Hoe een tapijt schoonmaken met een hogedrukreiniger


Hoe maak je een tapijt schoon met een hogedrukreiniger?

Vloerkleden kunnen uw kamers een geweldige uitstraling geven. Maar als ze vuil en groezelig worden, kunnen ze precies het tegenovergestelde effect hebben!

Als uw tapijten er groezelig uitzien en u ze wilt opfleuren, kan een hogedrukreiniger uitkomst bieden. Een hogedrukreiniger gebruikt een waterstraal onder hoge druk om los vuil en viezigheid te verwijderen.

Als u uw vloerkleden met een hogedrukreiniger wilt reinigen, zijn hier enkele tips om ze er op hun best uit te laten zien.

Kan je een hogedrukreiniger gebruiken om een tapijt te reinigen?

In de meeste gevallen is het antwoord op de vraag ja, zolang het materiaal synthetisch is zoals polyester. Bepaalde soorten tapijten kunnen echter niet goed met een hogedrukreiniger worden gereinigd omdat ze vrij kwetsbaar zijn.

Hier zijn enkele tapijten die u beter niet met een hogedrukreiniger kunt reinigen.

 • Oosterse tapijten: Oosterse tapijten hebben delicate vezels die kunnen worden vernietigd onder een hogedrukreiniger. Hoewel u ze misschien kunt stofzuigen om oppervlaktevuil en vuil te verwijderen, kunt u voor een grondige reiniging het beste een expert bellen.
 • Natuurlijke vezel tapijten: Deze vezels zijn gevoelig voor overmatig water. Niet iets wat u onder druk wilt wassen omdat het de draden zal beschadigen.
 • Wol: Wollen tapijten zijn ook delicaat. Raadpleeg het label of de gebruikershandleiding voor reinigingsinstructies. Stoomreiniging is meestal een veilige optie, en dit kan thuis of door een professional worden gedaan.

De beste kandidaat voor hogedrukreiniging is een polyester tapijt. Aangezien polyester in feite plastic is, zou het goed moeten kunnen weerstaan onder een hogedrukreiniger.

Als u niet zeker weet of het tapijt niet bestand is tegen een hogedrukreiniger, neem dan geen risico. Bel in plaats daarvan een professional.

Do’s en Don’ts van hogedrukreiniging van tapijten

Wanneer u een tapijt onder druk wast, zijn er enkele basisrichtlijnen die u moet volgen.

Doen:

 • Gebruik een mild reinigingsmiddel dat de stof van het tapijt niet beschadigt. Dawn afwasmiddel is voldoende voor de meeste reinigingswerkzaamheden. Gebruik voor hardnekkige vlekken de juiste voorbehandelingsoplossing voor de vlek.
 • Een andere optie is het gebruik van een afwasmiddel in poedervorm dat elke vlek zou moeten aanpakken.
 • Gebruik de juiste uitrusting. Als het gaat om de hogedrukreiniger, zorg ervoor dat u er een gebruikt die in goede staat verkeert en gemaakt is door een merk dat u vertrouwt.
 • Zorg ervoor dat uw tapijt onder druk wasbaar is. Als dat niet het geval is, kan het tijdens het proces worden vernietigd. Deze informatie moet te vinden zijn op het reinigingslabel of in een gebruikershandleiding. Als u niet zeker weet of uw tapijt bestand is tegen een hogedrukreiniger, vraag dan een deskundige.

Don’ts:

 • Gebruik geen heet water. Heet water verhoogt de druk en kan de vezels beschadigen.
 • Breng het mondstuk niet te dichtbij omdat dit het tapijt zal beschadigen. Houd het mondstuk ongeveer 12 inches afstand wordt aanbevolen.

Gereedschap

Hier zijn de dingen die je nodig hebt om je vloerkleed schoon te krijgen.

 1. Water
 2. Reinigingsoplossing
 3. Een borstel of schrobber met dikke haren
 4. Katoenen doek
 5. Droger en hogedrukreiniger met tuinslang

Routebeschrijving

Dit zijn de stappen die u moet nemen om uw tapijt te reinigen.

Stap 1: Zoek een locatie.

Besef dat er veel water zal rondspatten bij het gebruik van een hogedrukreiniger. U moet deze taak dus buiten uitvoeren waar voldoende ruimte is.

Je hebt twee opties. De eerste is om het tapijt op een vlakke ondergrond te leggen. Maak het gebied vrij van los vuil, zodat de onderkant van het tapijt geen los vuil opvangt.

Als het gebied vuil is, reinigt u het gebied met een hogedrukreiniger om alle verontreinigingen te verwijderen.

Een andere optie is om een stevige metalen rail te gebruiken om het tapijt op te hangen als het voldoende gewicht heeft. Het is een meer sanitaire optie als u geen open vlakke ondergrond kunt vinden.

Een hogedrukreiniger gebruiken op tapijten op een veranda rail

Elk van de twee opties zou werken. De keuze tussen deze methoden hangt af van de beschikbare ruimte in uw huis en of u een stevige rail heeft.

De tweede methode werkt het best op grotere tapijten.

Stap 2: Het tapijt voorweken

De volgende stap is om het tapijt voor te weken met een sopje. U kunt een pre-soak oplossing gebruiken, maar een vloeibare afwasmiddel zoals Dawn zou voldoende moeten zijn.

Een ander alternatief is het gebruik van een spuitfles om te vernevelen, maar voor grote tapijten is dat niet praktisch. Controleer of uw wasmachine een wasmiddelreservoir heeft, u kunt dat gebruiken om de zeepoplossing te vullen en het tapijt voor te weken.

Een meer praktische optie is het vullen van een emmer met een zeepoplossing en deze op het tapijt te gieten.

Laat de oplossing enkele minuten op het tapijt liggen voordat u doorgaat met de volgende stap.

Stap 3: Gebruik een borstel om het tapijt te bewerken.

Stel je hebt een grote borstel met stijve haren om het tapijt te aggeren. Ik zou aanraden dit te doen als het tapijt vervuild is met veel viezigheid en haren van huisdieren.

Kies voor een borstel met rubberen haren die voldoende speling heeft en vermijd de stalen borstels omdat die de tapijtvezels kunnen beschadigen.

Borstel het tapijt vooruit en achteruit, en van links naar rechts. Zorg ervoor dat u alle gebieden bestrijkt.

Een stijve borstel met een verlengd handvat bespaart u veel tijd en rugpijn, maar als dat niet beschikbaar is, volstaat een handheld, maar het zal veel langer duren.

LECAMEBOR Vloerschrobborstel met lange steel 48 Inches Tapijtborstel

Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Stap 4: Bereid de hogedrukreiniger voor

Bereid de hogedrukreiniger voor op de laatste spoeling.

Zorg ervoor dat hij geprimed is, wat simpelweg betekent dat er water in de binnenste onderdelen van de hogedrukreiniger naar de slang gaat.

Stap 5: Laatste spoeling

Nu is het tijd voor de laatste spoeling. Controleer de sproeiers van uw hogedrukreiniger en gebruik de lichtste. Pas de waterdruk dienovereenkomstig aan. Probeer eerst op een klein oppervlak tapijt onder druk te wassen om er zeker van te zijn dat het niet beschadigd wordt.

Om uw tapijt schoon te maken, gaat u met het mondstuk eroverheen, waarbij u er langzaam voor zorgt dat u alle zeepresten en vuil eruit krijgt. Zet het mondstuk niet te dichtbij, anders beschadig je de vezels.

Let ook op het spuitpatroon, gebruik een hoek tussen 25 en 40 graden op minstens 12 centimeter afstand van het tapijt.

Ga in alle richtingen om alle zeepsporen op het tapijt te verwijderen. Als u er met het mondstuk overheen gaat, ziet u vuil en viezigheid loskomen, wat een bevredigend gezicht is voor netheidsfreaks.

Stap 6: Het tapijt drogen

De laatste stap is het tapijt te drogen. Dit is een essentiële stap aangezien het tapijt volledig doordrenkt is met water. Hang het op aan stevige stoelen of een rail om buiten te drogen.

Breng het niet naar binnen als het nog vochtig is of er zal schimmel en meeldauw ontstaan. evenals een slechte geur.

Droog het onder de zon voor het beste resultaat, want de UV-stralen versnellen het proces en verwijderen de aanhoudende stank.

Kun je een vloerkleed voor buiten chemisch wassen?

De meeste outdoor tapijten gebruiken stevigere materialen zoals Polypropyleen, dat is een soort kunststof, dus het zou bestand moeten zijn tegen de hoge snelheid van een hogedrukreiniger.

Controleer het wasetiket van het tapijt voor de juiste wasprocedure, of test een klein gebied om te controleren of de hogedrukreiniger geen schade veroorzaakt.

Hoe maak je een tapijt grondig schoon?

Een hogedrukreiniger is handig om vuil en smurrie op tapijten te verwijderen. De hoge waterdruk dwingt deze verontreinigingen uit de tapijtstrengen, waardoor het een ideaal instrument is om te gebruiken.

Vermijd echter het gebruik van een hogedrukreiniger op dure tapijten met delicate vezels, want die kunnen het teveel aan water en druk misschien niet aan.

Het is een goede gewoonte om onderhoudslabels te lezen om te controleren.

Extra tips

Bekijk deze tips om uw vloerkleden in goede conditie te houden.

 • Stofzuig tapijten regelmatig om stof en vuil te verwijderen.
 • Roteer uw tapijten elke zes maanden om te voorkomen dat ze plat worden door ongelijke slijtage.
 • Laat tapijten reinigen door een professional eens per jaar.
 • Controleer verzorgingslabels voordat u uw tapijt reinigt. Het tapijt dat u heeft is misschien een bedrieger. In dat geval verspilt u misschien veel tijd en geld aan speciale reinigingsbehandelingen die u niet nodig hebt.

Bekijk deze bronnen voor meer informatie over het elektrisch wassen van een tapijt.

Recent Posts