Doe-het-zelf reparatie: de 10 meest voorkomende vaatwasser problemen

De vaatwasser, daar zijn we het over eens, doet ons veel goeds door ons het karwei van afwassen met de hand te besparen!
vaatwasser problemen
Wist je dat?
Met de hand afwassen is niet de juiste oplossing om uw waterrekening te verlagen. Er is namelijk 30 tot 80 liter water nodig, vooral als u de kraan laat lopen.
Daartegenover staat dat een vaatwasser van de nieuwe generatie slechts 10 liter water nodig heeft voor de meest efficiënte vaatwasmachines (gemiddeld 15 liter).
Voor degenen die niet het geluk of de ruimte hebben om een afwasmachine te hebben, en voor het afwassen van bepaalde vaat zoals braadpannen, steelpannen en breekbaar keukengerei, is de beste oplossing het gebruik van een waskom!

Wat zijn de meest vervangen onderdelen in een vaatwasser?

In feite zal de belangrijkste stap bestaan uit het uitvoeren van de juiste probleemoplossing om het juiste te vervangen onderdeel te identificeren.

Wanneer het een doorboord bestekmandje is, ligt het natuurlijk voor de hand, maar wanneer uw toestel lekt, hoe kunt u dan de oorsprong van dit lek begrijpen en vooral welk onderdeel defect is?

In de Top 10 van reserveonderdelen voor de reparatie van uw afwasmachine, vinden we basiselementen die zeer gemakkelijk te vervangen zijn. Er zijn ook vitale onderdelen voor de machine die meer geduld vergen om te vervangen.

De bestekmand

De bestekmand is een van de meest vervangen vaatwasmachineaccessoires.
Waarom? Omdat er veel mee omgegaan wordt en het kan beschadigen als je het vult, vooral met scherpe messen. Hun naar de bodem van de korf gerichte blad kan immers gaten in de bodem van de korf veroorzaken. Het risico bestaat dat deze messen of besteksteeltjes door de korf gaan en de onderste wasarm van het toestel blokkeren.

Als het mandje wordt uitgetrokken om bestek in op te bergen, kan het handvat afbreken.

U begrijpt dus waarom een beschadigde bestekmand snel moet worden vervangen.

Waarom een bestekmand vervangen?

  • Gaten in de korf
  • Gebroken handvat
  • Verstopt accessoire; versleten, beschadigd plastic
  • Vaatwasserarmen regelmatig geblokkeerd

Afdichting vaatwasmachinedeur

Op het podium, op de tweede plaats, vinden we de afdichting van de vaatwasserdeur. Aangezien dit element voortdurend in contact staat met vocht, kan het na verloop van tijd verslechteren of gewoonweg niet meer aan de deurcontour van het toestel hechten.

Lees ook:   Koop een oven: Welke functies moet een nieuwe oven hebben?

De levensduur hangt uiteraard af van de kwaliteit van het onderhoud. Het is belangrijk dit element regelmatig te reinigen, eens per maand, om het vuil te verwijderen dat tussen de dichting en de behuizing van het toestel terechtkomt. Gebruik gewoon een in witte azijn gedrenkte doek om het te ontsmetten.

Wanneer moet de pakking van een vaatwasserdeur worden vervangen?

  • Waterlekkage bij de vaatwasser
  • De deur sluit niet goed en de afdichting is niet langer gegarandeerd
  • Sporen van slijtage (porositeit), schimmel, vuil op de dichting

De wasarm of haspel

Heel vaak is dit onderdeel als een van de eerste aan vervanging toe. De afwasarmen zijn immers zichtbaar in de vaatwasser en kunnen bijvoorbeeld tijdens het vullen door het vaatwerk worden beschadigd. Gebrek aan onderhoud van de filters kan ze ook beschadigen door verstopping van de waterverspreidingsgaten.

U kunt ze uit elkaar halen om ze grondig schoon te maken. Gebruik hiervoor dit artikel: Hoe reinig je de wasarmen van een vaatwasser?

Maar als dit niet voldoende is of als ze gebarsten zijn, moeten ze worden vervangen om de goede werking van uw vaatwasser te garanderen. Deze reparatie is vrij eenvoudig. Ontdek hier hoe: Hoe vervang ik de wasarmen in een vaatwasser?

Symptomen die erop wijzen dat een wasarm moet worden vervangen:

  • Het wassen is onbevredigend
  • Arm gaten zijn verstopt
  • Een wasarm draait niet meer

Het verwarmingselement of dompelverwarming

Onder onze winnaars, hier is het eerste technische deel. Als uw vaatwasser niet goed warm wordt, zal uw vaat er slecht afgewassen uit komen. En dat is niet het punt!

Het weerstands- of dompelverwarmingselement is een zogenaamd verwarmingselement. Zij zorgen ervoor dat het water in de afwasmachine de temperatuur van het gekozen programma bereikt. Bij de meeste modellen wordt het verwarmingselement ondergedompeld in het water, de weerstand is dan zogezegd “thermoplastisch”. Sommige toestellen hebben echter een buisvormig verwarmingselement, ook wel “verwarmingstunnel” genoemd, of kunnen zich direct in het deksel van de waspomp bevinden.

De grootste vijand van dit element is kalkaanslag, die zich op het onderdeel afzet en het rendement ervan vermindert.

Wat zijn de tekenen dat het verwarmingselement in mijn machine defect is?

  • Het water warmt helemaal niet op
  • Het toestel bereikt geen optimale temperatuur
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Lookolie, chiliolie, basilicumolie en dragonazijn

De pomp

Uw afwasmachine zou niets zijn zonder zijn pomp. Dit element, in de vorm van een slakkenhuis, is het hart van uw toestel.

Het bestaat uit een motor en een turbine, en is uitgerust met een motor die het water door de wasarmen roert en in de holte van het toestel stuwt.
Vaak, vooral als de filters niet regelmatig worden onderhouden, zal vuil zich in de pomp nestelen en de rotatie van de turbine blokkeren. Dit is een gegarandeerde pech!

In dat geval moet u bij de pomp komen om de boosdoener(s) te verwijderen. Indien het onderdeel beschadigd is, zal het moeten worden vervangen.

Wanneer moet de pomp worden vervangen?

  • De motor werkt niet meer of bromt
  • De vaat is niet goed afgewassen

De afvoerpomp

De afvoerpomp speelt ook een belangrijke rol: hij verwijdert het waswater uit uw toestel. Deze bevindt zich meestal helemaal onderin de afwasmachine, zodat al het water wegstroomt voor een perfecte afvoer.

Het is ook gevoelig voor het gebrek aan onderhoud van het toestel en met name van de filters, die op den duur vuil of kleine brokstukken doorlaten tot de pomp verstopt raakt.
Het kan ook een geval zijn van een motor die niet meer werkt, een verstopte afvoerpijp of een vastgelopen schroef.

Wanneer moet een afvoerpomp van een vaatwasser worden vervangen?

  • Helemaal geen afvoer
  • De pomp maakt een ongewoon geluid tijdens de aftapcyclus
  • Uw vaatwasser lekt
  • Er doet zich een probleem voor wanneer het toestel wordt aangezet

De wielen van de mand

De bovenste en onderste rekken van uw afwasmachine behoren tot de accessoires die zeer vaak worden gehanteerd. Als u uw manden over de rails schuift, zullen de wielen vaak het eerst breken.

Het is heel gemakkelijk om ze te vervangen. Het meest ingewikkelde deel zal zijn om het juiste wiel voor de juiste mand te vinden. Om dit te doen, moet u ervoor zorgen dat u het merk en de exacte referentie van uw apparaat hebt.

Hier zijn enkele tips over hoe u ze kunt vervangen: Hoe vervang ik de wieltjes van een vaatwasrek?

Wat zijn de tekenen dat de wielen defect zijn?

  • Het rek blokkeert of glijdt slecht
  • Een of meer van de wieltjes zijn broos of gebroken
Lees ook:   8 Beste Juicer Blender Combo's - Beoordelingen & Topkeuzes

De deurvergrendeling

De deurklink van een vaatwasser is een van de meest belaste onderdelen van de machine. Na verloop van tijd kan dit defect raken en ervoor zorgen dat uw toestel niet meer naar behoren werkt. De meeste vaatwasmachinegrepen zijn voorzien van een veiligheidsslot.

Deze voorziening, ook wel treklipje of haak genoemd, houdt de deur van de vaatwasser gesloten tijdens het gebruik. Deze functie voorkomt ook het risico van lekken tijdens het wasprogramma.

Wat zijn de symptomen van een defecte deurvergrendeling van een vaatwasser?

  • De vaatwasser start niet of stopt tijdens het gebruik
  • Het onderdeel is kapot

Afvoer waterslang

De watertoevoerslang is een belangrijk onderdeel van een vaatwasser dat wordt gebruikt om het afvalwater van het vaatwassersysteem af te voeren. Als het niet goed is geïnstalleerd of als het verstopt, versleten of doorgesneden is, kunnen lekken de werking van uw toestel verstoren.

Om uw waterslang op de juiste manier te installeren, volgt u het advies in dit artikel Hoe vervangt u een afvoerslang van een vaatwasser?

Wanneer moet u de afvoerslang van uw vaatwasser vervangen?

  • Er is een lek in de afvoerslang
  • De slang vertoont tekenen van slijtage: scheuren, gaten

De schakelaar/keuze van het wasprogramma

De programmakiezer, ook wel schakelaar genoemd, wordt gebruikt om informatie door te geven aan de elektronische kaart om het gewenste wasprogramma te starten.

Het komt in verschillende vormen:

  • Een draaiknop voor selectie,
  • Een schakelaar voor het selecteren van de verschillende programma’s (indrukken om door de verschillende programma’s te bladeren),
  • Een digitale knop voor volledig elektronische toestellen.
  • Het gaat hier alleen om de eerste twee soorten selectors.
  • Tenslotte is de schakelaar het onderdeel dat uw vaatwasser start.
  • Als een van deze onderdelen beschadigd is, moet u ze vervangen.

Welke symptomen wijzen op een probleem met de keuzeschakelaar van uw toestel?

  • Wascycli lopen niet meer goed
  • De keuzeschakelaar draait niet meer, de schakelaar reageert niet meer
  • uitgesproken slijtage van dit element

Tot slot ziet u dat de meeste reparaties vrij eenvoudig uit te voeren zijn! En voor de meer delicate ingrepen zult u zien dat u er met behulp van technische bijstand of goed opgezette handleidingen in zult slagen het defecte element zelf te vervangen.