Gebakken aardappelen uit de oven – recept, ingrediënten, bereiding

Bereid in een pan, gebakken aardappelen zijn een prachtige aanvulling op vlees, vis en groenten. Ze smaken ook geweldig als een apart gerecht met een paar gebakken eieren of verhoogde hamblokjes. Wist je dat je deze klassieker ook in de oven kunt bereiden? We zullen je vertellen hoe gebakken aardappelen uit de oven bijzonder goed werken.

Geniet van gebakken aardappelen met minder vet en toch volledig aromatisch

Gebakken aardappelen zijn gewoon heerlijk en een gerecht voor het hele gezin. Omdat ze echter onder geen enkele omstandigheid in de pan mogen branden, gebruiken de meeste koks veel frituurvet, reuzel, boter of olie om de aardappelen te kunnen draaien totdat ze van alle kanten perfect zijn. Bij het bereiden van gebakken aardappelen uit de oven bespaar je deze calorieën en geef je de aardappelen een sterke smaak met verse kruiden. Natuurlijk is de klassieke gefrituurde aardappelkruiden geen probleem. De aardappelen uit de oven gaan goed samen met minder sterke dips, zaziki, maar natuurlijk ook gegrild voedsel, groenten of malse stukjes vlees.

Gebakken aardappelen uit de oven

Gebakken aardappelen uit de oven

Ingrediënten voor 4 personen

  • 15 tot 25 middelgrote aardappelen, afhankelijk van de honger
  • 2 uien, wit of rood
  • verse tijm en rozemarijn of marjolein en gedroogde komijn
  • Paprikapoeder zoet
  • Olijfolie
  • eigen ingrediënten zoals hamblokjes, peterselie of gedroogde tomaten

Keukenaccessoires

  • een diepe plaat of grote ovenschaal
  • een kom
  • een dunschiller
  • een vel bakpapier

Bereiding: De perfecte gebakken aardappelen – snel en gemakkelijk

Bereid gebakken aardappelen correct voor

Bereid gebakken aardappelen correct voor

1) Was de aardappelen grondig in koud water, droog ze en schil ze. Als je de schillen wilt eten, moet je kiezen voor een kleinere vroege variëteit met een dunne schil. Snijd de aardappelen in plakjes van niet dikker dan 1 centimeter en doe ze in een grote kom.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Dorade royale met een gevulde aardappel

2) Pel de uien en snijd ze in kleine blokjes of langsreepjes en voeg ze toe aan de aardappelen. Hak nu de geselecteerde kruiden in kleine stukjes en voeg ze samen met 2 eetlepels olijfolie toe aan de kom. Als je andere ingrediënten wilt koken, worden ze nu toegevoegd. Roer het mengsel voorzichtig door. Klassieke gebakken aardappelen worden meestal gekruid met marjolein, komijn en paprikapoeder. Een mediterraan mengsel zoals oregano en tijm of tijm en rozemarijn geeft de aardappelen later ook een sterke smaak. Als je niet van kruiden houdt, gebruik dan een kant-en-klaar gefrituurd aardappelkruidmengsel.

3) Verdeel het mengsel op het bakpapier in de vorm of op de schaal en strooi er zout en peper over. De ruiten moeten zo min mogelijk afdekken. Nu kunnen de gebakken aardappelen in de oven.

4) Kook de aardappelen ongeveer 30 minuten op 200 graden circulerende lucht. Voorverwarmen is niet nodig. Als je besluit om de aardappelen na 15 minuten te draaien, zal het openen van de oven ze minder knapperig maken. Als je ze continu laat bakken, zijn ze moeilijker los te maken maar knapperiger.

Serveersuggesties

Gebakken aardappelen met dip

Gebakken aardappelen met dip

Zodra de gebakken aardappelen gaar zijn, zijn er veel manieren om ze te serveren. Veel gezinnen zetten graag een frisse groene salade op tafel of bereiden verschillende dips die iedereen aan tafel naar believen kan gebruiken. Wil je dat de gebakken aardappelen uit de oven als hoofdgerecht dienen, dan kun je ze bijvoorbeeld na het bakken bestrooien met Parmezaanse kaas. Dit geeft ze een zeer sterke smaak.

Lees ook:   Pasta met boerenkool en rookworst

Tip: In plaats van de aardappelen in plakjes te snijden, kun je ze ook op de klassieke manier in aardappelpartjes vormen. Zorg ervoor dat de aardappelen niet te veel olie opnemen. Door het kleinere oppervlak worden aardappelpartjes of spleten vaak iets te zacht als ze opzuigen.

Meer over dit onderwerp: