Hoe kan ik de temperatuur in de oven meten?

Oven temperaturen

Vooral bij oudere ovens komen de temperaturen op de tuimelschakelaar niet altijd overeen met de temperatuur van het interieur. Temperatuurschommelingen van 10 tot 20 °C zijn niet ongewoon. Dit kan bijvoorbeeld te wijten zijn aan een vuile warmtesensor. De vraag rijst hoe de temperatuur in de oven op een eenvoudige manier kan worden gemeten. Er zijn verschillende mogelijkheden.

De oven is altijd heter aan de bovenkant dan aan de onderkant

Als de temperatuur in de oven niet goed is, worden gerechten of gebak verbrand of nog niet doorgewerkt. De eenvoudigste manier om de temperatuur te regelen is natuurlijk een externe thermometer. Speciale thermometers zijn in de handel verkrijgbaar, die eenvoudig in de oven worden geplaatst of opgehangen. De veelal analoge meetinstrumenten zijn geschikt voor temperatuurbereiken van 0 tot 300 °C. Thermometers tot 400 °C zijn ook beschikbaar. Deze temperaturen worden echter nooit bereikt in een standaard oven. Om te meten, wordt de thermometer eenvoudig op een dienblad in een verwarmde oven geplaatst of aan een rooster gehangen. Door de rails in de oven zijn de verschillende gebieden goed meetbaar. Omdat de warmte altijd naar boven stijgt, is de oven in het onderste gedeelte altijd een paar graden koeler. Als de temperaturen niet goed zijn, kunt u eenvoudig de resultaten opschrijven.

De temperatuur kan ook worden gemeten met commerciële suiker

Als het huishouden niet is uitgerust met een thermometer, kan een normaal huismiddeltje ook helpen. Je vormt twee kleine kommen van aluminiumfolie en vult ze met normale tafelsuiker. U kunt ook twee mallen van metaal of brandwerend porselein gebruiken. Eén theelepel suiker per mal is voldoende. Verwarm na of tijdens de bereiding uw oven op een temperatuur van 180 °C. De eerste kom met de suiker wordt vervolgens op de middelste schaal van de oven geplaatst. Haal na ongeveer 15 minuten de eerste kom uit de oven en zet de oven op 190 °C. Vergelijk na 15 minuten beide kommen. De temperatuur van de oven is precies wanneer de eerste kom wit en kruimelig is en de suiker gekarameliseerd in de tweede kom. Suiker karamelliseert vanaf ongeveer 186 °C. Als beide kommen gekarameliseerd zijn, is de oven te heet. Witte suiker in de twee vormen betekent dat de oven te koud is.

Lees ook:   Stamppot met paprika
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.