Hoe lang duurt bevroren friet in de oven?

Hoe lang duurt bevroren friet in de oven?

Frietjes zijn populair bij jong en oud en behoren tot de meest populaire bijgerechten voor veel gerechten. Zelfs met een klassiek fastfoodmenu zijn ze onmisbaar. De fijne aardappelsticks uit België smaken het best vers bereid. In veel huishoudens wordt echter de diepvriesvariant uit de supermarkt gebruikt voor de oven. Hoe lang doen diepvriesfrietjes er over in de oven en hoe worden ze bijzonder knapperig?

Met een bakmand van roestvrij staal worden friet bijzonder knapperig

Frietjes moeten knapperig zijn aan de buitenkant en een lekkere bite hebben aan de binnenkant. Dit kun je natuurlijk het beste doen in een friteuse met hete olie of vet. Frietjes uit de vriezer kunnen echter ook krokant in de oven worden gebakken. De diepvries frietjes worden idealiter niet op de bakplaat gebakken, maar op een rooster. Voor het bakken van frites, kroketten of aardappelpartjes zijn er speciale gaasmanden op de markt, die op een bakplaat kunnen worden geplaatst. Omdat deze manden geen direct contact hebben met de bakplaat, circuleert de hete lucht ook in het onderste gedeelte en hoeven de frietjes niet gedraaid te worden. Een baktijd van ongeveer 18 minuten bij 200 °C met boven- en onderwarmte is meestal voldoende. Voor ovens met circulerende lucht is een temperatuur van 180 °C voldoende.

Zout water haalt vocht uit bevroren frietjes

Als je geen mand hebt, is een eenvoudig bakrooster ook geschikt voor bereiding. Op het rooster leg je een stuk bakpapier en daarop de bevroren friet. Om het oppervlak krokant te maken, kunt u de aardappelsticks eenvoudig besproeien of bedekken met gezouten water. Het zout heeft een hygroscopisch effect op het oppervlak. Dit betekent dat het zout het water aantrekt. Door de hitte van ongeveer 180 tot 200 °C verdampt het water op het oppervlak van de frites en worden ze knapperig aan de buitenkant. De baktijd voor de frietjes is in deze variant ook ongeveer 18 minuten. Om ervoor te zorgen dat de waterdamp uit de oven ontsnapt, moet u de deur na ongeveer 15 minuten kort openen. De frietjes blijven dan nog 3 minuten in de oven staan. Bij het kruiden van de frietjes moet je rekening houden met het zout dat eerder is gecoat of gespoten.

Lees ook:   5x bakken met bramen - Foodies
nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.