Groenten blancheren: tips voor het snel en gemakkelijk blancheren van wortelen, boerenkool en bonen

Er zijn veel verschillende manieren om groenten te bereiden. Geen van hen is echt goed of fout: je kunt bijna altijd groenten rauw eten (uitzonderingen zijn beschikbaar). Naast bakken, grillen en stomen is er ook het zogenaamde blancheren. Klinkt ingewikkeld en misschien zelfs als hogere culinaire kunst, maar dat is het niet.

Blancheren is het (kort) koken in heet water en het vervolgens afkoelen door ijswater. Maar hoe doe je het goed en zo ongecompliceerd mogelijk? We vertellen je alle tips die je nodig hebt om groenten goed te blancheren.

Vermijd papperige groenten – Hoe wortelen, bonen en andere groenten goed te blancheren!

Wat je aan het eind niet op het bord wilt serveren zijn papperige groenten die bijna hun kleur hebben verloren en niet meer knapperig en aromatisch smaken. Blancheren wordt daarom vooral gebruikt om groenten knapperig en vers te houden, vaak nog voordat ze direct daarna worden ingevroren. Dat gaat als volgt:

Het water moet goed koken. Neem hiervoor een grote pot met minstens 5 liter gezouten water. Je moet nu de geselecteerde groenten van tevoren schillen of snijden, afhankelijk van wat je erin stopt. Erwten en bonen kunnen dus aan de kook (!) Er komt water aan. De groenten mogen niet langer dan 2 tot 4 minuten in kokend water staan – dan worden ze verwijderd en onmiddellijk in ijswater geplaatst.

Je kunt het ijswater eenvoudig van tevoren bereiden door een kom koud water en wat ijsblokjes te bereiden. Voordeel: Door het koude water wordt de kooktoestand onmiddellijk gestopt en blijft de kleur van de groenten behouden. Het wordt dus niet bruin.

  Geblancheerde groenten behouden smaak, vitamines en een mooie kleur

Geblancheerde groenten behouden smaak, vitamines en een mooie kleur

Welke groenten kunnen geblancheerd worden?

  • Wortelen / Wortelen
  • Boerenkool
  • Bonen
  • Spinazie
  • Broccoli
  • Selderij
Lees ook:   Warme kersen met kaneelijs

Wortelen (wortelen), boerenkool en bonen worden vaak geblancheerd. Op deze manier worden ze sneller zacht en kunnen ze een toestand bereiken die niet papperig en gaar is, maar nog steeds stevig tot de beet en toch niet rauw. Afhankelijk van de groenten verschilt ook de kooktijd in de pot.

Bonen zijn bijzonder geschikt om te blancheren

Bonen zijn bijzonder geschikt om te blancheren

Kooktijd blancheren spinazie, kool, broccoli, bonen, wortelen en selderij

  • Spinazie en Bladeren van kool zijn vrij zacht en mogen niet langer zijn dan 1 tot 2 minuten geblancheerd worden.
  • Broccoli en Bonen zal worden uitgevoerd volgens 3 minuten Verkregen.
  • Zeer “harde” groenten zoals Worteltjes of Selderij kan tot 5 minuten lang worden gekookt voordat ze worden afgekoeld in ijswater.

Conclusie: Blancheren is de moeite waard

Je wilt dat je eten er goed uitziet. Misschien wilt u zelfs verse groenten invriezen en optimaal bereiden. Blancheren wordt ook gebruikt om de groenten te bereiden voordat ze later verder in de pan worden verwerkt of zelfs gepureerd en onzichtbaar zijn. Niets is lelijker op het bord dan overgekookte, bruine groenten die letterlijk hun hoofd laten hangen en niet eens restanten van belangrijke vitamines hebben. Blancheren is niet alleen voor het oog, maar ook voor de gezondheid.

Hoe lang moet ik een ei koken om het hard te maken?