Een goede ijzeren pan gaat een leven lang mee. De goede oude ijzeren pan, die je waarschijnlijk kent uit de keuken van je oma, is robuust en heeft bijzondere eigenschappen. Om de ijzeren pan echter zijn typische, zwarte antiaanbaklaag te laten krijgen, moet deze eerst worden gebakken. We zullen je vertellen hoe je snel en gemakkelijk ijzeren pannen kunt verbranden.
Wat betekent “inbranden”?
In de zogenaamde “burn-in” wordt een laag aangebracht op ijzeren pannen dankzij warmte en olie. Dit oppervlak wordt patina genoemd en zorgt ervoor dat de pan een vergelijkbare antiaanbaklaag krijgt als teflon of keramiek.
Welke pannen moeten of kunnen gebakken worden?
Niet alle pannen hoeven of kunnen worden ingebrand. Alleen pannen gemaakt van carbon, smeedijzer of gietijzer zijn geschikt om te bakken. Keramiek of geëmailleerde pannen hoeven niet gebakken te worden, hetzelfde geldt voor teflon en andere speciale coatings.
Instructies: Gewoon branden in de ijzeren pan
Stap 1: Verwijder corrosiebescherming en stof
Veel gietijzeren pannen zijn beschermd tegen corrosie met een waslaag voor opslag en transport. Als dit ook bij je pan het geval is, moet deze laag eerst verwijderd worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen: De eenvoudigste is om de corrosiebescherming van de ijzeren pan te verwijderen met reinigingsmiddel en een ruwe spons of afwasborstel. Als je wilt, kun je de pan ook in de vaatwasser schoonmaken of weken met afwasmiddel en vervolgens goed afspoelen. Als uw pan geen corrosiebescherming heeft, moet u hem nog steeds grondig spoelen met water om hem te reinigen van stof en andere resten.
Stap 2: Brand de ijzeren pan met olie
U kunt uw ijzeren pan in de oven of op het fornuis branden. Welke methode uw voorkeur heeft, is aan u. Maar het maakt niet uit welke olie je gebruikt. Lijnolie is het meest geschikt, maar als je geen lijnolie in huis hebt of extra wilt kopen, kun je ook een andere plantaardige olie gebruiken met een hoog rookpunt zoals koolzaadolie.
Brand in de oven
Zet de pan in de oven en verwarm hem op 100° boven- en onderwarmte. Zodra de oven de set 100° bereikt, haal je de pan uit de oven. Wrijf nu de pan in met een keukenpapiertje met de lijnolie en wrijf de laag er vervolgens weer af met een droge doek. Plaats de pan vervolgens ondersteboven in de oven en zet de temperatuur op 250° Celsius boven- en onderwarmte. Wanneer de oven weer 250° Celsius heeft bereikt, laat je de pan afkoelen in de oven.
Brand op het fornuis
Zet de pan eerst op het vuur op middelhoog vuur en wacht tot hij is opgewarmd tot ongeveer 100°. Zodra de 100° bereikt is, haal je de pan weer van het vuur en wrijf je met de lijnolie met een keukentje in. Veeg vervolgens de olie af met een droge papieren handdoek. Zet de pan nu weer op het vuur op de hoogst mogelijke stand. Zodra er rook wordt geproduceerd, kunt u de pan van het vuur halen en laten afkoelen.
Informatie en tips: Het langzaam verwarmen van de pan voordat de olie wordt aangebracht is belangrijk om het oppervlak van waterresten te verwijderen, anders kan het water roest onder het patina veroorzaken. De poriën van de ijzeren pan zijn erg klein en daarom kan het zijn dat er nog waterresten op de pan zitten, hoewel deze droog aanvoelt. Dit is ook de reden waarom de olie na het aanbrengen weer kan worden weggevaagd. De olie zit nog in de kleine poriën en leidt tot het gewenste resultaat – zonder vetfolie in de pan.
Stap 3: Herhaal het bakproces tot het gewenste patina
Om het perfecte patina te verkrijgen, moet het bakproces minstens drie tot vier keer worden herhaald. Zelfs als de gietijzeren pan al verkleurd is na de eerste keer branden, laat je niet misleiden: voor een echte patina kost het tijd en muze. Het goede nieuws: De afzonderlijke processen hoeven niet achter elkaar te worden herhaald, maar kunnen ook over meerdere dagen worden gespreid.
Video-instructies: Branden in ijzeren pan
Wat zijn de voor- en nadelen van gietijzeren pannen?
Inhoudsopgave