Grillen in de oven: Hoe werkt het?

In de zomer is barbecueën een populair genot. Het vlees kookt boven een open vuur en krijgt op deze manier een bijzondere smaak. Daarbij komt nog de gezelligheid, want een barbecue met vrienden of familie is altijd een bijzondere ervaring. Met de bijpassende oven verplaats je de barbecueavond naar de keuken. Het vlees zal net zo mals zijn en je kunt verschillende soorten vlees bereiden. Als smakelijke varianten zijn gemarineerde groenten geschikt. Het voordeel van de oven is dat je desgewenst de specialiteiten met kaas kunt bakken. Het is belangrijk dat je oven een grillfunctie heeft.

De grillfunctie in de oven

Klassieke ovens werken met boven- en onderwarmte en met hete lucht. Er zijn andere soorten verwarming, zoals het bereiden van een pizza of het ontdooien van vlees dat je uit de vriezer hebt gehaald. Met dit soort warmte kun je vlees op verschillende manieren koken. Ze zijn echter niet geschikt om te grillen. Als u uw gezellige barbecue-avond wilt verplaatsen van zwoele zomerdagen in het koude seizoen naar de keuken, is een oven met grillfunctie vereist. Veel fabrikanten bieden geschikte modellen. Deze zijn uiteraard ook geschikt voor klassiek gebruik met de genoemde verwarmingstypes.

In de oven kun je alles grillen wat anders op de grill komt - groenten zijn bijzonder lekker.

In de oven kun je alles grillen wat anders op de grill komt – groenten zijn bijzonder lekker.

Waar u op moet letten bij het kopen

Als uw oven geen grillfunctie heeft, is het raadzaam om te investeren in een nieuw apparaat. Met de traditionele verwarmingsmethoden kunt u het vlees helaas niet bereiden zoals u het wilt. Een geïntegreerde grill werkt uitsluitend met topwarmte. De oven bereikt een temperatuur van 250 graden. Na het inschakelen warmt de grill heel snel op. Bij het kopen is het belangrijk om te controleren of zo’n echte grillfunctie aanwezig is. Fabrikanten verwijzen over het algemeen naar deze functie als een grill. Ook oppervlaktegrill komt vaak voor. In de technische specificaties vindt u de optie onder de verwarmingstypes.

Zelfs een biefstuk kan in de juiste oven worden gegrild

Zelfs een biefstuk kan in de juiste oven worden gegrild

Hoe te grillen in de oven

Voordat u het vlees bereidt, moet u uw oven bereiden. Bij het grillen druipt er sap uit het vlees. Om het te vangen, gebruik je de bijgeleverde vetpan. Als u het reinigingsproces voor uzelf gemakkelijker wilt maken, plaatst u aluminiumfolie in de grilllade.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Bladerdeegtaartjes met champignons en camembert

De volgende stappen:

1. Plaats het rooster zo dicht mogelijk bij de verwarmingsspiraal. Als je steaks wilt grillen, kun je de bovenste lade kiezen. Voor kip of groenten die wat dikker zijn, gebruik je de tweede inzet.
2. Steek de vetpan in het rooster dat er direct onder ligt.
3. Schakel nu de grillfunctie in en sluit de oven. Als je niet voorverwarmd hebt, duurt de bereiding van de eerste plakjes iets langer.
4. Draai het vlees na twee tot drie minuten. Wanneer het de gewenste consistentie heeft bereikt, haal je het uit de oven.

Let op: Bij het openen van de oven kom je op volle temperatuur een grote hitte tegen.

Belangrijk om te weten: Qua smaak moet je er rekening mee houden dat het een elektrische grill is. Je zult een verschil in smaak merken, vooral als je in de zomer een houtskoolgrill gebruikt. Je krijgt niet de typische rokerige noot in de oven. Hiervoor kun je het vlees grillen met een heerlijke korst. Een lekkere marinade geeft het vlees een pittige noot. Als je gasten hebt, grill dan in verschillende batches. Het vlees is door de hoge temperatuur na enkele minuten klaar.