Goulashsaus te vloeibaar: Hoe dikker?

Goulash is te vloeibaar

Goulash is een zeer populair vleesgerecht dat zijn oorsprong heeft in Hongarije. Het bestaat meestal uit rundvlees, varkensvlees of kalfsvlees. Om de saus een fijne smaak te geven wordt het vlees gestoofd met uien, tomaten, paprika’s en knoflook. Als je bij het ontglazen te veel water hebt gebruikt, bestaat de kans dat de saus te dun is geworden. Hoe krijg je de goulashsaus weer dikker?

Als het snel moet bij het indikken, helpen bloem of zetmeel

Verdik sauzen met zetmeel of bloem

Sauzen kunnen gemakkelijk worden ingedikt met zetmeel of bloem.

Als je veel tijd hebt, kun je de goulashsaus die te dun is geworden gewoon inkoken. De bereide goulash wordt eenvoudig op het fornuis geplaatst en gekookt op middelhoog vuur zonder deksel. Door de hitte van de kookplaat wordt de vloeistof na verloop van tijd verminderd en wordt de saus automatisch dikker. Als het vrij snel moet gaan, zal bloem je helpen. Haal 2 tot 3 eetlepels van de te dunne goulashsaus uit de pot en meng deze met een eetlepel bloem. Als je veel saus hebt om in te dikken, kun je de hoeveelheid bloem verhogen. De licht afgekoelde saus en de bloem worden door elkaar geroerd. Er mogen geen knobbels ontstaan. Je kunt ook koud water gebruiken om de bloem te roeren. De reeds licht ingedikte vloeistof wordt aan de saus toegevoegd, doorgeroerd en aan de kook gebracht. Je kunt de saus op dezelfde manier indikken met zetmeel. Natuurlijk biedt de handel ook industrieel geproduceerde sausbinders in poedervorm aan. Meel en zetmeel zijn meestal meer dan voldoende en goedkoper.

Lees ook:   Gefrituurde gamba’s

Zelfs donker brood kan een vloeibare goulashsaus romig maken

Goulash kan ook worden ingedikt met donker brood

Brood is een beproefd middel om goulash te verdikken.

Om ervoor te zorgen dat de saus de juiste consistentie krijgt in een goulash, zijn de werkelijke ingrediënten van het gerecht meestal cruciaal. Een te dunne saus kun je dus ook indikken met goulash met een beetje tomatenpuree. Trouwens, tomatenpuree versterkt ook de smaak. De toevoeging van fijngesneden uien kan ook de consistentie van de goulashsaus iets dikker maken tijdens het koken. Een saus kan vervolgens ook worden ingedikt met brood. Omdat goulash een donkere saus is, moet ook donker brood worden gebruikt. Voordat het brood aan de saus wordt toegevoegd, wordt de schil verwijderd. Snijd vervolgens de binnenkant van de schijf in kleine stukjes en voeg ze geleidelijk toe aan de goulash. De saus wordt dikker door het opgeloste zetmeel van het brood. Trouwens, het brood lost tijdens het koken volledig op in de saus en maakt het fijn en romig.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.