Ergonomie in de keuken: gezonde en praktische keukenplanning

Het plannen van de kortst mogelijke werkafstanden, het bieden van de juiste werkhoogte en kasten op een verstandige en praktische manier – zo kan ergonomie kort en scherp worden samengevat. Toegegeven, dit klinkt in eerste instantie logisch en vanzelfsprekend. Toch is het de moeite waard om meer aandacht te besteden aan ergonomie bij het plannen van de keuken, zodat deze op de lange termijn niet barst in de gewrichten en terug.

Wat betekent “ergonomische keukenplanning”?

De term “ergonomie” komt uit het Grieks en bestaat uit de twee woorden “ergon” (werk) en “nomos” (wet). De term beschrijft over het algemeen de wetten van het menselijk werk, maar wordt vooral gebruikt voor de anatomisch aangename vormgeving van werk en objecten. Onder ergonomische keukenplanning wordt daarom verstaan de “humane” planning van een keuken. Het doel is om de keuken zo in te richten dat het werk zo aangenaam mogelijk en zacht voor ons lichaam is. Zodat u lang en ook rugvriendelijk zo effectief mogelijk in uw keuken kunt koken en werken, moet de keuken worden afgestemd op u, uw gewoonten en uw lichaam. Hieronder geven we je tips over hoe dit kan.

Onder- en wandkasten

Bovenkasten zijn vooral geschikt voor het opbergen van al dat keukengerei dat je niet regelmatig of zelfs één keer per jaar nodig hebt. Als u hoog en veel wilt stapelen, moet u ervoor zorgen dat u de wandunits uitrust met vaste inzetborden. Wij adviseren u ook om wandkasten met deuren te gebruiken. Hoewel liftdeuren mooi en praktisch zijn, zijn ze alleen te bereiken door kleine mensen met krukken of krukken.

Keukenkastjes goed opbergen en plannen

Keukenkastjes goed opbergen en plannen

Voor onderkasten zijn uittrekkasten bijzonder ergonomisch. Hoogwaardige kastuittrekbare kasten zijn bestand tegen een zware belasting van zware keukenapparatuur, een roterende carrousel in de Hoekkast maar kan hier in de problemen komen.

Lees ook:   Van Welke Alcohol Word Je Niet Dik?

Kookplaat

Als je graag veel kookt, moet je overwegen om de kookplaat iets lager te plaatsen. Dus zelfs in grote kookpotten kun je de bodem nog steeds zien en beter roeren. De kookplaat is echter ook voor kinderen beter bereikbaar.

Werkoppervlakken en diepte van het werk

Kortom, hoe meer werkoppervlak en opslagruimte, hoe beter. Daarom kan het werkoppervlak theoretisch niet diep genoeg zijn. Een diep werkoppervlak kan echter ook ongemakkelijk zijn voor kleinere mensen. Rechte hoeken zijn daarom perfect als opbergruimte voor keukenapparatuur zoals koffiemachines of keukenmachines.

De juiste werkhoogte beschermt de rug tijdens het koken

De juiste werkhoogte beschermt de rug tijdens het koken

De ideale werkhoogte bereken je eenvoudig zelf: Om je ideale werkhoogte te bepalen, hoef je alleen maar rechtop te gaan staan, je armen haaks te buigen en vervolgens de afstand van de vloer tot de elleboog te meten. Zodra je nog eens 15 centimeter van deze waarde aftrekt, heb je de optimale werkhoogte die je hebt. ergonomisch werken Kunt.

Zinken

Hoewel de meeste moderne keukens zijn uitgerust met een vaatwasser en de meeste gerechten erin terechtkomen, is de gootsteen een plek waar je veel tijd kunt doorbrengen. Vooral na grote feesten en meergangenmenu’s is er een grote hoeveelheid gerechten, die ook met de hand gewassen moeten worden. Als je veel met de hand wast of misschien geen vaatwasser in huis hebt, is het logisch om de gootsteen iets hoger te installeren. Zo kunt u comfortabel en rechtop staan tijdens het spoelen.

Elektrische apparaten

Oven en stomer op stahoogte zijn praktisch en veilig

Oven en stomer op stahoogte zijn praktisch en veilig

Veel elektrische apparaten (OTTO-bonnen voor huishoudelijke apparaten) zoals stomers, ovens en vaatwassers worden niet meer in de basisunits geïnstalleerd, maar op ooghoogte. Dit is niet alleen gemakkelijk voor u. Want bij het openen van de stomer, oven en vaatwasser raakt de hete lucht je soms in het gezicht, wat ook voor kinderen en huisdieren onaangenaam kan zijn. Wanneer geïnstalleerd op ooghoogte, kunt u ze hiertegen beschermen.

Lees ook:   Designo keuken: prijs, kwaliteit, fabrikant en ervaring met het keukenmerk MHK

Linkshandig of rechtshandig?

Ooit afhankelijk van of je links- of rechtshandig bent, werk je in de keuken van rechts naar links of andersom. Daarom moet u uzelf zorgvuldig observeren voordat u de keuken plant en uw gewenste werkrichting opnemen in de keukenplanning. Dit geldt ook voor de oriëntatie van je gootsteen.

Installatie van een gootsteen: gootsteen links, rechts of omkeerbaar? Wat is beter?

Conclusie: Ergonomische keukenplanning

Pas de installatie van wandunits en de hoogte van de werkoppervlakken aan de persoon aan die het meeste werk in de keuken afhandelt. Incidentele chef-koks daarentegen kunnen kleine compromissen comfortabel accepteren.