen. Gelukkig zijn er een paar trucjes voor je!
doffe glazen vaatwasser

Waarom worden glazen wit en dof in de vaatwasser?

Wij zullen niet ingaan op de details van de wetenschappelijke verklaring, vooral omdat de meningen verdeeld zijn en de oorzaak niet uniek is. Als glazen wit worden in de vaatwasmachine, is dat in de eerste plaats een kwestie van veroudering: door het wassen in de vaatwasmachine lossen bepaalde chemische elementen op het glasoppervlak op en verandert de manier waarop het licht weerkaatst. Het resultaat is het beroemde glas bleken.

Verder wordt gezegd dat de hardheid van het water het proces beïnvloedt door een kalkachtige film op het glas te leggen, dat hoge temperaturen en de afwezigheid van regenererend zout of spoelvloeistof het verschijnsel verergeren, en dat sommige glazen resistenter zijn dan andere, afhankelijk van hun samenstelling… De enige zekerheid is dat alleen met de hand wassen en onmiddellijk drogen de glans en transparantie van glas op den duur kan garanderen!

Gerelateerd= Evaluatie van beste vaatwastabletten

De zaak van de kristallen glazen

Het principe is eenvoudig, kristallen glazen zijn niet vaatwasmachinebestendig. Hun glas is te broos en het chemische verschijnsel is sneller, waardoor het kristal in het algemeen in één keer door de machine wordt aangetast, vooral wanneer het heet is. Ook hier is met de hand wassen met een milde vloeibare zeep de enige doeltreffende methode… en als de glazen al witter zijn geworden, kunt u enkele trucs proberen om ze hun glans terug te geven, maar het resultaat is nooit gegarandeerd.

Hoe kan ik doffe glazen recupereren in de vaatwasmachine?

Nogmaals, geen grootmoeders remedie voor het terugkrijgen van een besmeurde bril is waterdicht. Maar als u de tijd of het ellebogenwerk over hebt, of als u bijzonder gesteld bent op het familieservies dat de tiener in huis door de afwasmachine heeft gehaald, kan het geen kwaad een paar trucjes uit te proberen.

De ontkalker

Vul een bak of de gootsteen met in water verdunde koffiemachineontkalker, dompel de glazen erin en laat het inwerken. Als de kalkfilm de enige oorzaak was van de aanslag op de glazen, kan deze truc ze hun glans teruggeven.

Witte azijn

Hetzelfde principe geldt voor de natuurlijke reinigingsvariant, want witte azijn is de koning onder de ontkalkers. Week glazen in een bak zuivere witte azijn, eventueel verwarmd voor een betere werking, en voeg één of twee eetlepels zout of zuiveringszout toe.

De polijstpasta

Volgens sommigen kunnen gebleekte glazen worden gerecupereerd door ze te polijsten met een polijstpasta, maar ik moet u waarschuwen dat deze methode tijd, moeite en delicatesse vergt. Er wordt gebruik gemaakt van een standaard poetspasta, tandpasta of een natuurlijke zelfgemaakte pasta gemaakt door zuiveringszout met water te mengen. Daarna wrijf je voorzichtig met een doek over elk groen, voorzichtig om het niet te beschadigen, en daarna spoel je het af met witte azijn. Als er niets gebeurt, slecht nieuws, is het tijd voor een andere bril.

Recent Posts