Eten met vrienden: hoe word je de perfecte gastheer

Wanneer u vrienden bij u thuis uitnodigt, wilt u hen niet alleen imponeren met het gekookte eten, maar ook met de perfecte gastvrijheid. Net als in een restaurant wordt zelfs het beste eten beïnvloed door slechte service. Dus als je een groep uitnodigt om een gezellige avond door te brengen, moet je je voorbereiden. Als gastheer en kok moet je intern één ding toegeven: de avond zal alleen gezellig zijn voor de gasten, voor jezelf zal het erg stressvol zijn. De complimenten over het geweldige, heerlijke eten en de uitstekende wijn maken de inspanning echter goed.

Organisatie in de keuken

Vooral als u een menu plant dat uit meerdere gangen bestaat, moet u de aanpak van tevoren bepalen. Het koken van verschillende gangen en aandacht besteden aan de gasten is al stressvol genoeg. Als er koude cursussen zijn, moeten ze ’s ochtends worden bereid. Als er een cursus met tomatensaus of soep is, kan deze de dag ervoor worden bereid – omdat soepen en tomatensauzen de dag erna nog beter smaken omdat ze de kruiden absorberen. Al ’s middags moet het voedsel worden gesneden en in trays worden geplaatst. De vaatwasser moet ook geleegd en leeg zijn, zodat je de gebruikte borden ’s avonds meteen kunt wegzetten en ze niet in de weg staan in de keuken.

Regels instellen in de keuken

Als een vriend van tevoren komt helpen, of de partner wil je helpen, dan moet je een paar regels opstellen. Iedereen die vaak en veel kookt voor meerdere mensen weet hoe stressvol het proces kan zijn en daarom moet het duidelijk zijn: de kok heeft de leiding. Hulp is altijd welkom, maar als je echt wilt helpen, moet je precies doen wat de chef zegt. Het is het beste om de kakkerlakken voedsel in blokjes of plakjes te laten snijden. Al het andere dat controle nodig heeft, kun je beter zelf doen. Er is niets erger dan een gestreste gastheer voor je te hebben.

Tip: Ontwerp liefdevol een menukaart, print het uit en leg het op de borden. Dit maakt een goede en professionele indruk.

De perfecte gastheer

Het eten ruikt al, de tafel is uitgebreid gedekt, het bestek en de glazen zijn gepolijst, er staan verse waterkannen op tafel en de gasten zijn al gearriveerd. Nadat iedereen aan tafel zit, vraag je wat de gasten willen drinken (misschien een aperitief?). Als de chef-kok een wijnaanbeveling heeft, moet de wijn worden geopend en aan tafel worden gegoten. Voor elke gang moet de kok uitleggen wat er wordt geserveerd. Heel belangrijk: eerst vrouwen dienen en dan mannen. Als een gast een bijna leeg glas heeft, moet u vragen of u kunt bijvullen.

Belangrijk: Maak de borden nooit van tafel af als een gast nog aan het eten is. Wacht altijd tot iedereen klaar is.

Hard werken

Het is niet alleen veel werk om een zevengangenmenu te koken en zo te organiseren dat alles perfect smaakt en eruit ziet, maar ook om op de glazen te letten, de borden uit en in de vaatwasser te zetten en de nieuwe fles wijn te openen en in te schenken. Maar als iedereen vol en tevreden is, iedereen enthousiast is over het heerlijke eten en de geweldige gastvrijheid, dan was het zeker het harde werk waard. Er is echter één nadeel: de gasten zullen zo enthousiast zijn dat ze bijna elke week een maaltijd met je willen. Dit is vleiend, maar eens per maand of om de twee weken is genoeg. Omdat je het doet uit liefde voor het koken en uit liefde voor de gasten.

Foto credit: iko – fotolia