Het goed inrichten en inrichten van de keuken: Wat hoort waar thuis?

Wanneer de keuken volledig is gepland en de montage is voltooid, kunt u bijna beginnen met koken op uw nieuwe fornuis. Er is echter één ding dat je van tevoren moet doen: borden, potten, benodigdheden en Co. in de keuken bewaren. Zorgvuldige planning is alles: Iedereen kent waarschijnlijk de situatie wanneer je in de keuken staat en niet meer weet waar wat er is geleverd. Of als je drie keer achter elkaar naar de andere kant van de keuken loopt, omdat er een belangrijk keukenapparaat is opgeborgen en ondertussen de noedels op het fornuis overkoken. Om dit te voorkomen, zullen we u enkele tips vertellen die u moet overwegen bij het in gedachten houden van de keuken.

Inhoud op deze pagina:

Typische workflows plannen

Om erachter te komen wat je hoe vaak in je keuken nodig hebt en welke keukenapparatuur je het meest gebruikt, is het handig om jezelf een dag in het dagelijkse keukenleven goed te observeren of op zijn minst je typische workflows in de keuken in je hoofd door te nemen. Om ongewenste acrobatische oefeningen te voorkomen, is de basisregel: alles wat vaak nodig is, moet op gemiddelde hoogte worden geplaatst, zodat je er gemakkelijk kunt komen. De minder vaak benodigde gebruiksvoorwerpen worden iets verhoogd of opgeborgen op een gemakkelijk toegankelijke diepte. Dingen die je bijna nooit nodig hebt, komen omhoog of omlaag – als je je één keer per jaar moet uitstrekken om de koekjessnijders eruit te halen, is het niet zo tragisch.

Observeer jezelf en je kookgewoonten: wat zijn typische workflows in je keuken?

Observeer jezelf en je kookgewoonten: wat zijn typische workflows in je keuken?

Korte afstanden door zoneplanning

Een typisch scenario in de keuken ziet er meestal als volgt uit: groenten uit de koelkast en naar de gootsteen om het voedsel eerst te wassen. Vervolgens grijp je naar de snijplank en het mes en snijd je de groenten op het werkoppervlak. Dan gaan de groentefragmenten door naar het fornuis en belanden uiteindelijk in de kookpot.

Kortom, er zijn enkele workflows die op dezelfde manier werken in elke keuken, ongeacht de kok: spoelen, bereiden, koken, bakken, opslaan. Om de keuken optimaal in te richten, wordt zonering uitgevoerd op basis van de eerder genoemde workflows. Deze zones moeten zo worden georganiseerd dat u de kortst mogelijke woon-werkverkeer hebt.

Aan de ene kant is zoneplanning al belangrijk voor de keukenplanning zelf en bepaalt hoe apparaten, kasten, etc. worden gerangschikt.  Als je terugdenkt aan het voorbeeld van eerder, zou de optimale organisatie in een klassieke eenrijige keuken als volgt zijn: opslag (koelkast), opslag (snijplank etc. in de kast), afwas, bereiding (werkoppervlak), koken/bakken en kousen.  Afhankelijk van je voorkeur of of je links- of rechtshandig bent, zijn deze zones van links naar rechts gerangschikt of andersom. Aan de andere kant bepaalt het bestemmingsplan ook hoe de kasten moeten worden toegewezen.

Zone voorraadvorming: Houd voedsel bij de hand

Deze zone herbergt een breed scala aan voedsel: droge benodigdheden zoals rijst, pasta, meel, suiker, thee, koffie of ingeblikt voedsel zijn er onder. Hetzelfde geldt voor voedsel dat gekoeld of ingevroren moet worden. Om deze reden horen ook koelkasten en diepvriezers in dit gebied thuis. De grootte van de opslagzone hangt voornamelijk af van het feit of er andere kamers zijn, zoals een kelder of een voorraadkast. Daarnaast maakt het natuurlijk ook uit of een half voetbalteam dagelijks gevoed wordt of dat er maar twee mensen koken.

Ruimte voor al uw benodigdheden: Al het voedsel vindt zijn plaats in blum's Space Tower; Foto: Julius Blum GmbH

Ruimte voor al uw benodigdheden: Al het voedsel vindt zijn plaats in blum’s Space Tower; Foto: Julius Blum GmbH

Geschikte opbergkasten zijn bijvoorbeeld uitschuifbare hoge kasten. Ze zijn bijzonder praktisch omdat alle stuwstoffen gemakkelijk toegankelijk zijn. Bij een kast met scharnierende deuren is er altijd het probleem dat goederen die aan de achterkant zijn opgeborgen moeilijk toegankelijk zijn. Naast de klassieke apothekerskast zijn er ook varianten waarbij losse elementen afzonderlijk kunnen worden uitgetrokken. Dus precies wat nodig is, is altijd beschikbaar.

Winkelzone: Bewaar keukengerei waar het wordt gebruiktt

Servies en allerlei keukengerei worden in deze zone opgeslagen. Zaken als bestek, borden, kopjes, glazen etc. vinden hier hun plek. Idealiter grenst deze opslagruimte direct aan de spoelzone, omdat gerechten heel vaak worden afgewassen en vervolgens weer worden opgeborgen.

Witte keuken met lichte gevels in betonlook en mooi werkblad van glas (Leicht Concrete-C). Foto: Easy

Witte keuken met lichte fronten en grote onderkasten; Foto: Easy

Boven- en onderkasten zijn geschikt voor opslag. Het is vooral voordelig als onderkasten zijn uitgerust met uittrekbare onderdelen, omdat alle dingen gemakkelijk te bereiken zijn door ze eruit te trekken. Een andere vuistregel is: Zware geweren komen niet naar boven. Met andere woorden: Zware borden, kommen, enz. moeten gemakkelijk toegankelijk zijn als ze vaak nodig zijn. Aan de andere kant is het makkelijker om een paar glazen uit een bovenkast te halen. Deze kunnen dus in de hoogte worden opgeborgen.

Zone wassen: Korte afstanden met het eetgerei

Zoals de naam al doet vermoeden, gaat dit gebied vooral over afwassen. Een spoelbak met kraan en vaatwasser mag in deze zone niet ontbreken. Als u op zoek bent naar de vuilnisbak in een vreemd huishouden, vindt u deze waarschijnlijk onder de gootsteen. Dit is ook heel logisch: want voordat vuile borden en Co kunnen worden gewassen, moeten ze eerst worden bevrijd van de voedselresten.

AXen-Spple van BLANCO met glijdende snijplank; Foto: BLANCO

Royale spoelzone met functionele rvs spoelbak van Blanco; Foto: BLANCO

Afvalscheidingssystemen kunnen het beste worden opgeslagen in onderkasten. Er is de mogelijkheid om de vuilnisbakken in een klassieke scharnierkast te plaatsen, die automatisch uitklapt wanneer de deur wordt geopend. Daarnaast kan ook gekozen worden voor een systeem met een pull-out. Een greeploze versie die reageert op druk is bijzonder handig. Zo kan de voet ook worden gebruikt om te openen als een derde hand ontbreekt. Naast afvalcontainers bevatten de onderkasten van deze zone ook schoonmaakgerei of vaatwasseraccessoires zoals lipjes of spoelmiddelen.

Zonevoorbereiding: keukengereedschap stevig onder controle

Het werkblad moet voldoende vrije ruimte en ruimte bieden voor snijden, voorbereiden, kneden, enz.

Het werkblad moet voldoende vrije ruimte en ruimte bieden voor snijden, voorbereiden, kneden, enz.

Of eend nu gevuld is of gewoon een peper gehakt – dit gebeurt in de zone Vorberieten. Het is dan ook logisch dat een groot werkoppervlak hierbij de hoofdrol speelt. Omdat gereedschap meestal nodig is voor het werk, is het ook zinvol om keukenhulpmiddelen zoals messen, snijplanken, blikopeners, keukenweegschalen en blenders binnen handbereik te houden. Specerijen en azijn/olie vinden ook hun plaats in de buurt van het werkoppervlak. De bereidingszone bevindt zich ideaal tussen gootsteen en kookplaat, omdat het gemakkelijk is om heen en weer te schakelen tussen water, kachel en vuilnisbak.

Zone koken/bakken: gebruik ruimte rond het fornuis

Horizontale apparaatinstallatie met vlakke handgreep "Schuiven en verbergen". Foto: Neff

Alle apparaten in beeld: Neff oven, steamer en kookplaat; Foto: Neff

Na alle voorbereiding wordt het eten eindelijk gekookt of gebakken. Dienovereenkomstig zijn elektrische apparaten zoals fornuis, oven, stomer, magnetron en afzuigkap in deze zone ondergebracht. Waar een oven of stomer is gepland, hangt af van de individuele werkprocessen. In ieder geval wordt aanbevolen om ze in de buurt van de haard te plaatsen. Potten, pannen en kookgerei etc. moeten hun thuis vinden in de kasten van de kook- of bakzone. Ze zijn dus altijd bij de hand en klaar voor gebruik. Het is ook handig om, in geval van een ongeluk, keukenpapier in de buurt te hebben.

Tips voor de duidelijke organisatie van de keuken

Opbergen van keukenapparatuur

Laten we eerlijk zijn: hoe vaak hebben we echt sapcentrifuges, wafelijzers en dergelijke nodig? Vaak staan deze apparaten op het werkoppervlak en nemen eigenlijk alleen ruimte in beslag. Dit betekent niet dat je het zonder vers geperst sap of wafels moet doen, dusHet betekent simpelweg dat de apparaten in kasten moeten worden opgeslagen wanneer ze niet in gebruik zijn. Positieve bijwerking: Ze worden dus geen stofvangers.

Houd keukengerei bij de hand

In de drukte komt het vaak voor dat er vrij snel een pannenlap of theedoek gevonden moet worden. Daarom is het goed om ze altijd binnen zicht en bereik te hebben.

Meer over dit onderwerp: