Het geheim van de blauwe vlam – Waarom professionele koks de voorkeur geven aan gasfornuizen

Er zijn verschillende kookscholen over de hele wereld. Koken is een kunst voor het gehemelte, de neus en de ogen. Elke professionele chef-kok heeft zijn eigen stijl en favoriete apparaten. Maar als het om één apparaat gaat, zijn ze het er bijna allemaal over eens. Veel professionele koks geven de voorkeur aan gasfornuizen. Maar waarom is dat?

Koken met gasfornuis in één oogopslag:

Voordelen:
– Zeer hoge temperaturen
– Directe warmte
– Vloeistof verdampt onmiddellijk
– Snellere bruining van het te koken voedsel
– Nauwkeurige controle over de temperatuurtoevoer


Nadelen:

– Slechte potten en pannen zijn ongeschikt
– Risico op brandwonden door open vuur
– Beveiligingssystemen zijn noodzakelijk

Warm, heter, gasfornuis

Allereerst moet duidelijk worden waar het gas vandaan komt – is er een aansluiting in de keuken of moet je elke keer een nieuwe gasfles sjouwen? Gasflessen zijn zwaar, maar train armen en rug: heerlijk koken en spieren, wie wil dat nou niet? Het interessante van gaskachels is dat de temperaturen nauwkeurig kunnen worden geregeld. Je kunt precies instellen hoe groot of klein de vlam moet zijn. De temperatuurtoevoer wordt onmiddellijk met een knop gewijzigd. De directe vlam zorgt voor hogere temperaturen, wat het schroeien in pannen gemakkelijker maakt en elke biefstuk perfect gaar maakt. Doordat het bruin worden van het voedsel zo snel mogelijk is, treedt er geen kookeffect op en verliest het voedsel dus niet zoveel vloeistof als op elektrische kachels. Dit maakt perfect gekookt vlees en groenten mogelijk, die hun structuur en voedingswaarden behouden. De vorming van geroosterde aroma’s is ook gemakkelijker en maakt van elk gerecht een hoogtepunt.

Lees ook:   Waanzinnig weekendmenu: gezonde gerechten - Foodies

Geen angst voor vuur of gas

Wie professioneel kookt, is niet bang voor grote vlammen in de pan. Wanneer scampi’s in boter worden gezwollen en met fijne cognac in de pan worden geflambeerd, is het een spektakel voor elke waarnemer en een feest voor elke kenner. De nadelen van een gasfornuis liggen voor de hand: Je werkt met een open vuur en kunt snel een voor de hand liggende theedoek aansteken. Vooral professionele koks die op volle snelheid in een volle keuken werken, moeten met het gevaar kunnen omgaan, zodat de hele keuken of zelfs de kok niet in brand staat. Lang haar of een lange baard zijn hier niet erg geschikt voor, evenmin als slechte pannen of potten. Deze verdelen de warmte niet gelijkmatig en zo kan het voorkomen dat de vlam door de dunne bodem brandt – dus kook altijd met goede gerechten, zoals pannen met dikke bodems van gietaluminium of gietijzer! Je moet ook oppassen dat het fornuis altijd uit staat, zodat het gas de kamer niet vult en de keuken de lucht in gaat – en oudejaarsavond wordt dit jaar onvrijwillig vervroegd. Voorzichtigheid is daarom geboden en er zijn meestal veiligheidssystemen om explosiegevaar te voorkomen.

Koken wordt geassocieerd met vuur

Professionele koks koken met vuur en niet met elektriciteit. Hoewel je goed kunt koken met elektrische fornuizen, maar een gasfornuis brengt dat bepaalde iets. Als u echter kinderen in het huishouden heeft of terughoudend bent om met open vuur om te gaan, moet u liever tegen het gasfornuis kiezen. Voor de smaakliefhebber moet er echter een gasfornuis in de keuken beschikbaar zijn.

Lees ook:   inbouw keukenapparatuur

Foto credit: stockyimages – Fotolia