Dyson V8 Absolute


Terwijl Dyson al een grote stap heeft gezet op de stofzuigermarkt en de concurrentie ver achter zich heeft gelaten, biedt de Britse fabrikant met de V8 Absolute een nieuw “schoon” ledigingssysteem en een verbeterde autonomie. Op papier heeft de V8 alles om te behagen.

Dyson V8 Absolute

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De V8 Absolute, die in juni werd gepresenteerd, is vorige week in de winkels verschenen. Hij wordt voor €599 gelanceerd en maakt gebruik van dezelfde architectuur als zijn voorgangers, maar is tegelijkertijd veelzijdiger. De belangrijkste belofte van Dyson is een betere autonomie van maximaal 40 minuten – laten we ons niet laten meeslepen, het “maximaal” is belangrijk! Een ander punt van verbetering is het “schone” ledigingssysteem van de collector. Dit proces, dat wordt gebruikt op de Big Ball stofzuiger, is hier aangepast aan een bezem: een afdichting loopt langs het filterblok om het stof bij het legen uit te werpen. Ten slotte zijn er veel kleine verbeteringen aangebracht om het comfort van de gebruiker te optimaliseren, zo is ons beloofd.

Gebruiksgemak

De V8 Absolute volgt het unieke ontwerp van de staande stofzuigers van Dyson, met de motor, het verdeelstuk en de handgreep boven op een lange, slanke steel waaraan de accessoires zijn bevestigd. Dit biedt veelzijdigheid omdat het kan worden gebruikt op de vloer, op hoogte of als een handstofzuiger.

De hoofdunit lijkt sterk op die van de V6 Absolute, net als het gewicht (1,6 kg, terwijl Dyson een totaalgewicht van 2,6 kg claimt). Wat de telescopische buis betreft, verandert Dyson de kleur op elk nieuw model en de V8 ruilt de roze buis van de V6 in voor oranje, die nog steeds mat is en geen vingerafdrukken opvangt.

De filters bevinden zich op dezelfde plaatsen (aan de achterkant van het motorblok en in het midden). Het is nog steeds een trekker die de zuiging activeert en het proces stopt wanneer hij wordt losgelaten. Hoewel dit vrij flexibel is, blijven we Dyson vragen om een systeem om het te vergrendelen en continu te kunnen stofzuigen. De keuze voor een dergelijk systeem is echter vrijwillig: het automatisch stoppen van de afzuiging (bijvoorbeeld wanneer u iets verplaatst) spaart de batterij. Een keuze die we kunnen begrijpen bij het gebruik ervan.

De maximale aan/uit-knop heeft een andere plaats en vorm gekregen. Bij eerdere versies, met name de V6 Absolute, was hij achteraan de motor geplaatst. Het is nu een drukknop (geen controlelampje) die boven op de motor/handgreep is gemonteerd. In deze positie is het duidelijk zichtbaar voor de gebruiker, die niet de fout kan maken de max-stand geactiveerd te laten en zo mogelijk veel bereik te verliezen.

Dyson heeft de indicatoren voor batterijstatus geüpgraded – eindelijk! Op vorige versies was er een enkel licht. De V8 heeft een preciezere weergave op basis van drie lampjes die geleidelijk doven naarmate de accu leeg raakt. Het is een handige manier om op de situatie te anticiperen.

Een andere verandering is dat de klemmen waarmee de accessoires aan de telescopische buis en de buis aan het motorblok worden bevestigd, veel soepeler en praktischer zijn; zij zijn dezelfde als die op de Big Ball slede. Het is veel comfortabeler in gebruik.

De V8 wordt geleverd met een grote turboborstel (met gedraaide nylon- en koolstofvezelharen) zoals die op de V6, een Fluffy-borstel, een kleine turboborstel en twee kleine mondstukken die op de oplaadbasis zijn opgeborgen. Het accessoirepakket is compleet, maar de twee vloerborstels zijn dik en passen, in tegenstelling tot de dunne vloerborstel van de V6, niet onder sommige lage meubels.

De oplaadvoet voor wandmontage blijft dezelfde, discreet en praktisch. Hij is ook geschikt voor de kleine sproeiers. Het is belangrijk om te onthouden dat de basis essentieel is, want door hun architectuur passen de borstels van Dyson niet in een geparkeerde positie, wat voor sommige gebruikers verontrustend of zelfs gênant kan zijn.

Het nieuwe ledigingssysteem optimaliseert niet alleen het onderhoud, maar draagt ook bij tot het algemene comfort van de V8. De vorige borstels van Dyson waren al erg comfortabel in gebruik; we vinden het fijn dat een paar ‘niggles’ de ervaring nog beter maken.

Onderhoud

Een van de belangrijkste veranderingen is het afvoersysteem. Vroeger moest je een knop indrukken om de collector te openen en te legen. Nu trek je aan een klein lipje aan de bovenkant. Een afdichting glijdt langs het filterblok en leidt het stof naar beneden. Als je hem helemaal uittrekt, gaat de collectordeur zelfs automatisch open. Het filterblok is nu van metaal en heeft een zeer fijn rooster, waarin het afval niet vast komt te zitten. De pakking past heel goed.

Het proces is efficiënt, goed doordacht en zelfs bij het sluiten raakt het niet geblokkeerd, zoals ons een paar keer is overkomen met de Big Ball slede. Het zal bijzonder op prijs worden gesteld door mensen met huisdieren, wier haar de neiging heeft zich op te hopen tussen het filterblok en de wand van de collector, waardoor het legen wordt bemoeilijkt.

Het multi-cycloonfiltersysteem is even effectief als altijd en in onze tests, inclusief onze cacao-zuigtest, zijn de filters brandschoon. Ze komen er onberispelijk uit zonder een grammetje te zijn aangekomen.

In het midden van het filterblok bevindt zich een cilindrisch filter vóór de motor, gevolgd door een rond luchtuitlaatfilter achter het motorblok. Beide zijn afwasbaar met water; Dyson raadt maandelijkse reiniging aan.

Wat de borstels betreft, deze kunnen allemaal worden verwijderd, of het nu de turboborstel of de Fluffy-borstel is. Dit verwijdert haren, haren van huisdieren en franjes van het tapijt van de borstels.

Wat de Fluffy borstel betreft, zijn de stoffen rollen zelfs wasbaar.

Schoonmaken is beperkt en Dyson maakt het gemakkelijk.

Stofzuigen

Op te merken valt dat de V8 in de maximumstand krachtiger is dan zijn voorganger (115 airwatt tegen 100 AW voor de V6). Volgens onze tests is de normale stand voldoende voor alle oppervlakken, als u de juiste borstel kiest.

Op zeer vuile harde vloeren en met dik vuil doet de turboborstel het verrassend genoeg beter, en verzamelt alle testrijst in 30 seconden op normaal vermogen. De Fluffy borstel moet de max modus gebruiken om al het afval in 30 seconden op te rapen (96% in de normale modus).

Voor fijne tapijten is de Fluffy-borstel de beste keuze, omdat deze in de normale stand al het afval in 30 seconden verzamelt. De turboborstel doet het vrij goed (97%), maar met maximaal vermogen.

Op dikke tapijten ten slotte leveren de twee accessoires opnieuw goede resultaten, met een betere efficiëntie van de turboborstel, die alle testrijst opzuigt in minder dan 2 min, en 98% bereikt in 1 min. De Fluffy borstel, die meer geschikt is voor harde vloeren, laat het niet afweten (97% in 2 minuten).

De resultaten zijn uitstekend op alle oppervlakken, zonder enige weerstand van de vloer, en dus zonder inspanning.

Geluid

Dyson is erin geslaagd om het geluidsniveau van zijn V8 te verlagen. In feite was lawaai het grootste probleem met de V6 (van 78 tot 80 dB(A)). We hebben veel minder gemeten aan de V8: in de normale modus 66 dB(A) met de Fluffy-borstel en 70 dB(A) met de turboborstel. In de max-stand stijgt het geluidsniveau onvermijdelijk een beetje, van 72 tot 74 dB(A). Dit is nog ver verwijderd van het hoge niveau van de V6.

Verbruik

Zodra de batterij is opgeladen, is het verbruik nihil, wat bijzonder waardevol is voor dit type apparaat dat constant op het lichtnet aangesloten blijft. Tijdens het opladen verbruikt de V8 22,7 W. Een volledige lading duurt ongeveer 5 uur (iets langer dan de V6, 3 uur) en verbruikt 0,072 kWh.

Behandeling van

Sinds de eerste generaties Dyson stofzuigers is de fabrikant erin geslaagd het motorblok/handvatdeel, het deel dat voornamelijk op de arm drukt, lichter te maken. In dit geval heeft de V8 nog steeds een redelijk gewicht, wat betekent dat hij gemakkelijk schoon te maken is, zelfs tijdens lange sessies. De koppen zijn ook flexibel en de telescopische buis is slank, zodat u gemakkelijk tussen of onder meubels kunt komen. Tot slot zijn Dyson bezems door hun formaat veelzijdig, waardoor ze op hoogte, op de vloer of zelfs op een bank (in de “stofzuigstand”) kunnen reinigen, de auto…

Autonomie

De fabrikanten kondigen altijd een autonomie aan van “tot x minuten”, dat wil zeggen bij het laagste vermogen. In het geval van de V8 claimt Dyson “tot 40 minuten”. Zodra de gemotoriseerde borstels worden gebruikt (d.w.z. de twee borstels voor vloeronderhoud of de mini-turboborstel), vermindert de autonomie. Het kan wel 40 minuten duren (in de normale stand), maar alleen bij gebruik van de kleine sproeiers (wij hebben 43 minuten gemeten). Dit zal degenen bevallen die bijvoorbeeld graag hun auto schoonmaken, maar u moet niet verwachten dat u 40 minuten lang de vloeren in uw huis schoonmaakt.

In de normale stand bedraagt de levensduur van de batterij 30 minuten met de Fluffy borstel en 25 minuten met de turboborstel. Onze tests bevestigden deze tijden (in elk geval maten we ongeveer 1 minuut meer). Dit is nog steeds een winst van 5 tot 10 minuten in vergelijking met de V6.

Tot slot, op maximaal vermogen belooft Dyson slechts 7 min – wij maten 8 min 59 s (met gemotoriseerde borstel) – dat is 2 min meer dan de V6. Dit is nog steeds niet veel, maar in de meeste gevallen, vooral voor het reinigen van normaal vuile vloeren (onze tests zijn uitgevoerd in “extreme” situaties), is de normale modus voldoende.

Voordelen

 • Zeer goede zuigkracht op alle vloeren.
 • Zeer effectieve lucht-/stoffiltratie.
 • Handig en robuust.
 • Verbeterde autonomie.

Nadelen

 • Geen systeem om de trekker te vergrendelen.
 • Dikke vloerborstels.
 • Geen parkeerplek buiten de muurlader (vanwege de architectuur).

Dyson V8 Absolute steelstofzuiger

Conclussie

De V8 Absolute heeft de sterke punten van zijn voorgangers geërfd: veelzijdigheid, manoeuvreerbaarheid en een uitstekende zuigcapaciteit op alle vloeren. Het nieuwe ledigingssysteem werkt wonderwel, het beperkt het contact met stof. Ook de autonomie, zoals beloofd door Dyson, is verbeterd. Ten slotte zijn enkele ergonomische punten herzien, zoals het verbindingssysteem voor accessoires of de weergave van het batterijniveau, waardoor het gebruikscomfort is geoptimaliseerd. Met deze V8 heeft Dyson opnieuw een stofzuiger geproduceerd die zeer aan te bevelen is.

Productspecificaties

 • Merk: Dyson
 • Model: V8
 • Kleur: Roze
 • Geluidsniveau : 82 dB
 • Type stofopvang: Zakloos
 • Inhoud opvangreservoir: 0,5 liter
 • Hepa luchtfilter: HEPA 13
 • Gebruikstijd laagste stand: 40
 • Gebruikstijd hoogste stand: 10
 • Airwatts: 0
 • Oplaadbaar: Ja
 • Oplaadtijd: 300 minuten
 • Voedingstype: 2-draads
 • Vermogen: 0 Watt
 • Draadloos: Ja
 • Type zuigmond: Turbozuigmond | Parketzuigmond | Kierenzuigmond
 • Gewicht: 0 kg
 • Aan/uit-schakelaar: Ja
 • Geschikt voor vloeistoffen: Nee
 • Indicatielampje: Nee
 • Muur montage: Ja
 • In hoogte verstelbaar: Ja
 • Parkeerstand: Ja
 • Oplaadbaar: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Led verlichting zuigmond: Nee
 • Plaatsing stofreservoir: Boven
 • Standen: Laag | Turbo
 • Inclusief geïntegreerde kruimelzuiger: Ja
 • EAN: 5025155031537
 • Artikelnummer: 227312-01
 • Gewicht verpakking: 6,42 gram
 • Afmetingen verpakking: 15,4 x 87 x 27,1 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 124,4 x 22,4 x 25 cm
 • Verpakkingsinhoud: –
 • Fabrieksgarantie termijn : 2 jaar
 • Reparatie type : Carry-in
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Universeel
 • Aantal meegeleverde accu’s/batterijen: Geen
 • Accu-platform: Geen accu-platform
 • Gewicht stofzuiger: 4.8 kg
 • Categorieën: Stofzuigers – Steelstofzuigers – Stofzuigen
 • Serie: Dyson V8
 • Merk: Dyson
 • Wat vind je belangrijk?: Stofzuiger voor huisdierharen, Draadloze steelstofzuiger, Stofzuiger tegen allergieen, Met geïntegreerde kruimelzuiger
 • Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen, Hoogpolig tapijt
 • Handige opties: Met wandmontage, Kan rechtop staan

Recent Posts