Hoe lang duurt een pastapan in de oven?

Stoofschotels zijn populaire gerechten in de klassieke en moderne keuken. De eerste recepten dateren uit de 18e eeuw. Vooral populair bij jong en oud is de pasta ovenschotel. De verschillende variaties komen met allerlei ingrediënten in de oven en worden bijna altijd gegratineerd met kaas. Maar hoe lang duurt een pastaschotel eigenlijk in de oven?

Pasta ovenschotel wordt gekookt in de voorverwarmde oven

De pasta ovenschotel is een gerecht dat in zeer korte tijd kan worden bereid en geen hoge eisen stelt. De gekookte noedels worden in een beboterde schaal gedaan en licht gezouten. Afhankelijk van de smaak kan de braadpan worden verfijnd met hamblokjes, champignons, tomaten, paprika’s of erwten. Geklopt ei zorgt voor een goede hechting. De afwerking is geraspte kaas, die op het oppervlak wordt verspreid. De mal met de pastapan wordt vervolgens eenvoudig in de voorverwarmde oven op de middenrail geduwd. De oven moet een temperatuur hebben van ongeveer 180 tot 200 °C. De kooktijd is ongeveer 35 tot 40 minuten.

Bak de pasta ovenschotel in de oven op 180 tot 200 °C graden gedurende een goede 30-40 minuten

Bak de pasta ovenschotel in de oven op 180 tot 200 °C graden gedurende een goede 30-40 minuten

De kaas moet een goudgele kleur hebben

Natuurlijk kan de kooktijd een beetje variëren. Dit komt meestal door de vorm. De mallen van metaal, porselein of onbreekbaar glas geven op verschillende manieren de warmte van de oven door. Werk je zonder ei, dan kun je de pastaloop na kooktijd uit de oven halen zodra de kaas een goudgele of lichtbruine kleur heeft. Wanneer je ei hebt verwerkt, kun je de pasta ovenschotel iets snijden en opzij duwen. Als het ei nog vloeibaar is, moet je de kooktijd een beetje verlengen. Zodat de kaas niet verbrandt, bedekt u de vorm met aluminiumfolie.

Pasta ovenschotel kaas goudgeel

De pasta ovenschotel is klaar als de kaas goudgeel is

De magnetron is ook geschikt voor het opwarmen

Na het koken kun je de pasta ovenschotel uit de oven halen en direct in porties portioneren. Pasta stoofschotels bereid met ei kunnen gemakkelijk in iets dikkere plakken worden gesneden en kunnen ook koud worden genoten. Als u uw pastapan liever warm eet, kunt u deze in de oven of in de magnetron verwarmen. Als je de pasta ovenschotel in de oven zet om op te warmen, moet je de vorm bedekken met aluminiumfolie. Dan droogt de braadpan niet uit. Speciale gerechten zijn geschikt voor de magnetron.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gebakken kaastaart met abrikozenconfituur