Gehakt is grijs: waarom is het?

Gehakt wordt grijs

Gehakt, varkensvlees of gevogelte wordt op vele manieren gebruikt in de keuken. Het gehakt kan worden gebruikt om fijne gehaktballetjes, gehaktbrood, chili con carne of zelfs een smakelijke Bolognesesaus te bereiden. Bij de slager wordt het gehakt meestal vers bereid. In winkels is de populaire hack verkrijgbaar in een verzegelde plastic verpakking in het gekoelde schap. Zelfs na een korte bewaarperiode kan het gehakt grijs worden. Wat is de reden hiervoor?

De houdbaarheid van vers gehakt is ernstig beperkt

Wanneer u vers gehakt koopt bij uw vertrouwde slager, wordt het meestal verpakt in een gecoat waspapier. Het wordt ook aangeboden in trays gemaakt van polystyreen en rekbare plastic film. Op dit gehakt moeten de woorden “vers van de dag” worden aangebracht. Na slechts een paar uur in de koelkast begint het gehakt van kleur te veranderen. Dit is een chemisch proces en zegt niets over de houdbaarheid van het gehakt. Vooral aan de randen of op het oppervlak waarop het gehakt rust, begint het eiwit myoglobine de pigmenten van het vlees te veranderen. De reden is simpelweg een gebrek aan zuurstof. Als u het verse gehakt draait en het vóór de bereiding aan frisse lucht blootstelt, moeten deze gebieden weer roze worden. Je moet het verse gehakt nog dezelfde dag nog van de slager bakken. Gekookt kan het nog 2 dagen in de koelkast worden bewaard. Het onmiddellijk invriezen van het gehakt is ook mogelijk.

In de supermarkt wordt gehakt verpakt in een beschermende atmosfeer

Als u uw gehakt in de supermarkt koopt, kan het meerdere dagen onder de beste omstandigheden worden bewaard. De kunststof schelpen zijn gelast met een folie. De omgevingslucht in de verpakking werd vervangen door een mengsel van zuurstof, koolstofdioxide en eventueel stikstof. De vakman en de fabrikanten noemen dit mengsel vaak gewoon een beschermende atmosfeer. Deze beschermende atmosfeer zorgt ervoor dat het vlees meerdere dagen zijn roze kleur behoudt. Toch moet je het gehakt uit de supermarkt ook zo snel mogelijk consumeren of ompakken en invriezen. Het gehakt is normaal gesproken slechts enkele dagen houdbaar bij een temperatuur van +2 tot +4 °C. Deze temperatuur wordt meestal niet altijd bereikt in een standaard koelkast. Als je gehakt grijs is in de verzegelde buitenverpakking van de supermarkt, moet je het meteen in de prullenbak doen.

Lees ook:   Hoe Lang Kan Yoghurt Buiten Koelkast?
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.