Als een deel van de verse gist overblijft tijdens het bakken, belandt het vaak in de prullenbak. Zeker als het bakken niet tijdig weer moet gebeuren, zien veel hobbybakkers geen heil in opslag. In feite kan overtollige gist gemakkelijk in de vriezer worden ingevroren. Hier is het enkele maanden houdbaar, zodat je op deze manier gemakkelijk een voorraad kunt opbouwen en niet altijd afhankelijk is van het vers kopen.
Waar u op moet letten bij het invriezen van gist
Gist kan het beste in verpakte vorm in de vriezer worden bewaard. In het geval van ongeopende gist is de originele verpakking voldoende. Als de gist al geopend is, is een diepvrieszak of een klein diepvriesblik aan te raden. Net als veel andere voedingsmiddelen betekent invriezen niet dat de gist voor altijd meegaat. Het mag niet langer dan een half jaar worden bewaard, zelfs niet als het bevroren is.
Interessant is dat niet alleen gist zelf, maar ook het gistdeeg kan worden ingevroren. Om dit te laten slagen, moet het echter onmiddellijk na het mengen plaatsvinden. Meng dus gewoon de ingrediënten, doe het gekneede deeg in een geschikte vorm, sluit zo luchtdicht mogelijk af in een diepvrieszak en leg het in de vriezer. Het typische lopen van het gistdeeg vindt pas plaats als het weer ontdooid is.
Dooi gist in de koelkast
Voor het ontdooien van de gist is de koelkast later een goede keuze. Leg de bevroren gist gewoon een nacht op een bord en verwerk de volgende dag. Bij het ontdooien kan het gebeuren dat de gist licht vloeibaar of slijmerig wordt. Maar je moet je hier niet door laten afschrikken. De luchtvochtigheid heeft geen invloed op hun functioneren.
Als je na het ontdooien nog steeds bang bent dat de gist zijn drijvende kracht niet meer heeft, kun je een trucje gebruiken voordat je het mengt. Voeg de gist gewoon toe aan het warme water of de melk, die later zal worden gebruikt om te bakken. Na een paar minuten moeten zich kleine bubbels op het oppervlak vormen. Als dit het geval is, heeft de gist niets van zijn aandrijfkracht verloren en kan deze zonder problemen worden gebruikt om te bakken.