Hoe vette hardhouten vloeren schoonmaken (3 eenvoudige oplossingen)


Hoe vette hardhouten vloeren schoonmaken

Mooie hardhouten vloeren bepalen de sfeer in huis – totdat er vet en vlekken op komen en het een probleem wordt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om vet van hardhouten vloeren schoon te maken met voorwerpen die je thuis vaak vindt.

Hardhouten vloeren zijn gevoelig en moeten dus voorzichtige behandeling.

Hoewel de meeste nu beschermd worden door oppervlakte-verzegelingsmiddelen die het hout zelf beschermen tegen krassen en scheuren, hebben oudere huizen deze beschermingslaag niet op hun houten vloeren.

Dit type vloer heet onafgewerkt hardhout.

Terwijl u in gedachten houdt wat voor soort afwerking uw hardhouten vloer heeft, kiest u zorgvuldig een van de onderstaande stappen over hoe u vette hardhouten vloeren effectief kunt schoonmaken.

Azijn

Azijn is een van de meest effectieve schoonmaakmiddelen van vetresten die er zijn, maar het kan de afwerking van de vloer na verloop van tijd dof maken, dus moet het worden verdund met water wanneer het wordt gebruikt op hardhout. U kunt het volgende oogsten de voordelen ervan indien matig gebruikt, dus zorg ervoor het niet te veel te gebruiken.

Belangrijke opmerking: Besef dat azijn een zuur is dat de beschermlaag van hardhouten vloeren kan beschadigen. De consensus onder hardhout experts is gemengd. Bijvoorbeeld, Bona raadt niet aan het gebruik van azijn op hardhout af, omdat het een zuur is en de beschermende laag kan verdunnen. Anderen zoals Natalie Wise (auteur van “The Natural Home”) keuren het gebruik van azijn goed, maar niet te veel.

Als je azijn gebruikt, werkt dat het beste op afgewerkte (of verzegelde) en onafgewerkte hardhouten vloeren, maar niet op in de was gezette oppervlakken.

Wat je nodig hebt:

 1. Witte azijn
 2. Warm water
 3. Washandje

Te volgen stappen:

 1. Giet gelijke delen witte azijn en warm water in een emmer.
 2. Dompel een schoon washandje lichtjes onder in de oplossing. Zorg ervoor dat het washandje alleen vochtig is en niet druipend nat, want te veel nattigheid of vocht kan de afwerking van de hardhouten vloer beschadigen.
 3. Breng het vochtige washandje aan op de ingevette plek. Wrijf zachtjes in een cirkelvormige beweging om het vet niet verder te verspreiden. Zet er niet te veel gewicht op om krassen op de afwerking van de vloer te voorkomen.
 4. U kunt het aanbrengen van de oplossing en het lichtjes wrijven van het gebied herhalen tot de vetvlek uiteindelijk verdwijnt. Gebruik bij het opnieuw aanbrengen een nieuw, schoon washandje om te voorkomen dat het afgewreven vet weer aan de vloer blijft kleven.
 5. Zodra u tevreden bent, veegt u het gebied droog met een schoon washandje om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven.

Afwasmiddel

Afwasmiddel

Een andere krachtige en gemakkelijk toegankelijke vetreiniger is afwasmiddel. Indien goed gebruikt, kan het gemakkelijk vet van de houten vloer verwijderen zonder de afwerking te beschadigen.

Deze oplossing werkt het beste voor afgewerkte of verzegelde hardhouten vloeren, terwijl u oplet voor de frequentie op onafgewerkte vloeren.

Wat je nodig hebt:

 1. Een theelepel afwasmiddel
 2. Warm water
 3. Spuitfles
 4. Washandje

Te volgen stappen:

 1. Meng 1 theelepel afwasmiddel met warm water in een spuitfles. Schud de spuitfles om de oplossing goed te mengen.
 2. Vernevel de oplossing op de ingevette plek en laat 5 minuten zitten. Zorg ervoor dat u niet te veel spuit, want te veel nattigheid of vocht kan de afwerking van de hardhouten vloer beschadigen.
 3. Wrijf na 5 minuten voorzichtig met een washandje in een cirkelvormige beweging over het gebied om het vet niet verder te verspreiden. Zet niet te veel druk op het washandje om krassen op de afwerking van de vloer te voorkomen.
 4. U kunt het aanbrengen van de oplossing en het lichtjes wrijven van het gebied herhalen tot de vetvlek uiteindelijk verdwijnt. Gebruik bij het opnieuw aanbrengen een nieuw, schoon washandje om te voorkomen dat het afgewreven vet weer aan de vloer blijft kleven.
 5. Zodra u tevreden bent, veegt u het gebied droog met een nieuw, schoon washandje om ervoor te zorgen dat er geen resten achterblijven.

Minerale alcohol

Houtdeskundigen hebben veel vertrouwen in minerale spiritus, zoals verfverdunner, bij het schoonmaken van zowel afgewerkt als onafgewerkt hardhout.

Om vet veilig van de houten vloer te reinigen, moet u ervoor zorgen dat de werkruimte veel ventilatie heeft.

Minerale spiritus werkt het beste op zowel afgewerkte als onafgewerkte hardhouten vloeren.

Wat je nodig hebt:

 1. Terpentine zoals thinner
 2. Washandje

Te volgen stappen:

 1. Bevochtig de doek met spiritus.
 2. Wrijf het schone washandje zachtjes tegelijk over de vetvlek. Zorg ervoor dat het hout niet verzadigd raakt, want te veel nattigheid of vocht kan de hardhouten vloer en de afwerking ervan beschadigen.
 3. Herhaal indien nodig totdat het vet is verdwenen.
 4. Ventileer de ruimte om alle overtollige spiritus te laten drogen.

Voor een effectievere reiniging kunt u twee van de bovenstaande methoden combineren (doe bijvoorbeeld eerst methode 1, gevolgd door methode 2). Als de vetresten er met deze oplossingen nog steeds niet af zijn, kunt u deze in de handel verkrijgbare producten proberen:

1. Bona Houten Vloer Reiniger

Bona Hardwood Floor Cleaner, populair bij diverse eigenaren van hardhout, is een van de top hardhoutreinigers die goed schoonmaken en tegelijkertijd niet giftig en veilig zijn voor het gezin en huisdieren. Dit product is op waterbasis en veilig voor elk type houten afwerking.

Om Bona te gebruiken voor het verwijderen van vet, brengt u de reiniger over op een spuitfles, spuit deze op de ingevette plek en veeg deze af met een schoon washandje.

Bona Hardhouten Vloer Reiniger Navulling, 128 Fl Oz (Verpakking van 1)

Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

2. Black Diamond Stoneworks Reiniger voor houten en laminaatvloeren

Black Diamond is een andere populaire optie voor het schoonmaken van hardhout en is veilig voor kinderen en huisdieren, omdat het ook niet giftig is.

Het kan niet alleen vet, maar ook vlekken, morsen en vuil van hardhout en andere oppervlakken verwijderen.

Om vet te verwijderen met Black Diamond, spuit u gewoon op het ingevette gedeelte en veegt u het af met een schoon washandje.

Black Diamond Stoneworks Wood & Laminate Floor Cleaner: Voor Hardhout, Echte, Natuurlijke & Geconstrueerde Vloeren, Biologisch afbreekbaar Veilig voor het Reinigen van Alle Vloeren. 1-kwart

Wij verdienen een commissie als u op deze link klikt en een aankoop doet zonder extra kosten voor u.

Enkele FAQ’s

Kun je azijn gebruiken op hardhout?

Er duiken online veel how-to artikelen op die het gebruik van azijn op hardhouten vloeren aanbevelen. Zoals ik al eerder in dit artikel zei, is de consensus gemengd. Bedrijven als Bona raden het gebruik van azijn af, omdat azijn volgens hen de beschermende coating kan beschadigen omdat het zuur is.

Anderen waarschuwen tegen het gebruik van te veel. Voor het geval u azijn gebruikt, test het eerst op een onduidelijk gebied om te zien of het de beschermende coating beschadigt voordat u overgaat tot het reinigen van het hele gebied.

Hoe krijg je vet van een houten vloer?

Hardhout dweilen

Er zijn talloze methoden die u kunt proberen. Een daarvan is het gebruik van een combinatie van vetoplossende afwasmiddel verdund in water. Doe een paar druppels ervan in een emmer water. Zorg ervoor dat de mopkop niet kletsnat is, maar alleen vochtig voordat u het oppervlak dweilt.

Overtollige vloeistof kan vocht creëren dat door elke opening op het hardhouten oppervlak kan sijpelen. Afwasmiddel is een goede optie, omdat het pH-neutraal is en het hardhout niet beschadigt.

Kijk echter op het onderhoudsetiket voor de instructies of bel de fabrikant om te controleren of u afwasmiddel mag gebruiken (dit geldt voor nieuwere installaties die een garantie hebben).

Als afwasmiddel geen optie is, gebruik dan alleen een vochtige mop, die in de meeste gevallen voldoende zal zijn voor de taak.

Een andere optie is het kopen van een product speciaal voor het schoonmaken van hardhout. Nogmaals, zorg ervoor dat u het juiste product koopt dat bij de afwerking past.

Wat kan ik het beste gebruiken om houten vloeren schoon te maken?

Het antwoord zou afhangen van het soort vlek of vuil. Als u te maken hebt met gemorst voedsel, verwijdert u eerst het oppervlaktevuil voordat u het met een vochtige dweil of handdoek schoonveegt. Voor vet voedsel voegt u een paar druppels afwasmiddel toe om het vet door te snijden en daarna veegt u het af met een schone vochtige handdoek.

Het gebruik van afwasmiddel kan ook effectief zijn bij het schoonmaken van krijtvlekken.

Voor meer hardnekkige vettige vlekken heeft u iets krachtigers nodig als vetvlekken. Zie de methode “Mineraalwater” hierboven voor meer informatie.

Voor ernstigere vlekken kan een gespecialiseerd reinigingsmiddel nodig zijn en kan nat schuren nodig zijn om verontreinigingen te verwijderen.

Afhankelijk van de afwerking van uw hardhout, kan het nodig zijn om opnieuw te boucharderen, was aan te brengen, of een laag (of twee) van de polyurethaan afwerking.

Hoe maak je plakkerige hardhouten vloeren schoon?

Er zijn verschillende manieren om plakkerige hardhouten vloeren schoon te maken. Het meest effectief is het gebruik van een pH-gebalanceerde reiniger voor hardhout zoals Bona. Verschillende producten hebben genuanceerde stappen voor de toepassing, dus lees het etiket voor de juiste stappen.

Een andere manier om plakkerig hardhout aan te pakken is met een paar druppels afwasmiddel en warm water. Afwasmiddel is pH gebalanceerd dus het zou uw hardhout niet moeten beschadigen, maar om er zeker van te zijn, test u het eerst op een klein oppervlak om te zien of er negatieve effecten zijn.

U zou ook kunnen proberen azijn en warm water te gebruiken, maar vloerdeskundigen raden het af vanwege de zure aard ervan.

Hoe verwijder je vettige film van hardhouten vloeren?

Vette aanslag op hardhouten vloeren kan residuophoping zijn van schoonmaakproducten. Sommige schoonmaakmiddelen voor hardhout laten deze film achter die een wazig effect kan geven.

Een manier om deze wazige film te verwijderen is om een ammoniakvrije glasreiniger te gebruiken en te schrobben met de schrobkant van een vaatwasspons.

De tweede optie is om een mengsel van ammoniak en water te gebruiken om de vettige resten weg te snijden. Gebruik niet te veel want dat kan het oppervlak verder beschadigen.

Extra tips

Beter dan vetvlekken verwijderen, zou het in topvorm houden van uw hardhouten vloer altijd de hoogste prioriteit moeten hebben.

 1. Schoenen uithouden, een regelmatig onderhoudsschema hebben voor het stofzuigen, en het gebruik van een vertrouwde reiniger zijn de beste tips om hardhouten vloeren te onderhouden. Het is ook belangrijk om gemorste vloeistoffen zo snel mogelijk op te ruimen om te voorkomen dat ze verder verkleuren.
 2. Het type hardhouten vloer uitzoeken is ook even noodzakelijk. Dit is om beter te begrijpen hoe je elk type hardhout goed schoonmaakt en te zien wat het op de lange termijn beschadigt.
 3. Het leggen van vloerkleden en matten rond het huis, vooral in gebieden met veel verkeer, kan de vloer ook beter beschermen tegen morsen, vlekken en krassen.
 4. Plan het overspuiten van hardhouten vloeren of het toevoegen van een beschermende coating zoals pasteuze was en bijenwas om de vloer een beschermingslaag te geven.

Recent Posts