Hoe lang moet lasagne in de oven en op hoeveel graden ?

Lasagne is een klassieker uit de Italiaanse keuken. De heerlijke ovenschotel van gelaagde pastaschotels, pittige Bolognesesaus, bechamel en Parmezaanse kaas smaakt bijna iedereen goed. Je hoeft geen professionele kok te zijn om het zelf te koken. Toch hebben zelfs gepassioneerde amateurkoks soms een probleem: de juiste temperatuur en baktijd. We vertellen je hoe lang een lasagne in de oven duurt bij hoeveel graden.

Je hebt de ovenschaal bereid met de pastaborden, de gehaktsaus en de bechamelsaus. De volgende stap zou zijn om het hele ding in de oven te zetten. Maar bij welke temperatuur en hoe lang moet de lasagne stoven in de oven? Hier verschilt de informatie in de verschillende recepten soms sterk van elkaar – afhankelijk van of de oven wordt bediend met bovenwarmte, bodemwarmte of circulerende lucht. Reden genoeg om deze functies eens nader te bekijken.

Welke temperatuur en kooktijd zijn goed?

Een lasagne duurt tussen de 30 en 45 minuten in de oven – afhankelijk van de hoeveelheid en boven- en onderwarmte of convectie.  Wij adviseren u om de Lasange te bakken op een medium rail op 180 graden boven- en onderwarmte of op 160 graden circulerende lucht. Vooral als je het “Project Lasagne” voor het eerst aanpakt, moet je langzaam naderen. Als het te snel te bruin wordt, is het handig om de ovenschaal af te dekken met aluminiumfolie. Je kunt er dus zeker van zijn dat zelfs de onderste lagen van de lasagne sappig zullen zijn.

Lasagne kan zowel onder- als bovenverhitting worden bereid, evenals met circulerende lucht

Het kan zowel onder- als bovenverhitting worden bereid, evenals met circulerende lucht

Lasagne met boven- en onderwarmte in de oven

In de bovenste warmte- en bodemwarmteverwarmingsfuncties zorgen verwarmingsspiralen aan het plafond en in de bodem van de oven voor de gewenste temperatuur. Hier is vooral de middenrail van belang. Want op dit niveau is de afstand tussen plafond en vloer bijna hetzelfde – ideaal voor het gladstrijken van ovenschotels zoals lasagne bijvoorbeeld. Deze instelling is ook populair op de oven omdat, in tegenstelling tot de circulerende luchtfunctie, de lucht minder sterk circuleert. Dit maakt de boven- en onderwarmte ideaal voor delicate gerechten zoals soufflés.

Lees ook:   Pastaschotel met bloemkool

Wat veel hobbykoks niet weten: Het kan zinvol zijn om boven- en onderwarmte apart van elkaar te gebruiken. Als je gebraad of stoofschotels zoals lasagne een mooie bruine korst wilt geven als bekroningsfinale, kun je de topwarmte niet vermijden. De bodemwarmte daarentegen is ideaal om bijvoorbeeld perfect door de pastaborden in de lasagne te gieten, zonder de bovenkant te snel te verkolen.

Voordelen van boven- en onderwarmte

  • Eenvoudig te gebruiken, universeel
  • Ideaal voor delicaat voedsel
  • Individueel schakelbaar, afhankelijk van de kookbehoeften

Nadelen van boven- en onderwarmte

  • Voorverwarmen vereist
  • Er kan slechts één bakplaat worden gebruikt
  • Stroomverbruik hoger omdat hogere temperaturen nodig zijn

Recept voor temperatuur en kooktijden van de perfecte lasagne in de oven

Recept voor temperatuur en kooktijden van de perfecte lasagne in de oven

Lasagne met hetelucht in de oven

In de recirculatiemodus zorgt een ventilator ervoor dat de warmte in de oven gelijkmatig wordt verdeeld – ideaal voor het bakken van meerdere gerechten tegelijkertijd op verschillende rails. Recirculatie is ook zuiniger: er is zo’n 20 graden minder nodig dan bij boven- en onderwarmte.
Met circulerende lucht worden broodjes, koekjes of pizza bijzonder knapperig, omdat de circulerende lucht vocht uit het voedsel verwijdert. Als de basis ook krokant moet zijn, is het raadzaam om de bodemwarmte apart toe te voegen. Voorzichtigheid is geboden bij delicate voedingsmiddelen zoals biscuit, gebraad, maar ook lasagne. Deze kunnen snel uitdrogen met circulerende lucht.

Voordelen van circulerende lucht

  • Geen voorverwarming nodig
  • Geschikt voor meerdere vellen tegelijk
  • Uniform koken
    Geschikt voor knapperige gerechten
  • Energiezuinig, omdat lage temperaturen vereist zijn

Nadelen van circulerende lucht

  • Gerechten drogen soms uit
  • Delicaat voedsel verliest zijn vorm
Lees ook:   Braad of Stoof Vlees in Je Airfryer

Bereid lasagne in de oven

Standaard hebben moderne ovens zowel boven- als onderwarmtefuncties en circulerende lucht. Om lasagne te bereiden, kunt u in principe beide soorten verwarming gebruiken. Convectie is de veilige optie, vooral voor kokende leken. U moet echter niet vergeten dat er 20 graden minder nodig is met circulerende lucht en dat de baktijd ook wordt verkort. Het is dus beter om iets vaker te controleren, zodat er niets brandt.