Gebakken varkensspek is een populair bijgerecht bij het “Engelse ontbijt”, vooral bij onze buren in Groot-Brittannië. Ook in dit land wordt het vaak gegeten met een omelet. Een andere variant is om het spek in plakjes op de grill te bereiden. Met deze tips lukt het spek in ieder geval en wordt het heerlijk krokant.
Gegrild spek lukt op de gasgrill met het deksel dicht
Als je een gasgrill of een elektrische grill hebt, kun je het dun gesneden spek of spek kruislings op het rooster plaatsen. In het begin worden hoge temperaturen gebruikt. Met het deksel gesloten wordt de warmte van de branders behouden en wordt het spek van alle kanten gelijkmatig gekookt, vergelijkbaar met de oven. Daarnaast wordt de kooktijd door het gesloten deksel veel verkort. Afhankelijk van de gewenste mate van bruining, kunt u de schijven meerdere keren draaien. Om het spek te grillen, moet je dan werken met dalende temperaturen. Als de plakjes mooi gekruld zijn aan de rand en ze hebben de juiste kleur, haal ze dan van de grill. Op een bord bekleed met keukenpapier verliezen ze overtollig vet en blijven ze dus knapperig.
Houtskool geeft gegrilde spekreepjes een bijzonder aroma
Natuurlijk is er ook fijn spek te vinden op de houtskoolgrill. Om ervoor te zorgen dat de plakjes niet verbranden door het hoge vuur, moet je ze heel langzaam bereiden op de rand van de grill. Door de lagere hitte smelt de vetrand aan de zijkanten. Dit is duidelijk te herkennen aan de golvende vorm achteraf. Voor een beetje kleur worden de spekreepjes dichter naar het midden getrokken. Het mag niet te veel vet in de gloeiende kolen druppelen, omdat de resulterende rook niet bijzonder gezond is. Zodra het spek de gewenste bruining heeft bereikt, wordt het ook op een bord met crêpe gelegd en kan het vervolgens worden geserveerd. Gebakken op de houtskoolgrill krijgt het spek een bijzonder rokerige en pittige noot.
Krokant spek kan gemakkelijk worden bereid voor de barbecue-avond
Het spek kan ook voor het grillen in een pan worden bereid. De plakjes worden zonder vet, maar met een beetje water in de koude pan gelegd. Wacht op middelhoog vuur tot het water is verdampt. Daarna kan het spek aan beide kanten worden gebakken totdat het de gewenste bruining heeft bereikt. U kunt het spek ‘s ochtends bereiden. Tot het grillen blijven de plakjes op een bord in de koelkast staan. Als je het spek voor de barbecue wilt serveren, wordt het slechts kort op de grill gelegd. Het heeft de juiste temperatuur bereikt wanneer het vet weer begint te glanzen.