Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2


Na de Cinetic Big Ball Absolute heeft Dyson de tweede versie van zijn stofzuigerbus uitgebracht, de Big Ball Absolute 2, die minder krachtig is op de technische fiche (slechts 700 watt in vergelijking met 1200 watt) en iets andere accessoires heeft. Dit nieuwste model is fysiek zeer vergelijkbaar met zijn voorganger, maar hoe zit het met de prestaties? Antwoord in deze test…
Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2

Bekijk de dagprijs

Overzicht

In maart 2018 greep Dyson de lancering van de V10 aan om een einde te maken aan de productie van busstofzuigers en zich uitsluitend te richten op rechtopstaande stofzuigers. Sommige zijn echter nog steeds op de markt, zoals de Cinetic Big Ball Absolute 2, een model dat nog steeds zakloos is. Deze stofzuiger maakt gebruik van Dyson’s eigen multi-cycloonfiltratie en heeft exact dezelfde vorm als de Cinetic Big Ball Absolute – een model dat in een eerdere test 5 sterren kreeg.

De Cinetic Big Ball Absolute wordt geleverd met een reeks accessoires, waaronder een pneumatische borstel (die zich dankzij een luchtkussen aanpast aan het te stofzuigen oppervlak), een Turbinehead-borstel (speciaal ontworpen voor tapijten), een vloerborstel, een stoelborstel, een klein mondstuk, een borstel om bij de onderkant van meubels te komen en een turboborstel.

Gebruiksgemak

Esthetisch gezien, is er niets nieuws onder de zon. De Absolute 2 lijkt sterk op de andere modellen in de Cinetic-reeks. Dyson blijft trouw aan zijn principes en biedt een product met een atypisch design, een mix van transparantie en heldere kleuren. Er zijn nog steeds geen kleine wieltjes, die wel te vinden zijn onder stofzuigers zoals de Miele Blizzard CX1 Cat&Dog PowerLine. Deze stofzuiger heeft een zeer originele, zelfs futuristische stijl, met name dankzij de twee grote wielen, die zich aan weerszijden van de doorzichtige opvangbak bevinden (die niet erg aantrekkelijk is, omdat het afval duidelijk zichtbaar is) en die voorkomen dat de Cinetic Big Ball Absolute 2 omvalt. Deze assemblage geeft het toestel zijn bolvorm waaraan het zijn naam ontleent. Zoals u ziet is hij door zijn ronde vorm en kleine afmetingen zeer compact en ruimtebesparend… zolang de slang niet op zijn plaats zit, natuurlijk.

Het enige kleine probleem is dat hij verre van het lichtste model in onze vergelijking is, want hij weegt 8,06 kg. Ter herinnering, de Dirt Devil Rebel 76 DD7276-3 weegt slechts kg.

Een blik op de Absolute 2 in grijs, rood en paars is genoeg om te begrijpen dat hij net van de Dyson productielijn komt. De Absolute 2 is ook een weerspiegeling van de high-end positionering van de Britse fabrikant. Dankzij de kwaliteit van de materialen en de perfecte afwerking lijkt de Absolute 2 zeer robuust en lijkt hij bestand tegen de verschillende schokken die een stofzuiger tijdens zijn verschillende reizen kan opvangen.

De accessoires passen zeer goed in elkaar en blijven bij elkaar dankzij de veiligheidsklemmen: een goed punt aangezien dit toestel wordt geleverd met meerdere “aanhangsels”. Vergeet niet dat de doos een pneumatische borstel bevat (de borstel die als hoofdborstel dient), een turbineborstel voor tapijten, een parketborstel, een klein mondstuk, een fauteuilborstel en tenslotte een borstel om onder meubels te stofzuigen; precies dat!

Twee knoppen (één boven elk wiel) maken het mogelijk, op een zeer klassieke manier, het netsnoer op te winden en de stofzuiger aan te zetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Rowenta Silence Force 4A+ Full Care RO6495EA beschikt de Absolute 2 niet over een vermogensvariator, een systeem dat niettemin erg handig is om het vermogen aan te passen aan het type vloer dat wordt gestofzuigd.

De Cinetic Big Ball Absolute 2 is gemakkelijk te verplaatsen dankzij de twee grote wielen, die hem een uitstekende wendbaarheid geven die nooit heeft gefaald ondanks de vele reizen en omwegen die we hebben gemaakt.

Dyson gaat er ook prat op dat het ‘zelfrichtende technologie’ heeft ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het apparaat niet omvalt wanneer het te snel beweegt. We moesten bijzonder bruusk zijn in onze bewegingen om hem te doen kantelen, en dan konden we zien dat de stofzuiger zich inderdaad oprichtte.

De 360° draaibare handgreep maakt het hanteren van de Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2 moeiteloos. Het beweegt met je mee als je beweegt, zonder je pols te breken.

De luchtstroomregeling is een trekker die gemakkelijk onder de wijsvinger valt en eenvoudig bediend kan worden bij het stofzuigen van tapijten en vloerkleden, wat handiger is dan de traditionele schuif, zoals te vinden op de Electrolux EUF8GREEN UltraFlex.

Onderhoud

Wat kunnen we zeggen over deze stofzuiger op het gebied van onderhoud, behalve dat er geen is. De klassieke schuim- of HEPA-filters die regelmatig moeten worden gewassen of vervangen, worden vervangen door een multicyclonefilter in de buurt van de collector, die geen onderhoud vergt.

We konden de filtratie van de Cinetic Big Ball Absolute 2 niet testen omdat het multi-cycloon filter niet uit het toestel kan worden verwijderd en niet kan worden gewassen.

Het legen van de afvalcontainer is bijzonder eenvoudig en we zijn blij met het gemak van deze handeling op de Absolute 2 in vergelijking met wat we ervoeren op het eerste model. Op de Cinetic Big Ball Absolute moeten voor dit proces twee zeer verschillende knoppen worden ingedrukt om de opvangbak van de stofzuiger te scheiden en vervolgens het luik te openen. Bij de Absolute 2 is de knop die moet worden ingedrukt ook de knop waarmee de vuilnisbak van de stofzuiger kan worden verwijderd.

Met één druk op de knop verwijdert u de opvangbak en leegt u het afval in de bak. Ook hier is de handeling eenvoudig: u klemt de bak op de stofzuiger. Volgens onze stopwatch duurt het verwijderen, legen en weer vastklikken van de vuilnisbak op de stofzuiger slechts 6 seconden. Een geweldig optreden!

Hoewel deze stofzuiger onderhoudsvrij is, kan de transparante stofzuigerbak worden gereinigd met schoon water. Een klein nadeel is dat de opvangbak een inhoud heeft van 0,8 liter, wat betekent dat hij vaak geleegd moet worden, in tegenstelling tot de Bosch Relaxx’x Ultimate ProSilence64, die een inhoud heeft van 3 liter.

Ontwerp

Dit compacte model biedt een modern en geslaagd ontwerp. Het volgt de lijnen van zijn voorganger Cinetic Big Ball. De antracietgrijze kleur wordt versterkt door rode accenten, wat een geweldig effect geeft. De rondingen zijn zeer aangenaam en de algemene look straalt vertrouwen en kwaliteit uit. Dyson heeft ervoor gekozen twee grote wielen te gebruiken om het uiterlijk vorm te geven (en het zijn naam te geven), terwijl de meeste fabrikanten kleine wielen gebruiken. Hij is gemaakt van slagvaste kunststof van hoge kwaliteit (maar pas op voor krassen).

Zuigkracht

Met slechts 700 watt in vergelijking met de 1200 watt van zijn voorganger, hebben we het recht ons af te vragen wat het vermogen en de efficiëntie van dit nieuwe model zijn. De zuigkracht is verminderd van 250 AW tot 160 AW. Het lagere elektrische vermogen is een antwoord op de nieuwe Europese normen voor stofzuigers met snoer. Dyson heeft ervoor gekozen om milieuvriendelijk te zijn door niet alleen aan deze normen te voldoen, maar ook door een categorie A machine aan te bieden. Hij is ongetwijfeld minder krachtig dan zijn voorganger, maar biedt nog steeds zeer goede zuigresultaten.

De wetenschappelijke Dyson Cinetic cyclonale zuigtechnologie maakt dit een van de krachtigste stofzuigers van zijn generatie. Hij heeft 36 cyclonen die centrifugale kracht genereren (tot 5.000 Hz) om zelfs het grootste vuil en allergeen microscopisch stof op te vangen. De zuigkracht zal zelfs de meest veeleisende onder u tevreden stellen. Dankzij zijn toebehoren kan hij doeltreffend worden gebruikt op alle soorten oppervlakken. Vergeet niet dat dit model zakloos is en een constante zuigstroom biedt, zonder verlies van vermogen. Alles op zijn pad wordt opgezogen. Punt.

Ergonomie en hantering

Hij is heel gemakkelijk te hanteren, veel beter dan zijn gewicht en volume zouden doen vermoeden. De Dyson Cinetic Ball is gemakkelijk achter u aan te trekken, maar met 8 kg zult u moeite hebben om hem de trap op of af te krijgen. Eenvoudige en praktische ergonomische innovaties maken het gemakkelijk te gebruiken. Net als alle Cinetic Balls staat de body van het apparaat op zichzelf wanneer het op zijn kant wordt gekanteld. Zijn scharnierende handgreep is een model in zijn soort: hij draait in 3 richtingen en maakt een draaiing van 360° mogelijk om stof op te sporen tot in de kleinste hoekjes. Dit toestel heeft een beperkt bereik van 9,70 m, vergelijkbaar met de Philips PowerPro Compact FC9332/09 (lees onze test), maar dit is het minimaal noodzakelijke. Het hygiënisch legen van het stofreservoir met een druk op de knop zorgt ervoor dat uw handen nooit in contact komen met het stof.

Accessoires

Dit is de meest complete stofzuiger in de Dyson Cinetic Big Ball serie. Hij wordt geleverd met alle beschikbare accessoires (de Dyson Cinetic Big Ball Multifloor 2 heeft er minder): een scharnierende handgreep, kierenzuigmonden en een zelfdrogende borstel om haren op tapijten, banken of bedden op te zuigen. De hoofdborstel is een pneumatische borstel die zich automatisch aanpast aan alle soorten vloeren. Het werkt als een zuignap en past zich aan zowel parket als tapijt aan zonder dat u er iets voor hoeft te doen. Het compenseert het verminderde motorvermogen (in overeenstemming met de nieuwe Europese regelgeving).

Onderhoud en filter

Een van de voordelen van dit toestel is dat het vrijwel onderhoudsvrij is. De multi-cycloonfilter scheidt microscopisch stof van de lucht en garandeert een hoge efficiëntie bij fijne deeltjes. In tegenstelling tot HEPA schuimfilters, hoeft het Dyson ASTM HEPA filter niet te worden vervangen, maar gewoon regelmatig met schoon water te worden gereinigd. Astmapatiënten en mensen met een stofallergie zullen dit apparaat op prijs stellen, omdat de lucht in huis na de reiniging gezonder is dan ervoor.

Zijn transparante opvangbak heeft een hygiënisch ledigingssysteem met één druk op de knop (in vergelijking met 2 voor het eerste model). Deze handeling is kinderlijk eenvoudig en zeer nuttig omdat de kleine capaciteit (0,8 L) betekent dat hij na elk gebruik moet worden geleegd. Ook moet worden opgemerkt dat de collector iets moeilijker op de basis te klemmen is dan het vorige model.

Geluidsniveau

De fabrikant geeft een winst van 25% aan in vergelijking met de vorige modellen (DC36 en +). Het geluid van de motor bedraagt 80 dB, wat nog steeds vrij luidruchtig is, vooral in vergelijking met modellen zoals de Bosch Relaxx’x Prosilence66, die slechts 66 dB produceert.
Dyson Cinetic Big Ball Absolute 2 stofzuiger

Zuigen

Over het algemeen zijn de zuigprestaties van de Cinetic Big Ball Absolute 2 zeer bevredigend, wat we hebben vastgesteld tijdens een eerder nieuwslab gewijd aan de zuigkracht van dit apparaat.

Op harde vloeren, gebruikten we eerst de klassieke luchtborstel. Hij wordt verondersteld automatisch in hoogte te verstellen, afhankelijk van de gestofzuigde vloer. De gebruiker kan de instelling zelf wijzigen indien nodig. We hebben deze variator op de maximumstand gezet (zeer hoge borstelstand) omdat de borstel niet aan de vloer bleef kleven. In deze configuratie hebben we 85% van het afval in 30 seconden verzameld, wat goed is, maar nog steeds verre van perfect. Ter vergelijking: de Bosch Relaxx’x BGS5SIL66C nam 100% van het afval op in dezelfde hoeveelheid tijd.

Bij gebruik van de bij het apparaat geleverde vloerborstel zijn de zuigprestaties veel bevredigender, aangezien we 100% van het afval in 30 seconden hebben opgezogen.

Daarna voerden we onze stofzuigtest uit op fijn tapijt. Voor deze test hebben we de klassieke borstel gebruikt, maar deze keer hebben we de snelheidsregeling op het minimum gezet (zeer lage borstelstand). Dat komt omdat de borstel in dit gebied te veel aan de vloer kleeft. Aan het eind van de test hadden we na 30 seconden 63% van het afval opgezogen. Om een bevredigender resultaat te bereiken, herhaalden wij de test met de TurbineHead-borstel. De TurbineHead is gemaakt van nylon borstelharen en wordt gebruikt op tapijten en vloerkleden. Met deze borstel was na 30 seconden zuigen 93% van het afval in de opvangbak. Een goed resultaat.

Tenslotte hebben we op dikke tapijten eerst de klassieke borstel gebruikt met de variator op minimum ingesteld (zeer lage borstelstand). Vergeet niet dat dit testoppervlak bijzonder moeilijk is voor onze machines. Na 30 seconden hebben we 75% van het afval, wat bevredigend is. Na 2 minuten afzuigen heeft de Cinectic Big Ball Absolute 2 93% van het materiaal opgevangen. Wanneer hij wordt uitgerust met de TurbineHead-borstel, doet hij het beter en verzamelt hij bijna al het materiaal in 2 minuten (98% precies). Dit resultaat plaatst hem bij de beste stofzuigers in onze vergelijking op dit oppervlak.

Geluid

Dyson staat niet bepaald bekend om zijn akoestische discretie. Voor de Absolute 2 belooft de fabrikant een maximaal geluidsniveau van 80 dB(A), wat vrij luid is. Wij hebben 68 dB(A) gemeten met de luchtborstel, ongeacht of deze op het minimum- of maximumniveau was ingesteld. Met de vloerborstel is het geluidsniveau echter veel hoger en bereikt het 74 dB(A). Hoewel deze stofzuiger stiller is dan Dyson belooft, is hij nog steeds vrij luidruchtig voor dit type machine. Ter vergelijking: de Bosch Relaxx’x Ultimate ProSilence64 produceert 65dB(A) op harde vloeren en 61dB(A) op tapijten.

Voordelen

 • Vrijwel geen onderhoud.
 • Heel gemakkelijk te legen.
 • Gemakkelijk te hanteren.
 • Compact.
 • Wordt geleverd met een overvloed aan accessoires.
 • Goede zuigprestaties op alle vloeren.

Nadelen

 • Luidruchtig.
 • Collector vrij klein.

Conclussie

De Cinetic Big Ball Absolute 2 is voor stofzuigers wat de Concorde is voor de luchtvaart: hij is lawaaierig maar krachtig! Was de eerste versie van de Absolute al geprezen in onze kolommen, dit model is door de fabrikant verbeterd, met name wat betreft het ledigingssysteem. We hebben eigenlijk niet veel te zeggen over deze onderhoudsvrije stofzuiger. Om kieskeurig te zijn, de Cinetic Big Ball Absolute 2 is nog steeds behoorlijk luidruchtig.

Productspecificaties

 • Merk: Dyson
 • Garantie: 5 jaar
 • Afhandeling van je defect: Bij jou thuis
 • Bouwkwaliteit: Middenklasse
 • Zuigkwaliteit op tapijt: Middenklasse
 • Zuigkwaliteit op harde vloeren: Basisklasse
 • Wendbaarheid volgens klanten: Zeer goed
 • Schoonmaakresultaat volgens klanten: Uitstekend
 • Geschikt voor vloertype: Harde vloeren, Hoogpolig tapijt, Houten vloeren, Laagpolig tapijt
 • Stofzuiger geschikt voor: Dierenharen
 • Type stofopvang: Zonder zak
 • Capaciteit opvangzak: 0,8 l
 • Capaciteit opvangbak: 0,8
 • Maximaal geluidsniveau: 80 dB
 • Diameter stofzuigerbuis: 32 mm
 • Vermogen: 700 W
 • Kabellengte: 6,6 m
 • Actieradius: 9,64 m
 • Gewicht: 7,89 kg
 • Materiaal: Kunststof
 • Materiaal stofzuigerslang: Kunststof
 • Materiaal wielen: n.v.t.
 • Breedte: 29,5 cm
 • Diepte: 34,8 cm
 • Hoogte: 40 cm
 • Kleur: Grijs
 • Categorieën: Stofzuigers – Traditionele stofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: Dyson Cinetic Big Ball
 • Merk: Dyson
 • Met of zonder stofzak: Zonder zak
 • Snoerlengte: 6 tot 9 meter
 • Geluidsniveau: Luid (vanaf 75 dB)

Recent Posts