Zelf rijstpudding maken – recept, ingrediënten en bereiding

Voor sommigen is het het perfecte dekbed, voor anderen wekt het gelukkige jeugdherinneringen op. Rijstpudding is een van de klassiekers. Of het nu als dessert of als hoofdgerecht is – rijstpudding is verkrijgbaar in vele variaties. Daarom geven we je hier een basisrecept en een paar suggesties voor variaties.

Basisrecept voor rijstpudding

Dit recept is de eenvoudigste variant en startpunt voor alle andere soorten. In de regel heb je vier delen melk nodig op een deel ronde graanrijst. Hoe zoet je van rijstpudding houdt, weet je zelf het beste. Ons basisrecept beweegt in het midden.

Ingrediënten voor rijstpudding voor 4 personen:

  • 1 liter melk (ook lactosevrij)
  • 250 g ronde graanrijst
  • 1 snufje zout
  • 4 volle eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel
Rijstpudding ingrediënten

Rijstpudding ingrediënten

Zelf rijstpudding maken is makkelijk. Pak een middelgrote pan, kook de melk met twee eetlepels suiker en een snufje zout en voeg de rijst toe. Overigens voorkomt het zout dat de melk verbrandt, wat anders snel gebeurt. Kook de rijst kort en roer goed zodat de rijst oplost en niet aan de bodem van de pan blijft plakken. Zet het vuur snel lager en laat de rijstpudding 25 tot 30 minuten weken. De rijstpudding is klaar als je van de consistentie houdt. Het kan nog steeds stevig zijn om te bijten of erg zacht. Als het te stevig voor je is, laat het dan langer opzwellen. Als het te veel opzwelt en de lepel blijft steken in de rijstpudding, verdun het dan met melk. Meng de resterende suiker met de kaneel, strooi het mengsel over de gearrangeerde rijstpudding en geniet van je soulfood!

Lees ook:   SPACE TWIN, de ingenieuze gatenvuller

Boter, vanille, fruit en melk – varianten van rijstpudding

Rijstpudding met boter

In sommige families is rijstpudding niet compleet totdat vloeibare boter de geserveerde rijstpudding raffineert. Je kunt de boter (ongeveer 80g voor 4 personen) van tevoren smelten in een klein potje of je kunt een holte maken in de rijstpudding en een stuk boter toevoegen. Dit smelt in warme rijstpudding en ziet eruit als een klein, geel meer. In deze variant is rijstpudding een hoofdgerecht. Het mengsel van melk, boter en zetmeelrijke rijst verzadigt zeker.

Rijstpudding met vanille

Rijstpudding met vanille

Rijstpudding met vanille

De eenvoudigste manier om rijstpudding een aangenaam warm aroma te geven, is met vanille. Snijd een vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het merg en de peul vanaf het begin toe aan de kokende rijstpudding. Verwijder de peul na het opzwellen. Natuurlijk kun je ook een pakje vanillesuiker nemen als je daar geen vanillestokje hebt.

Rijstpudding met fruit

Of het nu gaat om rozijnen, veenbessen, appels, mango, perziken of sinaasappels – er zijn geen grenzen als je rijstpudding een fruitige noot wilt geven. Er wordt onderscheid gemaakt of je de vruchten kookt of apart bereidt. Appelstukjes (1 appel), rozijnen en veenbessen (naar hartenlust) of geraspte citroenschil (van een halve biologische citroen) kunnen na 20 minuten aan de rijstpudding worden toegevoegd en gaar.

Rijstpudding met bessen

Rijstpudding met bessen

Perziken, mango, abrikozen, aardbeien of sinaasappels moeten in een extra pot worden bereid. Gebruik wat vloeistof. Het sap van een limoen, citroen of sinaasappel is super geschikt. Snijd de vruchten in kleine stukjes, kook ze kort in het sap zodat ze hun vorm behouden en niet in brij veranderen. Breng de saus op smaak met een beetje suiker en kaneel of geniet er puur van. Als je wilt, kun je naar kardemom (1 mespunt) grijpen.

Lees ook:   Quiche met erwtjes en geitenkaas

Veganistische rijstpudding

U gebruikt geen dierlijke producten? Geen reden om rijstpudding op te geven! Neem gewoon soja-, amandel- of havermelk voor je veganistische rijstpudding. Deze smaken gaan geweldig samen met zoete rijst. Het wordt exotischer met kokosmelk. Neem voor 4 personen 600 ml kokosmelk en 400 ml water en kook de rijstpudding zoals in het basisrecept. Deze rijstpudding is fantastisch romig en is ook het proberen waard in deze variant voor rijstpudding.

Rijstpudding is een eenvoudig, goedkoop gerecht dat iedereen kan koken. Probeer verschillende varianten en vind je favoriete zielsdeken.