Geroosterde amandelen zijn knapperig, zoet en mogen niet ontbreken op een kerst- of beursbezoek. Maar je kunt de traktatie ook thuis bereiden. En natuurlijk smaakt het veel beter als het zelfgemaakt is! Met de drie ingrediënten amandelen, suiker en water kun je op elk moment van het jaar geroosterde amandelen bereiden.
Traditioneel worden geroosterde amandelen bereid in een koperen ketel, omdat koper warmte geleidt en uitstekend opslaat. Als je de volgende dingen in gedachten houdt, kun je eenvoudig de populaire klassieker in de pan of pot imiteren.
De juiste amandelen
Het is het beste om amandelen met schaal te kiezen. Omdat de suiker beter aan de schil hecht, krijgen de amandelen een mooie knapperige schil. Kies je voor geblancheerde amandelen, dan karameliseert de suikerlaag gelijkmatig en wordt de schil iets fijner.
De juiste suiker
Je moet zeker witte, geraffineerde suiker gebruiken, omdat het snel en gelijkmatig karamelliseert. Tip: Als je de karakteristieke ongelijke knapperige hoes wilt hebben, moet je wat bruine suiker of vanillesuiker toevoegen. Let op: poedersuiker en rietsuiker karamelliseren slecht omdat ze onzuiverheden bevatten.
De juiste verhouding van amandelen en suiker
Hoeveel suiker je gebruikt, kun je bepalen aan de hand van je smaak. Als je de geroosterde amandelen zoet wilt hebben, gebruik dan een verhouding van 1:1, d.w.z. voor elke 200 g amandelen zijn er 200 g suiker. Als je ze niet zo zoet vindt, wordt een verhouding van 2: 1 aanbevolen, d.w.z. voor elke 200 g amandelen zijn er 100 g suiker.
De juiste pan
Een grote, diepe ijzeren pan is uitstekend. Als je geen geschikte pan bij de hand hebt, gebruik dan een ongecoate roestvrijstalen pot. Gebruik een houten of plastic spatel om te roeren, zodat je de bodem van de pan niet beschadigt. Stop nooit met roeren, want de suiker kan na een paar seconden verbranden. Tip: Maak je pan direct na het verwijderen van de amandelen schoon, anders wordt het moeilijk om de suiker eraf te krijgen.
Ingrediënten voor gebakken amandelen
Voor ongeveer 300g geroosterde amandelen (4 personen) heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 200g amandelen met schil
- 100g suiker
- 1 pakje vanillesuiker
- 100ml water
De werktijd is ongeveer 20 minuten. Belangrijk: Blijf altijd bij de pan en roer de amandelen gestaag door.
De juiste voorbereiding
Stap 1: Voeg de suiker, vanillesuiker en water toe aan de pan en breng aan de kook op middelhoog vuur. Tip: Voeg een snufje zout toe bij het roosteren. Maak je geen zorgen, je zult geen zoutsmaak opmerken als het zout verdwijnt. Integendeel, het zout versterkt de zoete smaak van de gekarameliseerde suiker.
Stap 2: Wanneer het suikerwater kookt, kunt u de amandelen aan de pan toevoegen. Na 5-7 minuten verdampt de vloeistof, kristalliseert de suiker en bedekt de amandelen met een droge laag. Blijf de amandelen verwarmen totdat de karamel weer vloeibaar is.
Stap 3: Zodra de amandelen bedekt zijn met vloeibare karamel, moet u de afgewerkte amandelen op een bakpapier met een spatel leggen en ze indien nodig met twee vorken scheiden en laten afkoelen. Let op: Raak de amandelen na het bereiden niet met je handen aan om ze op de bakplaat te smeren. De suiker is zo heet dat je je vingers zou verbranden!
Stap 4: Na het afkoelen kun je de amandelen met je handen afbrokkelen. Dan kun je ze als cadeau in kleine zakjes wikkelen of er met je gezin van genieten.
Tip: Amandelen kun je heel goed verfijnen met je favoriete kruiden. Bijzonder geschikt zijn Kaneel of vanille. Als je wat avontuurlijker bent, probeer dan gemalen chili, kokosnoot of zeezout. Dit geeft je amandelen dat speciale iets. Natuurlijk kun je het recept ook proberen met andere noten: pinda’s of zonnebloempitten smaken net zo lekker.
Meer over dit onderwerp:
Inhoudsopgave